Cele 15 amendamente pentru Bacău respinse de majoritatea PSD+ALDE la adoptarea Bugetului pe 2017

O să încep cu o veste bună, cel mai probabil singura chestie pozitivă pe care am remarcat-o în toată perioada adoptării Legii bugetului de stat pe anul 2017: dezbaterea publică pe marginea amendamentelor și a resurselor alocate Bacăului și regiunii Moldovei a fost una destul de vie de această dată, cu replici și argumente venite și din partea puterii, dar mai ales din partea opoziției. Noua garnitură de parlamentari își face simțită prezența.

Nu același lucru îl putem spune despre eficiența celor 14 ocupanți de fotolii moi și atent capitonate pe care băcăuanii i-au trimis în Parlamentul României pentru următorii 4 ani. Când Guvernul României a pus în dezbatere publică proiectul de buget, l-am analizat și am ajuns împreună la concluzia că infrastructura din Moldova este la coada priorităților pentru Guvernul Grindeanu.

Chiar dacă Guvernul propune iar parlamentarii au ultimul cuvânt de spus în aprobarea bugetului și a planului de investiții, deputații și senatorii l-au votat așa cum l-au primit: fără prea multe fonduri pentru regiunea Moldovei și implicit pentru județul Bacău, ba chiar aproape deloc. Asta în ciuda faptului că din regiunea nord-estică a României, una dintre cele mai sărace ale Europei, partidele majoritare (PSD și ALDE) își iau cei mai mulți saci cu voturi față de celelate zone din țară.

victor ponta judetul bacau campanie prezidentiale-22

Mai mult sau mai puțin pricepuți, susținuți și nu prea în demersurile lor de cetățenii care i-au trimis în Parlament din cauza proastei comunicări cu aceștia, cei 4 parlamentari de opoziție ai județului Bacău și-au făcut treaba, depunând 14 amendamente la proiectul de buget. Le puteți vedea mai jos, detaliate și explicate.

Daniel Fenechiu (senator PNL): 11 amendamente;
Tudorița Lungu (deputat PNL): 11 amendamente;
Ionel Palăr (deputat PNL): 11 amendamente;
Lucian Daniel Stanciu-Viziteu (deputat USR): 3 amendamente; (plus alte două pentru Botoșani-Suceava și Brăila, dar pe astea nu le punem acum la socoteală)

Acestor 14 amendamente li se adaugă cel al deputatului USR Mihai-Cătălin Botez din Vaslui, care a solicitat fonduri pentru drumul Bacău – Vaslui. Așadar, în Parlament au fost depuse 15 amendamente care privesc în mod direct proiectele de interes din și pentru județul Bacău, dar niciunul nu a fost susținut de parlamentarii coaliției de guvernare, deci nici de cei 10 parlamentari de Bacău de la PSD și ALDE.

Amendamente propuse:

  • Lucian Daniel Stanciu Viziteu (deputat USR):

600.000 lei pentru renovarea Secției de Poliție nr. 2 din Bacău. Motivația respingerii: cică ar fi bani pentru renovarea și finalizarea unor sedii de poliție, dar lista acestora este secretă.
200.000 lei pentru susținerea proiectului Bacău – Capitala Tineretului din România 2017. A fost respins pe motiv că responsabilitatea stabilirii priorităților în repartizarea fondurilor revine ministerului de resort;
introducerea realizării studiilor de fezabilitate și a proiectelor tehnice pentru drumul de mare viteză Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani, aflate în licitație, printre proiectele prioritare ale Ministerului Transporturilor pentru anul 2017 și perspectiva 2018-2020. Amendamentul a fost respins întrucât, spune Comisia pentru transporturi (unde deputatul Lucian Șova -PSD- este secretar), cheltuielile privind studiile de fezabilitate se includ la capitolul „Alte cheltuieli de investiții”, litera „c”, proiectele urmând a fi detaliate printr-o listă a Ministerului Transporturilor.

bacau-capitala-tineret-schema

  • Daniel Fenechiu (senator PNL), Ionel Palăr (deputat PNL), Tudorița Lungu (deputat PNL):

