Violența școlară. Ce facem cu ea?

Vineri, 10 Octombrie 2014 | Bacau | 1 comentariu

Direct din top bloguri Adevărul (performanță care observ că stârnește destulă invidie printre șoricimea cu bloguri vizitate de nimeni dar cu pretenții de Pulitzer), vă invit să-mi citiți cel mai recent articol în care vorbesc despre una dintre cele mai importante probleme din învățământul din România, violența școlară.

Cazurile de violenţă în şcoală sunt la ordinea zilei în România. Ce este interesant la aceste nefericite evenimente e că discuţia ajunge în cele din urmă fie la „E un elev mediocru, pedepsiţi-l!”, fie la „S-a întâmplat, e un elev bun, haideţi să-l iertăm!”, pe când totul ar trebui să se rezume la fondul problemei: de ce se întâmplă astfel de lucruri la noi în şcoală? Sunt numai părinţii de vină sau avem şi noi, profesorii, un rol?

ContinuareaŞi-a băgat colegul în spital. Şi ce? Are 10, iertaţi-l!

Unul dintre exemplele pe care le-am dat în articol este bătaia din Vrănceanu de la sfârșitul lunii, Am scris la rece, fără patimă, legând incidentul din Bacău de faptul că violența în școală e un fenomen extins, întâlnit atât în liceele bune, cât și în cele care au performanțe școlare mai slabe. Asta nu înseamnă însă că Vrănceanu nu rămâne cel mai bun liceu din Bacău. E tot în pole-position, dar cazurile de acest gen ar trebui să pună pe gânduri toți actorii implicați: părinți, școală, psihologi, ISJ, Ministerul Educației, Consiliul Național al Elevilor etc.

vranceanu black white

1 comentariu la “Violența școlară. Ce facem cu ea?”

  1. Andreea 10 Octombrie 2014 at 18:09 Permalink

    Din cate am vazut nu doar “soricimea cu bloguri vizitate de nimeni” a comentat la articolul tau. Apropo, mi se pare super dragut ca ii numesti asa. Sunt convinsa ca tu nu ai facut parte din aceasta categorie niciodata.
    Nu cred ca a fost cineva care sa nu fie de acord cu ideea ca violenta nu are ce cauta in scoli. Doar ca ar trebui ca inainte sa arunci cu acuzatii catre un eveniment sau catre niste persoane sa te informezi ceva mai bine pe langa ce citesti in articolele altora, sau pe facebook.
    In plus, ceea ce tu numesti “ascuns sub pres” inseamna luarea unor masuri la nivel de liceu, fara ca tot judetul sa isi dea cu parerea fara sa stie detalii. Vranceanu o face destul de bine avand in vedere ca bataile sunt foarte rare.

    Si da, conteaza cum este un elev in general. Intr-un fel te comporti cu unul care in general face probleme, si altfel cu unul care a avut doar o iesire.


Lasa un comentariu