Așa a rămas: business first, safety after

Miercuri, 30 Octombrie 2019 | Pareri personale | 3 comentarii

Căutăm în continuare vinovați pentru evenimente singulare și deloc soluții pentru cadrul general. Vorbim despre cum să combatem efectele, nu cauzele. Emoțiile dictează, rațiunea dispare. Să curgă demisiile, nu știm ce punem în loc și dacă următorul ar face vreo diferență pe același calapod juridico-administrativ, dar vrem sânge pe pereți!

Ce facem cu legislația în continuare strâmbă?

 • Exemplul 1: funcționarea afacerilor în condiții jalnice pe “proprie răspundere” (care de obicei vine la pachet cu o frumoasă asigurare), cu mari riscuri pentru cei care calcă pragul acelor prăvălii. Merge treaba? Merge!
 • Exemplul 2: școlile mai vechi de anul 1998 ce nu au nevoie de autorizație ISU. Merge treaba, tac părinții? Tac!

Ce facem cu plângerile la Parchet și DNA făcute de diverși cetățeni pentru construcțiile abuzive din orașe și autorizațiile date pe șpagă/pe ochi frumoși, petiții care sunt luate în râs de procurori și în cele din urmă clasate?
– mitul procesomanului -> băi, ia nu deranjați magistratu’ cu mizilicuri!
– uite, o temă de lucru pentru SIIJ.

Hai s-o spunem pe aia dreaptă: statul e slab pentru că economicul dictează, ajutat fiind de multe ori și de niște structuri care cu ordinea publică ar trebui să se ocupe. Iar când politicul e de fapt economicul prin interpuși, vedem cum politicile publice sunt făcute și aplicate de așa natură astfel încât business-ul să primeze în dauna siguranței publice. Că siguranța și intervențiile de rigoare costă!

Până or să vină alții care vor face politici publice pentru cetățeanul obișnuit, nu pentru patroni și clientela burgheză de partid, o să îngrămădim cât mai multe vite pe o tarla, că doar așa iese banul.

4 ani de la #Colectiv… ce s-a schimbat?

isu-pompieri-e1572261712814

Tags:

3 comentarii la “Așa a rămas: business first, safety after”

 1. Adriana 31 Octombrie 2019 at 11:06 Permalink

  Cadrul general pentru afaceri este SUPRA-REGLEMENTAT. Acea declaratie pe proprie raspundere nu inseamna nimic in conditiile in care sunt o multitudine de institutii care vin in control si iti spun ca ai 15.000 de acte normative care trebuie respectate pe acel domeniu.
  NU mediul economic real si legal trebuie asuprit si găsit vinovat pentru orice. De bine sau de rau, din totalul firmelor din tara, peste 99,6% sunt IMMuri care se chinuie sa supravietuiasca cu 1-5 angajati. Pe acestia ii controlam, le dam sanctiuni, le dam un dosar de acte care trebuie completate pentru o autorizatie.
  De curiozitate, ar trebuie sa verifici doar dosarul de documente care trebuie depuse pentru a obtine o autorizatie de la primarie pentru functionarea activitatii, fara sa conteze ca aceasta autorizatie nu este necesara, conform legii, pentru toate activitatile (spre ex, o firma de prestari servicii cu sediul in apartament, care are 2,3 angajati, nu vad de ce ar avea nevoie de la Primarie de o autorizatie de functionare – a se vedea cazul Primariei Cluj pe care Curtea de Apel Cluj a obligat-o sa renunțe la aceasta autorizatie intru-cat nu este legala).

  Cazul Colectiv arata insa ca institutiile nu-si fac treaba: se duc in control, dau amenda si atat. Nu au nici o responsabilitate, nu se preocupa…Ca sa nu mai vorbim de toti acei ”eroi” din echipa de interventie care ar trebui DEMISI imediat (de la cel mai mic la cel mai mare) pentru caracter inuman, pentru incompetență și pentru superficialitatea cu care au actionat.

  Deci, statul se protejeaza pe sine, nu-si asuma rapunderea pt nimic din ce face el, dar mediul privat il incarca cu proceduri, reglementari, sanctiuni, amenzi, cresteri de taxe, birocratie.

 2. Kros 31 Octombrie 2019 at 14:53 Permalink

  Domnul Kristofer, Va credeam ca progresati,dar vad ca sunteti in eroare.,,Hai s-o spunem pe aia dreaptă: statul e slab pentru că economicul dictează, ajutat fiind de multe ori și de niște structuri care cu ordinea publică ar trebui să se ocupe. Iar când politicul e de fapt economicul prin interpuși, vedem cum politicile publice sunt făcute și aplicate de așa natură astfel încât business-ul să primeze în dauna siguranței publice. Că siguranța și intervențiile de rigoare costă!

  Până or să vină alții care vor face politici publice pentru cetățeanul obișnuit, nu pentru patroni și clientela burgheză de partid, o să îngrămădim cât mai multe vite pe o tarla, că doar așa iese banul.

  Se vede ca nu ai condus nimic tota viata.Este clar ca esti alt fiu de bugetar.

  • Kristofer 31 Octombrie 2019 at 16:32 Permalink

   Nici parintii, nici bunicii mei nu au fost bugetari, cred ca ma confundati.
   Dar da, sunt putin mai centrist si cred intr-un stat care sa aiba grija de toata lumea.


Lasa un comentariu