4.619.000 lei pentru reabilitarea DC 180A, lungime 5 km, zona Bolătău, comuna Zemeș. A fost respins pe motiv că responsabilitatea privind stabilirea priorităților în repartizarea fondurilor din PNDL revine ministerului de resort;
5.914.000 lei pentru realizarea unui pod peste râul Tazlău, comuna Pârjol, lungime 120 de metri. A fost respins pe motiv că responsabilitatea privind stabilirea priorităților în repartizarea fondurilor din PNDL revine ministerului de resort;
5.642.000 lei pentru modernizarea unor drumuri locale din satele Pârjol și Pustiana din comuna Pârjol, lungime 5,1 km. A fost respins pe motiv că responsabilitatea privind stabilirea priorităților în repartizarea fondurilor din PNDL revine ministerului de resort;
958.000 lei pentru realizarea unui sistem de alimentare cu apă și canalizare în satul Obîrșia, comuna Valea Berheciului. Întrucât PNL-iștii voiau aceste fonduri din Fondul de Rezervă al Guvernului (apropo, proastă mutare, nu știu cine v-a învățat administrație!), amendamentul a fost respins deoarece nu viza, pe bună dreptate, cheltuieli urgente sau neprevăzute în timpul exercițiului bugetar;
– 9.500.000 lei pentru modernizarea DC 180A, lungime de 9,5 km, comuna Valea Berheciului. A fost respins pe motiv că responsabilitatea privind stabilirea priorităților în repartizarea fondurilor din PNDL revine ministerului de resort;
– 796.462.000 lei pentru modernizarea DN 11 Bacău-Onești-Brașov. Motivarea respingerii: sursa de finanțare precizată de inițiatori (adică prin diminuarea fondurilor de la Ministerul Finanțerlo Publice) nu este sustenabilă.
3.465.000 lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitatea în vederea construirii unei platforme multimodale de transport pentru susținerea dezvoltării economice în municipiul Bacău. Motivarea respingerii: sursa de finanțare precizată de inițiatori (adică prin diminuarea fondurilor de la Ministerul Finanțerlo Publice) nu este sustenabilă + cheltuielile privind studiile de fezabilitate se includ la capitolul „Alte cheltuieli de investiții”, litera „c”, proiectele urmând a fi detaliate printr-o listă separată a Ministerului Transporturilor.
4.619.000 lei pentru receonstrucția infrastructurii rutiere și feroviare în urma dezastrelor naturale din anul 2005 – pod peste râul Tazlăul Sărat, sat Leontinești, comuna Ardeoani. Din nou: întrucât PNL-iștii voiau aceste fonduri din Fondul de Rezervă al Guvernului (iarăși, poate citiți puțin legea înainte de a scrie propuneri legislative!), amendamentul a fost respins deoarece nu viza, pe bună dreptate, cheltuieli urgente sau neprevăzute în timpul exercițiului bugetar;
– 3.000.000.000 lei pentru începerea autostrăzii Brașov – Bacău (160 km). Fiind vorba de o propunere de redistribuire a unor credite bugetare din Fondul de Rezervă al Guvernului, sursa de finanțare nu este sustenabilă. Păcat, amendamentul a fost atât de aiurea fundamentat din punct de vedere economic încât nici cu voința tuturor nu putea fi aprobat;
22.500.000 lei pentru modernizarea podului peste Trotuș din Onești (DN 11). Motivarea respingerii: sursa de finanțare precizată de inițiatori (adică prin diminuarea fondurilor de la Ministerul Finanțerlo Publice) nu este sustenabilă.
– 100.000.000 lei pentru amenajarea râului Trotuș și a afluenților pe tronsonul Ghimeș-Urechești. Motivarea respingerii: sursa de finanțare precizată de inițiatori (adică prin diminuarea fondurilor de la Ministerul Finanțerlo Publice) nu este sustenabilă.

comanesti judetul bacau

  • Mihai-Cătălin Botez (deputat USR):

– 10.000.000 pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate în vederea reabilitării drumului Vaslui-Bacău, DN 2F, 85 km. Și acesta a fost respins de aceeași Comisie de transporturi în cadrul căreia deputatul băcăuan Lucian Șova de la PSD deține funcția de secretar. Motivul? Repartizarea fondurilor este sarcina Ministerului Transporturilor, iar cheltuielile privind studiile de fezabilitate ar trebui incluse „Alte cheltuieli de investiții”, litera „c”.

victor ponta judetul bacau campanie prezidentiale-23

Dacă peste 4 ani nu vom avea centură, autostradă și măcar un amărât de drum expres spre sud sau/și vest, vă las aici lista celor 10 parlamentari care au preferat să nu ridice mână și să tacă atunci când a fost vorba de susținerea investițiilor pentru județul Bacău:

Dragoș Benea, Gabriel Vlase, Lucian Șova, Ionel Floroiu, Theodora Șotcan, Miron Smarandache, Costel Dunava și Claudiu Ilișanu de la PSD, respectiv Viorel Ilie și Constantin Avram de la ALDE.

Trebuie să fiți efectiv nebuni sau masochiști ca la alegerile viitoare să vă mai gândiți să votați specimenele care n-au fost în stare nici măcar să ridice mâna în interesul cetățenilor care i-au trimis în Parlament, de teamă că vor fi certați de șeful cel mare, condamnatul cu mustață.

victor ponta judetul bacau campanie prezidentiale-53

4 thoughts on “Cele 15 amendamente pentru Bacău respinse de majoritatea PSD+ALDE la adoptarea Bugetului pe 2017

  1. Asta fiindca, pe hahalerele astea le-a „propus” partidul, si nu au fost alesi uninominal de catateni. Cui sunt datori pana la urma? Ar trebui sa stie si votantii lor ce mamaligi ii reprezinta. Dar ei, votantii, sunt ocupati cu alte treburi, din pacate. Doar odata la 4 ani se trezesc din amorteala.

  2. nu vedeti ca e gogoasa articolul asta , puneti poze trucate si credeti ca prostiti lumea .
    prima poza nu corespund persoanele cu eticheta cu nume din fata lor (clar trucaj)
    si a doua poza este de 2 ani in urma decant Ponta era prim ministru si era in vizita la Darmanesti .
    Si acel proiect care este inmanat primarului chiar s-a realizat .este vorba de Gradinita cu program prelungit din Darmanesti.
    UMBLATI NUMAI CU MANIPULARI DE ASTEA MINCINOASE .SA VA FIE RUSINE !!!

  3. Buna. M-ar interesa ce noutati aveti despre proiectul inceput si stagnat privind insula Bacaului ? Nu a fost pe ordinea de zi ? Se mai reia vreodată ? Se mai lupta cineva pt reluarea lui ? Sau iar cade totul in paragina …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *