Continui seria de articole privind alegerile studențești cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde săptămâna viitoare încep alegeri pentru desemnarea studenților reprezentanți în consiliile facultăților, respectiv senatul universitar, scrutin care are toate datele să fie catalogat drept plin de derapaje democratice.
Neregulile, semnalate de Liga Studenților din UAIC (LS Iași):
- conform Metodologiei de organizare a alegerilor, votată de către Senatul Universității „Cuza” pe 26 noiembrie 2015 fără ca studenții senatori să aibă ceva de obiectat (și pentru asta ar trebui trași de urechi de către studenții pe care îi reprezintă), cei care vor să candideze trebuie să aibă minimum media 8 la admiterea în ciclurile de studii sau în anii anteriori și să fi promovat integral examenele. Astfel, conducerea universității urmărește să nu ajungă reprezentanți neapărat cei doriţi de studenţi, ci doar tineri supuşi conducerii actuale, care să deţină aceste funcţii pur formal, pentru a nu divulga neregulile din interiorul instituţiei şi care să nu militeze în mod real pentru drepturile studenţilor
- la majoritatea facultăților nu se cunosc nici datele, nici sălile unde se vor desfășura alegerile;
- la Facultatea de Istorie, studenții vor avea doar patru ore la dispoziție pentru a-și vota reprezentanții, în condițiile în care alegerile se vor desfășura în plină sesiune, iar studenții ajung mai greu la vot;
- la Facultatea de Litere, alegerile sunt organizate direct de conducerea Facultății, lucru care încalcă total Statutul Studentului, care interzice la art. 12 alin. 3 implicarea personalului didactic şi administrativ în alegerile studenţeşti (sancțiunile pot merge de la avertisment scris până la destituirea din funcție).
Conform LS Iași, aceste prevederi încalcă atât Legea Educaţiei Naţionale (art. 203, alin. 4), cât şi Statutul Studentului la nivel naţional, care interzic orice formă de condiţionare a statutului de student reprezentant de către conducerea universităţii.
Se înceacă eliminarea din cursa electorală a studenţilor vocali, nesupuşi conducerii, care sunt fie lăsaţi cu restanţe, fie puşi sub ameninţarea de a susţine un anumit candidat la funcţia de rector. O parte dintre studenţii senatori sunt cumpăraţi cu promisiunea că vor fi favorizaţi la obţinerea unui post în universitate, asta dacă sunt obedienţi faţă de camarila totalitară domnului Işan. – Silvian-Emanuel Man, preşedinte Liga Studenţilor (LS IAŞI).
E foarte grav ce se întâmplă și cred că federațiile studențești naționale ar trebui să se autosesizeze de îndată. Sper ca ANOSR să facă acest lucru pentru că știu că ei se bagă atunci când vine vorba de probleme sau suspiciuni legate de eventuale practici nedemocratice în alegerea studenților reprezentanți.
Ce alte probleme de la UAIC Iași mai știți?
Ohoo.. o sa ti le scriu maine aici pe scurt. Sunt o groaza de marsavii la care studentii trebuie sa inchida gura, altfel vezi ce se intampla.
Daca prin vot am putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lasa sa votam.
Mark Twain