5 octombrie: ori liber de la școală, ori activități extracurriculare

Marti, 4 Octombrie 2016 | Tineret | 5 comentarii

Pe zi ce trece, sunt tot mai surprins de găselnițele unor cadre didactice (nu toate, doar câteva) de a interpreta legile astfel încât să nu fie scoase din carapacea aia a lor pe care cei din literatura motivațională o numesc “zonă de confort”.

Când îi lași liberi (a se înțelege că le dai ocazia) să organizeze activități extracurriculare, care să îi bucure pe elevi, să îi scoată dintre cei 4 pereți ai clasei în care uneori simt că își irosesc tinerețea și până la urmă să îi dezvolte personal, imediat încep să se revolte. Repet, nu toți gândesc așa, ci doar câțiva. Cine se simte n-are decât să se oftice.

Mâine, 5 octombrie, sărbătorim Ziua Mondială a Educației, iar Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a declarat-o zi în care au loc manifestări specifice, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar. Asta prevede articolul 4 al OMENCS nr. 4577/2016, deci pentru instituțiile de învățământ nu e o chestiune facultativă, ci obligatorie de implementat. Pe scurt, mâine nu se fac cursuri conform orarului obișnuit, ci activități extracurriculare.

De pildă, la Colegiul Național “Vasile Alecsandri”, instituție de învățământ unde sunt reprezentant al comunității în Consiliul de Administrație și pe care, iată, am ajuns să o dau drept exemplu de bună practică la nivel local, felul în care va decurge ziua de mâine a fost stabilit la ședința extraordinară de astăzi a consiliului: între orele 8 și 10 vor avea loc activități coordonate de profesorii de la clasă (conform orarului), între 10 și 11 – activități cu diriginții, după care elevii sunt liberi. Între 11 și 12, profesorii pregătesc aniversarea de 95 de ani de la înființarea liceului.

Pe de altă parte, primesc semnale din alte școli și licee că ziua de mâine nu va fi cu nimic diferită și că directorii acestor instituții nu țin cont de ordinul ministrului. Aceștia trebuie să știe că instituția pe care o conduc nu e moșia lor și că trebuie să aplice toate legile în vigoare. Iar dacă au o problemă cu faptul că eu îi controlez în acest sens, le recomand să se uite peste atribuțiile consilierilor locali și să observe singuri că am tot dreptul să mă asigur că în instituțiile de învățământ din oraș se respectă legea.

Dragi elevi, dacă mâine se țin cursuri normale la voi în școală, dați-mi de știre! Cadrele didactice care ocolesc legea cu bună știință comit abuz în serviciu și pot fi date pe mâna organelor de anchetă penală. Dar sper să nu se ajungă la asta, iar aplicarea legii în spiritul și litera ei să devină o obișnuință în instituțiile de învățământ.

5 comentarii la “5 octombrie: ori liber de la școală, ori activități extracurriculare”

  1. Vlad 4 Octombrie 2016 at 20:57 Permalink

    Salut! Sunt elev la C.T. Grigore Cobălcescu din Moinești, noi nici măcar nu am fost informați despre asta, iar cand am intrebat profesorii, spuneau ca nu stiu nimic, ca se fac ore normale..

  2. Estelik_Sahin 4 Octombrie 2016 at 23:32 Permalink

    La Grigore Moisil Onesti se fac ore normale :(.

  3. Gogu 5 Octombrie 2016 at 12:19 Permalink

    Puneti mana pe carte daca vreti sa ajungeti OAMENI!


Lasa un comentariu