Aspiratoarele de bani si perceptia gresita

Miercuri, 13 August 2008 | Bacau, Pareri personale, stiri | 21 comentarii

Exista un fenomen al zilelor noastre destul de ciudat. Lanturile de hypermarket-uri si supermarket-uri au aparut in Bacau ca ciupercile dupa ploaie. La o prima vedere, lansarile cu mult fast si aglomeratia din magazine duc gandul la faptul ca economia orasului Bacau este in floare.

Fals. Nici Arena Mall, nici Metro, nici Real si niciun mare lant de magazine nu urca economia unui oras ci din contra, ele sunt aspiratoare de bani.

Fabricile sunt producatoare de bani si urca economia orasului. Angajatii fabricilor se duc si cheltuie banii in aceste magazine si tot asa…

Vreau ca multe dintre persoanele care nu stiau pana acum asta, sa stie ca magazinele nu urca economia unui oras ci cresc inflatia.

21 comentarii la “Aspiratoarele de bani si perceptia gresita”

  1. catalin.turcitu 13 August 2008 at 12:42 Permalink

    banii aia care ii dai la hypermarket nu pleaca toti din tara ci se duc si la producatorii respecivelor produse ( salarii mai mari la cei care lucreaza in productie) – adica cum zici tu la fabrici care sustin economia unui oras. iar alti bani se duc si la extinderea retelelor respective si rezulta asa noi locuri de munca si un comert civilizat.

    asa ca eu zic ca nu trebuie sa ne facem probleme din cauza asta.

  2. kristofer93 13 August 2008 at 13:35 Permalink

    M-am referit strict la nivel local.

  3. Anonymous 13 August 2008 at 14:17 Permalink

    Problema lanturilor mari de retail sau a centrelor comerciale de tip mall este pusa in felul urmator:

    Cand orasele devin doar o piata de desfacere, criteriu realizat prioritar dupa numarul populatiei, atunci segment-ul de retail prospera foarte mult. Problema o consta in balanta negativa fata de investiitle din industria producatoare ( bunuri diverse ) iar de aici se naste o paritate nu tocmai favorabila pentru economia unui oras.

    Cineva mentiona mai sus ca taxele platite de aceste companii la bugetul local ar avea o pondere mare, ei bine nu este tocmai asa, mare parte din taxe constau in utilitati, impozitul pe teren cat si complexul operat de producator. De cele mai multe ori taxele importante sunt asimilate la trezoria sediului central unde se tine evidenta contabila, de ex ( Selgros – Brasov, METRO – Bucuresti, etc.).

    @Kristofer
    In cele din urma vreau sa te informez ca inflatia depinde in primul rand de oscilatiile cu trend ascendent al utilitatilor (gaze, energie) sau materiilor prime folosite de catre producatorii de bunuri.
    Ceea ce fac hypermarket-urile este sa achizitioneze la un pret cat mai accesibil bunurile de la producatori, dupa care ei stabilesc pretul de vanzare conform unui adaos comercial si taxa pe valoarea adaugata.

    Prin urmare economia orasului creste mai putin pe baza achizitionarii bunurilor de larg consum ( in mare parte din import, trebuie mentionat asta ) decat prin servicii sau industrie.

  4. Anonymous 13 August 2008 at 16:36 Permalink

    "au aparut in Bacau ca cipercile dupa ploaie" :"> sper ca ai gasti greseala

  5. kristofer93 13 August 2008 at 16:37 Permalink

    da:P

  6. Anonymous 13 August 2008 at 22:23 Permalink

    o fi si el analist politic, dracu stie.

  7. Anonymous 13 August 2008 at 22:24 Permalink

    economic, pardon

  8. Anonymous 13 August 2008 at 23:18 Permalink

    nu as spune ca si DEDEMAN este un aspirator de bani! Deoarece este o firma din Bacau! Deci banii raman in Romania!

  9. Anonymous 14 August 2008 at 19:15 Permalink

    taci bai kristofer ca incepi sa le stii cam pe toate asha doar de la 14 ani sau catzi ai tu. hai sa-tzi zic o chestie, daca ai ceva importriva du-te si fa greva foamei in fata primariei, nu cred ca omu se duce ca porstu in magazin si cheltuie banii p c nu ii trebuie. asha ca taci

  10. kristofer93 14 August 2008 at 20:11 Permalink

    nu m-am referit la asta ci la faptul ca lumea crede ca daca avem multe hypermarket-uri, vezi doamne creste economia din Bacau.

  11. Anonymous 14 August 2008 at 22:44 Permalink

    lasa-l ma ca e un copil.generatia CS.

  12. kristofer93 14 August 2008 at 22:45 Permalink

    cum cum?:))

  13. Anonymous 15 August 2008 at 07:58 Permalink

    lasat`i l ba trebuie sa aiba si el o ocupatie…daca nu o mai gasit stiri interesante si poze pe google care sa fie postate aici trebuia sa faca el o stire senzationala.

  14. kristofer93 15 August 2008 at 10:32 Permalink

    ce poze pe google ba? Hai arata-mi!

  15. Anonymous 15 August 2008 at 14:15 Permalink

    ma gandeam cine ii lasa atatea comm..:)))..da mai multe isi lasa el..:)…kristofer..get a life 🙂

  16. Anonymous 16 August 2008 at 09:17 Permalink

    haha ce tare-i stirea asta. mai bine nu se construia nimic si ramaneau doar mini-market-urile de la coltul bloculu sa nu ne suga, vezi doamne, astia mari de bani.

  17. kristofer copilu plictisit 20 August 2008 at 18:57 Permalink

    de ce vorbesti la plural…mini-marketuri…ar fi trebui sa fie un singur minimarker in centrul bacaului si atat ca sa creasca economia,si daca vroiai sa faci cumparaturi mai numeroase trebuia sa te duci in alt oras :))

  18. kristofer93 20 August 2008 at 18:58 Permalink

    alo? Eu nu la existenta lor ma refeream ci la perceptie.

  19. Bleah 25 August 2008 at 22:21 Permalink

    Prietene, inflatia exista doar la nivel MACRO-economic. Un magazin ratat ca billa nu ridica sau scade inflatia nici macar cu 0,00001 %. Vorbesti de economia unui oras. Aberatie TOTALA aici. Nu ai cum sa calculezi economia unui oras. In cel mai bun caz se poate doar imagina cum este, si asta numai de cei care sunt in domeniu. Repet, inflatia este un indicator MACRO-economic. Nu are treaba cu orasul. Am postat com acum ca sa nu fac valva dar pe viitor fii mai atent in domeniile pe care nu le stii:|.

  20. Anonymous 26 August 2008 at 07:13 Permalink

    @Bleah
    [quote]Nu ai cum sa calculezi economia unui oras. In cel mai bun caz se poate doar imagina cum este, si asta numai de cei care sunt in domeniu.[/quote]

    Amice, sa fii convins ca economia unui oras cat si al oricarui organism in care exista consum, productie, cresteri sau descrestere de capital se poate calcula. Staistica cat si alti indicatori economici iti pot oferi nu numai o imagine de ansamblu, cat si date concrete.

    PIB-ul (produs internet brut) unui oras este inglobat pe toate sectoarele (servicii, industrie, constructii, comert, etc.) si ofera date concludente despre economia orasului.
    Facand o paranteza la afirmatia lui Kristofer pot spune, ca centrele comerciale pot creste economia orasului doar daca Bacau devine un fel de “paradis al shopping-ului” unde sume masive de capital se strang per total la buget si detin o pondere mare din PIB.

  21. Anonymous 26 August 2008 at 07:14 Permalink

    *Statistica


Lasa un comentariu