Cele 5 amendamente formulate de mine pentru Bugetul Bacăului pe anul 2018: două aprobate, trei respinse

Marti, 27 Februarie 2018 | Bacau, Initiative personale | 4 comentarii

La ședința extraordinară de săptămână trecută a Consiliului Local al municipiului Bacău, a fost aprobat Bugetul de venituri și de cheltuieli și Programul de investiții ale municipiului Bacău pentru anul 2018. Așa cum am susținut și la ședință, este unul dintre cele mai mici bugete publice ale Bacăului din ultimii 10 ani, fapt care arată și spune multe despre performanța administrației Necula.

Până să public analiza detaliată a bugetului adoptat prin HCL nr. 62/19.02.2018, aș vrea să vă prezint cele 5 amendamente pe care le-am adus la proiectul de buget propus de primarul Necula:

 • respins: 1. suma de 841.000 dedicată tinerilor să fie majorată cu 1.159.000 lei, deci până la suma de 2 milioane, așa cum am scris în candidatura pentru Capitala Tineretului (punctul 14.2) și așa cum de altfel primarul a promis încă de anul trecut (voi păstra aceeași alocare bugetară anul viitor, bla-bla-bla… remember?);
 • respins: 2. suma de 15,3 milioane lei pentru cheltuielile instituțiilor de învățământ să fie suplimentată cu 3 milioane de lei până la suma de 18,3 milioane lei, astfel încât părinții să nu mai fie nevoiți să scoată bani din buzunar pentru lucrurile care, conform legii, trebuie asigurate de stat: mobilier, consumabile, diverse cheltuieli periodice etc;
 • respins: 3. fondul de burse să fie suplimentat cu 25% de la 2,7 milioane lei la 3,35 milioane lei, astfel încât bursele elevilor să fie majorate cu un sfert în 2018.

Pentru toate aceste amendamente am propus ca banii să fie acoperiți prin diminuarea celor 17.169.230 lei fixați pentru “alte cheltuieli în domeniul asistenței sociale”. Dacă liberalii mi-au susținut aceste 3 amendamente (și le mulțumesc colegilor din opoziție pe această cale), consilierii majorității PSD-ALDE-PMP au votat împotriva lor. Astfel, amendamentele mele au fost respinse.

 • aprobat (cu modificări): 4. introducerea în Programul de investiții a realizării obiectivului “Centru de tineret” cu suma de 50.000 lei pentru doc. cadastrala, taxe OCPI, expertiza tehnica, DALI, audit energetic, studii topo, geo, doc.CU, avize, acorduri, taxe. Forma în care a fost aprobat după modificările (votate) ale viceprimarului Dragoș Ștefan: “construcție modulară Centru de Tineret – documentație cadastrală, taxe OCPI, SF, studii topo, geo, avize, acorduri, taxe etc.”;

În cazul versiunii mele, banii ar fi fost acoperiți prin diminuarea obiectivului “Sistem integrat de colectare, analiză și exploatare conținut vizual din zone de interes ale municipiului Bacău” (SF, acorduri, taxe avize) de la 100.000 la 50.000 lei. Oricum, e bine că a fost aprobat chiar și în varianta ciuntită a viceprimarului. Dacă nu exista acest amendament, Centrul de tineret (promis de primarul Necula cu o alocare minimă de 1 milion de lei) nu ar fi fost inclus în bugetul pe anul acesta al Bacăului.

În propunerea sa inițială de buget, primarul nu a ținut cont de voința tinerilor, mințindu-i în repetate rânduri că “se rezolvă”. Ar trebui să fie o lecție pentru Federația Tinerilor din Bacău (FTBc) și toți ceilalți tineri care au încredere oarbă în vorbele unor oameni ale căror fapte demonstrează fix contrariul. 1 milion de lei a fost rezervat anul trecut pentru Centrul de tineret în buget, însă Primăria Bacău nu a demarat nici proiectarea, nici lucrările. Nimic! Ba mai mult, 2018 aduce o construcție “modulară” în condițiile în care anul trecut vorbeam despre un ditamai spațiul de la fostul Cinema Orizont.

-> remember noiembrie 2017: În ajunul Summitului Tinerilor, administrația Necula a tăiat fondurile pentru Centrul de tineret

 • aprobat: 5. modificarea paginilor 69-89 astfel încât sintagma “program 2012” din tabel să fie înlocuită cu “program 2018”.

cristian ghinghes sedinta 19 februarie 2018

foto via YouTube Ferma Politică

4 comentarii la “Cele 5 amendamente formulate de mine pentru Bugetul Bacăului pe anul 2018: două aprobate, trei respinse”

 1. Robert 28 Februarie 2018 at 00:37 Permalink

  Excuse my french: construcție modulară sau mădulară? 😀 😀 😀

  • Kristofer 28 Februarie 2018 at 00:41 Permalink

   Cred că cel mai bine e să îl întrebi pe viceprimarul Dragoș Ștefan. :)

 2. Ciuma rosieee 28 Februarie 2018 at 07:42 Permalink

  ti-ai tras costum si te dai smecher? =))

  • ALEX 28 Februarie 2018 at 12:27 Permalink

   Noblesse oblige.

   Asta ca sa aiba legatura cu “french-ul” lui Robert de mai sus.


Lasa un comentariu