În documentul cu cele 20 de priorități și principii de dezvoltare pentru Primăria Bacău, am menționat copiii de 7 ori în 15 pagini de program, dedicându-le totodată un întreg capitol: Educația ca prioritate locală – niciun copil lăsat în urmă. Paragrafele în care copiii și în general tinerii sunt punctul central al viziunii mele de dezvoltare a Bacăului:
1. La pachet cu o calitate superioară a vieții în oraș din perspectiva serviciilor publice, tinerii au nevoie de locuințe, de creșe și de grădinițe cu suficiente locuri și bine dotate și finanțate pentru copiii lor, dar și un mediu local care să le permită să fie activi, să se distreze și să își petreacă timpul liber.
2. În fiecare cartier, preferabil în punctele termice care nu sunt folosite ori în diverse spații goale private care pot fi închiriate de municipalitate, trebuie amenajate centre comunitare care să beneficieze de personal de specialitate astfel încât părinții să își poată lăsa copiii în siguranță până vin de la serviciu, cu posibilitatea oferirii unei mese calde gratuite sau contracost, în funcție de situația materială a familiei.
3. Îmi voi asuma un program de realizare a unor creșe de cartier, serviciul urmând a fi gratuit pentru toți părinții. Acolo unde nu pot fi identificate spații care să fie amenajate de municipalitate, putem gândi un program de acordare de vouchere pentru părinții care n-au de ales și își duc copiii să stea câteva ore în spații private pe parcursul programului de lucru.
4. Municipalitatea băcăuană trebuie să devină un jucător activ pe piața imobiliară, cumpărând terenuri sau făcând parteneriate cu actorul privat pentru realizarea de spații publice noi, prietenoase cu pietonii și copii, locuri de joacă, fântâni, imobilier urban funcțional și așa mai departe.
5. Vom încerca să preluăm printr-o negociere cu actorii privați terenurile din spatele stadionului, unde vom amenaja o bază sportivă de antrenament pentru copii și juniori, atât pentru fotbal, cât și pentru tenis, volei și alte sporturi.
6+7. În ceea ce privește sportul de performanță, municipalitatea trebuie să sprijine în primul rând copiii și juniorii, cu echipamente și condiții adecvate, în timp ce echipele profesioniste (de handbal, fotbal și volei) pot fi ajutate printr-o infrastructură publică de calitate și premii semestriale, dar și printr-o strategie locală de sport care să angreneze mediul privat în susținerea sportului profesionist. Liceul cu Program Sportiv și cluburile de copii și de juniori vor avea prioritate.
Desigur, acestea sunt doar punctele de viziune, modalitate generală în care văd eu lucrurile pe partea asta, urmând ca ele să fie dezvoltate prin măsuri concrete și măsurabile în programul de guvernare locală cu care ne vom prezenta la alegerile locale care bat la ușă.
Întregul document de viziune aici:
ar fi ceva sa faceti ce trebuiau sa faca ultimii primari in spatele stadionului, toata acea zona trebuie sa fie redata sportului si agrementului