Un arbore plantat la fiecare 4 locuri de parcare în Bacău

Vineri, 2 Iulie 2021 | Bacau | 1 comentariu

Toate, dar absolut toate parcajele la sol amenajate odată cu dezvoltările imobiliare din municipiul Bacău, indiferent de mărimea lor, trebuie să fie realizate cu un arbore plantat la fiecare 4 locuri de parcare amenajate!

Este o obligație care exista în Regulamentul Local de Urbanism (RLU) și căreia în ultimii ani nu i s-a dat importanță, ca să nu zic că în multe cazuri nu a fost respectată. Motivele le știu mai bine foștii. Parcă aveau alergie la verde, nu alta.

Ei bine, în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) am lămurit chestiunea asta și acum este verificată la fiecare documentație pe care o avem pe masă.

Uite așa, verdele și natura vor prima în țesutul urban în fața griului și a betoanelor care apar odată cu imobilele și centrele comerciale ce vor fi dezvoltate în Bacău.

În rest, la ședința de săptămâna trecută CTATU a emis mai multe avize favorabile (inclusiv pentru extinderea Arena Mall și pentru proiectul de regenerare urbană al Dedeman din Șerbănești), dar și o serie de recomandări pentru alte documentații la care mai e de muncă:

 • respectarea distanțelor reglementate și prezentarea acordurilor de vecinătate;
 • clarificarea regimului juridic al căilor de acces;
 • realizarea de studii de mobilitate;
 • includerea unor spații dedicate învățământului în cazul unui mare proiect de locuințe colective;
 • respectarea normativelor privind locurile de parcare;
 • corelarea cu proiectele de piste pentru biciclete aflate în proiectare etc.

P.S.: îi rog pe dezvoltatorii supărați de aplicarea întocmai a prevederilor din regulament și a celor legale să nu mai plângă pe la diferite uși înalte ale primăriei că e “un nebun în fruntea comisiei de urbanism”. Decizia este comună și cel mai mare cuvânt îl au de spus specialiștii din comisie, nu eu. Ce-i drept, câine încă nu m-au făcut…

comisia urbanism bacau

1 comentariu la “Un arbore plantat la fiecare 4 locuri de parcare în Bacău”

 1. RNC 3 Iulie 2021 at 15:37 Permalink

  Parca va laudati ca veti impune dezvoltatorilor solutii pentru evitarea supraglomerarii zonei de nord a orasului si pentru cresterea mobilitatii; ori aprobarea la rand a proiectelor, fara solutii, va bloca zona de nord si mobilitatea catre centrul orasului. Care sunt solutiile agreeate/impuse? Ati parcurs vreodata zona intre orele 7.30 – 8.30, in timpul scolii? Noile dezvoltari rezidentiale cum vor rezolva problema?
  Doar respectarea legii si reglementarilor nu sunt solutiile asteptate!


Lasa un comentariu