Avancronică pentru ședința extraordinară a Consiliului Local Bacău din 15 februarie 2018

Joi, 15 Februarie 2018 | Bacau, stiri | Comenteaza

În această dimineață, începând cu ora 10:00, la Centrul de Afaceri și Expoziții are loc cea de-a doua ședință extraordinară a Consiliului Local al municipiului Bacău de luna aceasta. Pe ordinea de zi au fost introduse 5 proiecte mari și late, toate fiind foarte importante în perspectivă pentru oraș.

Vestea proastă este că alianța de la putere a primarului Necula, formată din PSD-ALDE-PMP, va avea puterea totală în consiliu, cele 13 voturi ale coaliției urmând a fi suficiente inclusiv pentru proiectele de patrimoniu pentru care anterior “dinamitării” PSRO era nevoie de 16 mâini ridicate pentru ca acestea să fie aprobate.

Așadar, ce vom discuta și vota (sau nu) la ședința de astăzi, 15 februarie:

Foarte ciudat mi se pare faptul că acest ordin al prefectului Maricica Coșa vine abia acum, la mai bine de un an de la alegerile parlamentare. Așa cum am spus-o atunci inclusiv în proiectul de hotărâre prin care propuneam întregului consiliu încetarea mandatului, Cristi Manolache trebuia să își piardă calitatea de consilier la finalul anului 2016, imediat după candidatura sa pentru Parlament. Nu s-a întâmplat asta pentru că a fost util alianței locale PSD-ALDE-PMP timp de câteva luni.

Acum, astfel încât Consiliul Local să rămână cu doar 19 membri în funcție iar 2/3 dintre voturi să însemne doar 13 mâini ridicate pentru ca delegarea administrării domeniului public și privat către SSPM să fie aprobată, PSD și ALDE l-au scos din joc pe cel care astăzi, iată, simte pe propria piele cât de vicioasă și cu dus și-ntors este țopăială de la un partid la altul și înapoi. Astfel, pentru că acest partid s-ar fi autodizolvat, PSRO rămâne fără consilieri locali în deliberativul băcăuan. Cei de la PSD-ALDE-PMP au numai de câștigat pentru că nu vor mai depinde de voturile opoziției în cazul proiectelor care implică patrimoniul.

cristi manolache sedinta consiliul local

  • 2. exercitarea dreptului de preemțiune asupra imobilului “Hotel Central” (etajul Teatrului Municipal Bacovia);

Acest imobil înscris în Lista Monumentelor Istorice va reveni municipalității după ce Primăria Bacău va achita către BDO Business Restructuring SRL suma de 212.000 euro.

Teatrul Bacovia, in continua degradare (2)

  • 3. modificarea HCL 465/2017 prin care se fac exproprierile necesare reabilitării străzii Aeroportului, prin actualizarea numelor după schimbarea a 3 proprietari din lista inițială;

– Combeton SA -> Covial-CVA SRL;
– Botomei Andrei-Alexandru -> SC Pleșuvu Com SRL;
– Botomei Vasile -> SC Pleșuvu Com SRL;

  • 4. delegarea prin concesiune, în urma negocierii directe, către Societatea de Servicii Publice Municipale (SSPM) Bacău, a gestiunii serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat din municipiul Bacău, cu o redevență anuală cuprinsă între 0,08% și 0,1%;

Administrația Necula încearcă pentru a treia oară să promoveze această inițiativă, chiar dacă la ultimele două ședințe a fost respinsă în Consiliul Local prin neparticiparea opoziției unite la vot.

Vă spun din nou de ce nu pot accepta ideea de a pune în braţe domeniul public şi privat al oraşului unei societăţi publice care:

– 1. nu respectă minimele condiţii legale în ceea ce priveşte transparenţa financiară şi decizională, şi anume prevederile din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, Legea 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice), respectiv HG 583/2016 privind aprobarea Strategiei naționale anticorupție pe perioada 2016-2020);
2. este condusă de o serie de PSD-işti care încasează salarii şi indemnizaţii care se ridică chiar şi până la 9.300 lei;
3. dă contracte prin încredinţare directă celor care au ajutat PSD în campania electorală din 2016;
4. nu dă socoteală publicului pentru patrimoniul care valorează peste 11 milioane de lei şi pe care l-a primit de la administraţia PSD+ALDE+PMP încă de la înfiinţare, cu participarea a 4 dintre consilierii locali PNL la vremea respectivă (asta apropo de “trădători” şi dezertori ai opoziţiei);
5. pare a fi jucăria primarului Necula şi a partidului care efemer, credeţi-mă, se află la conducerea Bacăului.

sspm bacau

  • 5. se ia act de datoria muncipiului Bacău către Thermoenergy Group SA în valoare de 5,72 milioane lei, reprezentând pierderi induse de prestarea serviciilor publice de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat, aferente perioadei septembrie 2017-decembrie 2017.

Documentațiile complete ale proiectelor de hotărâre le găsiți aici. Vă reamintesc că întâlnirile Consiliului Local sunt publice și au loc la Centrul de Afaceri și Expoziții. Mai precis, în a doua clădire de la dreapta la stânga, la etajul 1. Repet, absolut toate ședințele sunt publice și deschise cetățenilor. Ședințele comisiilor au avut loc alaltăieri.

Întrebări, sugestii, lucruri care ar trebui adăugate, modificate sau spuse privind aceste proiecte?

Lasa un comentariu