Avancronică pentru ședința extraordinară a Consiliului Local Bacău din 10 octombrie 2017

Marti, 10 Octombrie 2017 | Bacau, stiri | 9 comentarii

Astăzi, de la ora 11:00, Centrul de Afaceri și Expoziții găzduiește o nouă ședință extraordinară a Consiliului Local al municipiului Bacau, convocată de executivul municipal pentru 12+2 proiecte: 12 comunicate și aduse la cunoștința publicului cu cel puțin 3 zile înainte, deci așa cum prevede legea, respectiv alte două inițiative introduse “peste ordinea de zi” abia ieri, după prânz.

Sărind peste aceste probleme de transparență decizională deja standard pentru administrația Necula, trebuie să știți că la această ședință se va dezbate, printre altele, un proiect care va atârna greu pe umerii băcăuanilor pe termen mediu și lung. Mă refer la cel cu numărul 2, acesta privind contractarea unui credit bancar în valoare de 13,5 milioane de euro cu scopul declarat al realizării unor investiții care ar fi putut la fel de bine să facă obiectul unor proiecte pe fonduri europene nerambursabile.

Rezumatul pentru ceea ce vom discuta și vota (sau nu) la ședința de astăzi:

 • 1. modificarea Bugetului local pe anul 2017:

+ 8.425.000 pentru cheltuielile de personal din învățământul preuniversitar aferente trimestrului IV al anului 2017;
+ 3.500.000 la “Combustibil și energie” pentru achitarea datoriei municipiului Bacău către SC Thermoenergy Group SA Bacău reprezentând pierderile de pe rețeaua de transport a agentului termic;
+ 46.900 lei pentru aniversarea a 150 de ani de la întemeierea C.N. “Ferdinand I”;

De unde se iau banii:
– 800.000 lei de la “Ordine publică și siguranță națională”;
– 300.000 lei de la subcapitolul “Sport”;
– 500.000 lei de la “Alte servicii publice generale”
-> majorarea veniturilor proprii cu 1.900.000 lei ca urmare a încasării acestora peste previziunile făcute la începutul anului.

 • 2. contractarea unui credit extern de la BERD în valoare de 13.500.000 euro pentru realizarea unor obiective de investiții:

– reabilitarea infrastructurii de iluminat public pe aproximativ 41 km de străzi;
– înlocuirea a 9.000 de corpuri de iluminat utilizând corpuri cu tehnologie LED;
– instalarea unui sistem de monitorizare în aprox. 20 de locații din mun. Bacău (intersecții, zone aglomerate și de interes);
– consolidarea și reabilitarea clădirilor în care își desfășoară activitatea Primăria Bacău și Spitalul de Pneumoftiziologie.

Așadar, în loc să demareze aceste investiții publice cu fonduri UE (deci aproape gratis), primarul propune contractarea unui credit de la BERD și automat îndatorarea noastră, a băcăuanilor, pe termen mediu și lung. Vă reamintesc că anul trecut primăria a rămas cu peste 50 de milioane de lei necheltuite în bugetul dedicat investițiilor, iar în 2017 se prefigurează că situația o să se repete din cauza impotenței acestei administrații care s-a instalat la conducerea orașului în iunie 2016. Iar noi ce facem: ne împrumutăm de la bănci cu dobândă, în timp ce zecile de milioane din bugetul local stau necheltuite, iar de fondurile europene pe care le avem la dispoziție nu se atinge nimeni?

credit berd

 • 3. alocarea sumei de 14.950 lei către Asociația Prevenirea Adicției și Comportamentului Adictiv (APACA) Bacău în vederea organizării proiectului local de prevenire “#Atitudine Anticorupție” în perioada 13 octombrie – 8 decembrie 2017;
 • 4. constatarea datoriei mun. Bacău către SC Thermoenergy Group SA Bacău reprezentând pierderile de pe rețeaua de transport a agentului termic aferente perioadei mai 2016 – august 2017, în valoare de 25.852.181 lei;
 • 5. aprobarea Pactului de amiciție în vederea procedurilor de înfrățire între municipiul Bacău și municipiul Hrazdan din Republica Armenia și alocarea de la bugetul local a sumei de 13.748, reprezentând susținerea cheltuielilor delegației care va sosi de la Hrazdan;
 • 6. modificarea HCL 3/2011 privind dispensarele medicale din mun. Bacău, în sensul cesionării unui contract de concesionare încheiat cu CMI Dr. Trișcaș Mioara (pensionată) către SC Dr. Irina Vodă SRL;
 • 7. modificarea organigramei Poliției Locale, în sensul transformării funcției de consilier clasa I grad profesional principal din cadrul Compartimentului Comunicare și Relații cu Publicul în funcție publică de polițist local, clasa I, grad profesional principal;
 • 8. modificarea Planului de ocupare a funcțiilor publice pentru Poliția Locală pentru scoaterea la concursul a posturilor din noua organigramă;
 • 9. completarea HCL nr. 288/09.08.2017 prin care au fost stabilite salariile personalului din cadrul serviciilor publice aflate în subordinea Consiliului Local al Municipiului Bacău cu noile posturi aprobate la Poliția Locală;
 • 10. modificarea Consiliului de Administrație al Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău, în sensul înlocuirii lui Romică Chindruș (administrator public) cu Șova Gâțu Laur. Astfel, consiliul va avea următoarea componență:

– Șova Gâțu Laur;
– Pârâianu Mădălin;
– Vizitiu Cătălina (supleant);
– Fantază Ciprian (supleant).

