Analiză: funcțiile și comisiile ocupate de noii parlamentari ai județului Bacău (actualizat)

Alegerile au trecut, oamenii au votat, zarurile au fost aruncate, iar jocurile (politice, evident) sunt aproape gata. Județul Bacău va fi reprezentat în Parlamentul României de 14 persoane: 10 deputați și 4 senatori. PSD a obținut 8 locuri (6 deputați și 2 senatori), PNL are 3 mandate (2 deputați și un senator), ALDE 2 (1+1), iar USR a intrat pe muchie, la redistribuire, cu un deputat.

Pentru că acești 14 parlamentari sunt în Casa Poporului sau cel puțin ar trebui să fie acolo pentru a reprezenta în primul rând comunitatea locală și abia apoi partidul din care fac parte și interesele lui, voi monitoriza cu mare atenție activitatea lor în următorii 4 ani. Voi scrie despre ceea ce fac, propun și votează acolo, le voi trimite solicitări, le voi semnala problemele din legislație pe care le sesizez în activitatea mea de consilier local al municipiului Bacău și, nu în ultimul rând, îi voi încuraja să militeze pentru proiectele pentru Bacău.

Sincer, de la mulți dintre ei n-am așteptări prea mari. Mă refer în mod special la aleșii pe care i-ați văzut înainte de scrutinul din 11 decembrie pe lista neagră a candidaților. Ca să păstrez totuși tonul optimist al articolului, trebuie să menționez că 4 dintre cei de pe lista albă au intrat în Parlament, toți fiind deputați: Claudiu Ilișanu, Costel Dunava, Tudorița Lungu, și Lucian Viziteu. Chiar dacă sunt noi în legislativ, iar experiența lor politică este aproape 0, le acord un cec în alb și îmi doresc, atunci când va fi cazul, să se bată pentru Bacău.

deputati-bacau-2016-2020

deputații băcăuani din mandatul 2016-2020

Cât despre dinozauri (căci epoca baronilor a cam apus), adică cei care au deținut mari funcții în administrația publică locală, sper ca aceștia măcar să încerce să schimbe acele legi de care, atunci când erau la cârma comunităților, se plângeau că le îngreunează activitatea. Hai, acum să vă vedem!

Avem și câțiva parlamentari băcăuani cu funcții în Parlament. Gabriel Vlase își păstrează funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților, fiind totodată singurul băcăuan care face parte dintr-un birou permanent în actuala legislatură, iar cei doi reprezentanți ALDE de la Bacău își conduc propriile grupuri parlamentare: Constantin Avram la Cameră, respectiv Viorel Ilie la Senat.

În ceea ce privește comisiile parlamentare permanente, Bacăul are 4 funcții de secretar (3 la PSD și una la USR) și un vicepreședinte (PSD) la Camera Deputaților. La Senat, zero, chiar dacă Bacăul se numără printre puținele județe care au dat PSD-ului 8 parlamentari și un număr de peste 110.000 de voturi. Va fi județul Bacău, oare, încă 4 ani sacul de voturi al PSD fără ca liderii organizației locale să își impună proiectele și dorințele locale la București? Rămâne de văzut.

Deputați băcăuani 2016-2020:

 • Constantin Avram (ALDE): membru în Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, lider al grupului ALDE din Camera Deputaților;
 • Costel Dunava (PSD): secretar în Comisia juridică, de disciplină și imunități și în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții;
 • Ionel Floroiu (PSD): membru în Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului;
 • Claudiu Ilișanu (PSD): membru în Comisia pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați și în Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic (începând cu martie 2017). Comisia pentru politică externă (înlocuit în martie 2017);
 • Tudorița Lungu (PNL): membru în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic;
 • Ionel Palăr (PNL): membru în Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului;
 • Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu (USR): secretar în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională și membru în Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (începând din martie 2017);
 • Theodora Șotcan (PSD): vicepreședinte în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport
 • Lucian Șova (PSD): secretar în Comisia pentru transporturi și infrastructură;
 • Gabriel Vlase (PSD): membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

senatori-bacau-2016-2020

senatori băcăuani din mandatul 2016-2020

Senatori băcăuani 2016-2020:

 • Dragoș Benea (PSD): membru în Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului
 • Daniel Fenechiu (PNL): membru în Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii (începând cu 14.02.2017) și în Comisia de validare. Comisia pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (înlocuit la ședința din 27.12.2016), Comisia pentru egalitatea de şanse (înlocuit pe 14.02.2017).
 • Viorel Ilie (ALDE): membru în Comisia pentru afaceri europene și în Comisia pentru dezvoltare şi strategie economică (începând cu 05.01.2017), respectiv lider al grupului ALDE din Senat;
 • Miron Smarandache (PSD): membru în Comisia pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului și privatizare.

Hai, la treabă! Succes tuturor! 🙂

2 thoughts on “Analiză: funcțiile și comisiile ocupate de noii parlamentari ai județului Bacău (actualizat)

 1. Daca pana acum ma intrebam din ce spuma a marii a aparut dl. Viziteu pe locul I la USR pe Bacau, acum e clar, dupa ce a intrat si in comisia de siguranta nationala si alte securisme. De la el as avea cele mai putine asteptari, are butoane. Restul… sigur se pierd vreo 2-3 pe parcurs. Iar cu asta am zis tot!

  un fan. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *