Ceva, ceva știam eu când am cerut informații de la Primăria Bacău despre pistele pentru biciclete și am optat pentru primirea răspunsului pe e-mail și nu pe hârtie.
Pentru acea coală A4 cu informații publice, deci la care, repet, cu toții avem acces în baza Legii 544/2001, aș fi plătit, țineți-vă bine, 5 lei!
La Consiliul Județean, la doar 200 de metri distanță de Primăria Bacău, aceeași coală m-ar fi costat 0,4 lei. De peste 12 ori mai puțin. Cifrele sunt avansate de APADOR-CH, care în ultimele luni a verificat practica autorităților locale și județene de a cere bani pentru documentele cu informații publice furnizate cetățenilor, în temeiul Legii nr. 544/2001.
Cum se explică această uriașă diferență și tariful nesimțit al Primăriei Bacău?
Legea 544/2001 le oferă cetățenilor, adică nouă, posibilitatea să cerem informații publice de la absolut toate instituțiile publice. Dacă respectivele instituții nu sunt transparente și se simt cu musca pe căciulă, apelează la tot felul de tertipuri pentru a îngreuna demersurile cetățenilor în slujba cărora cică se află. Primăria Bacău a găsit soluția: 5 lei pentru fiecare dintre paginile documentelor pe care le furnizează în baza solicitărilor pe Legea 544/2001.
Doar la Drobeta Turnu-Severin e mai scump: 18 lei/pagină. Primăria Tulcea e pe locul 3, cu 4 lei pe pagină. Hai că-i bine, suntem în top.
Ipoteza principală de lucru a fost aceea că unele instituții restricționează accesul publicului la documente prin practicarea unor tarife descurajante. Ipoteza a fost confirmată, iar tarifele descoperite ca urmare a acestei cercetări au depășit, pe alocuri, cu mult orice așteptări. În plus am descoperit să tarifele sunt cu atât mai restrictive cu cât instituțiile care le percep sunt mai mici sau mai puțin vizibile publicului larg. – APADOR-CH (Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki).
Să le fie rușine buticarilor din Bacău pentru prețurile de dumping pe care le practică! 🙂
Asociatia Iubim Natura a combatut inca din 2009 impreuna cu Centrul de resurse juridice Hotararea de Consiliu Local prin care era pus acest pret foarte mare pe fiecare pagina. Aici (http://www.primariabacau.ro/fisiere/import/HCL_168_2009.pdf) gasiti HCL prin care s-a refuzat anularea acestui tarif aberant.
S-a mers mai departe in contencios administrativ dar din pacate nu s-a reusit in prima instanta anularea HCL. Pe atunci experienta noastra era destul de limitata pentru a sti sa mergem mai departe la Curtea de Apel. Urmeaza ca pe viitor sa atacam inca o data in contencios aceasta HCL.
la POLITIE, pt un formular tipizat necesar la pasapoarte esti trimis la chioscul Xerox din curte unde platesti 3 lei in loc de 50 bani.
Daca iubesti natura, ar trebui sa te bucuri ca taxa pe pagina imprimata sa fie cat mai mare. Se stie ca pentru solicitarile in baza Legii 544/2001 se pot cere si raspunsuri in format electronic. Si astfel s-ar salva de la taiere niste copaci. Esti sigur ca iubesti natura?
E normal sa fie mai mic pretul la CJ. Acolo sunt aparatele firmei domnului Presedinte Benea. A se vedea SC Comservice Srl, dealer Xerox Romania, controlata de domnul presedinte prin interpusi. Asa ca las-o ca macane, dar macane rau, esti pe nisipuri miscatoare domnule blogger. Esti prea mic pentru jocul asta mare, ai grija in ce directie te orientezi, viitorul nu suna bine neaparat.
Dă-mi tu o direcție, na, învață-mă! 🙂