 • 11. aprobarea documentației tehnico-economice (faza: studiu de prefezabilitate) pentru construirea unor locuințe pentru tineri (ANL) destinate specialiștilor din sănătate: Ansamblul Bucegi III C – etapa 1 (valoare estimată: 4.115.784 lei).
 • 12. aprobarea Planului de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole la nivelul municipiului Bacău;

Proiecte anunțate luni, 9 octombrie, peste ordinea de zi:

 • 13. punerea la dispoziție a Bazinului de înot către DJST Bacău, în perioada 28-29 octombrie 2017, pentru desfășurarea ediției a X-a a Cupei Bacăului la Înot;
 • 14. alocarea a 169.500 lei către Federația Tinerilor din Bacău pentru organizarea, în perioada 8-12 noiembrie 2017, a Summitului Tinerilor – ediția a II-a.

——————————————————————————

Documentațiile complete ale proiectelor de hotărâre le găsiți aici. Vă reamintesc că întâlnirile Consiliului Local sunt publice și au loc la Centrul de Afaceri și Expoziții. Mai precis, în a doua clădire de la dreapta la stânga, la etajul 1. Repet, absolut toate ședințele sunt publice și deschise cetățenilor. Ședințele comisiilor au avut loc luni, 9 octombrie.

Întrebări, sugestii, lucruri care ar trebui adăugate, modificate sau spuse privind aceste proiecte?

9 comentarii la “Avancronică pentru ședința extraordinară a Consiliului Local Bacău din 10 octombrie 2017”

 1. CUCU 10 Octombrie 2017 at 10:48 Permalink

  Eu nu inteleg de ce imprumutul nu se dezbate intr-o sedinta ordinara,nu vad care ar putea fi justificarea urgentei acestui proiect care este antamat din aprilie conform documentelor anexate proiectului, poate se doreste evitarea unei dezbateri publice?Parca transparenta decizionala era una dintre promisiunile cheie din programul electoral Necula…Administratia asta are sanse mai mari sa castige la loto decat sa acceseze fonduri europene.

  • Observator1 10 Octombrie 2017 at 14:05 Permalink

   Citeste mai intai fondurile europene disponibile, termene, directii, proceduri, eligibilitati, etc si dupa aia da-ti cu parerea despre …. LOTO

   • CUCU 12 Octombrie 2017 at 09:01 Permalink

    Baietel, sa citeasca oamenii lui Necula, aia specializati in fonduri europene pentru administratie, ca eu nu dau consultanta gratis. Din pacate inteleg ca nu are specialisti, dar s-ar putea documenta el, macar de pe site-urile primariilor care acceseaza fonduri importante, chiar si site-ul prefecturii avea o sectiune unde centraliza informatii cu liniile de finantare, asa ca indrumare pentru primarii comunelor.Sau sa-si citeasca propriul program electoral in care zicea ca rezolva iluminatul cu fonduri europene ca sa nu plateasca rate la credite din banii mei si ai tai.

 2. Observator1 10 Octombrie 2017 at 14:00 Permalink

  Draga Kristofor,

  Pe langa atitudinea subtil tendentioasa si neproductiva intrata in ADN-ul tau prin toate articolele si tot ce faci in vaita publica, ar trebui sa realizezi ca nu poti sa-i manipulezi pe toti asa cum iti doresti.
  Ca exemplu , in aproape orice articol si in orice cugetara de administratie publica ai fisuri clare de imaturitate ca om nu neaparat dpdv politic ci ca om care vrea sa faca ceva in viata!
  Asa este si cu articolul de fata: CITESTE mai intai niste apeluri de fonduri europene inainte sa dai cu mucii in fasole!
  Stim ca politica ta se bazeaza pe manipularea prostilor/ignorantilor dar din ceea ce pretinzi in fiecare articol si iesire publica esti de cele mai multe ori in OFFSIDE ! Citeodata mai faci sprinturi similare varstei, dar nematurizarea ta este cronica!
  Mult succes la scris!
  P.S. Cred ca ar fi o idee interesanta pentru publicul tau daca ar exista si un website cu anti-kristofer in care sa se explice printre randuri unde crapa filosofia ta politica, astfel incat bacauanii sa poata decide in cunostinta de cauza cu ce adolescentin au de a face!

 3. Observator1 10 Octombrie 2017 at 14:08 Permalink

  Cu scuzele de rigoare pentru citeva greseli de dactilografiere din raspunsul de dinainte. (oare ai curajul sa-l faci public?)

  • Kristofer 11 Octombrie 2017 at 17:13 Permalink

   De ce nu v-as aproba comentariile? Imi place dezbaterea, tin cont de parerile “contra” sau adverse punctelor mele de vedere. Si, cel mai important, eu nu blochez pe Facebook sau cenzurez pe site-ul din dotare comentariile celor care ma critica, asa cum fac oponentii mei politici la nivel local, mai ales cei de la putere. :)

 4. Kros 11 Octombrie 2017 at 17:07 Permalink

  Vai de capul Bacauanilor.Santeti praf,de la consilieri pina la persoanele decidente.In Bacau se termina civilizatia.Mergeti pina la Vaslui ca sa vedeti ca si ei au trecut in fata noastra.
  Daca spui ca iti pasa de Bacau,dute in fata stadionului si poti face o greva a foamei pina nu vor ajunge la puscaria cei care au contribuit la degradarea acestui obiectiv care avea o valoare de cel putin 30.000.000 euro.O paguba uriasa pentru Bacau.Cine plateste? Intreaba-i pe colegii Dumneavoastra,de ce sa ajuns aici.

 5. Kros 11 Octombrie 2017 at 17:09 Permalink

  Inca ceva,bai boilor noi ne infratim cu orase din CSI ? Asta este directia noastra?


Lasa un comentariu