Foto: Un avion AWACS a fost realimentat deasupra Bacăului

Marti, 15 Aprilie 2014 | Bacau, foto | Comenteaza

De obicei nu preiau știri, dar aceasta nu numai că mi se pare inedită, dar îmi și hrănește una dintre vechile mele pasiuni, tehnica militară aeriană. Este vorba de o fotografie postată și pe Bacau.net, prin care un spotter băcăuan, pe nume Ben Niță, a surprins avionul de cercetare AWACS al NATO pe cerul Bacăului. Nu oricum, ci exact în timpul unei realimentări în zbor.

AWACS este prescurtarea folosită pentru aeronavele Boeing E-3 Sentry (derivate din Boeing 707) cu rol de supraveghere aeriană. Le știți, sunt acele avioane cu un radar “farfurie” deasupra. AWACS-urile care patrulează România în această perioadă decolează de la baza militară Geilenkirchen (Germania) și sunt realimentate în aer fie de un Boeing KC-135 Stratotanker care decolează din Turcia, fie de un KC-10 Extender, conform EATC.

Zilele trecute, s-a întâmplat ca pe cerul Bacăului, la aproximativ 14.000 de metri, un imens Boeing KC-135 Stratotanker să ofere combustibil unui AWACS aflat în misiune NATO în România. 300 de milioane de dolari la un loc. Este o imagine unică, Ben Niță (rospottersbc.ro) putând să se declare un norocos.

Spațiul aerian românesc găzduiește aceste aeronave în contextul crizei din Ucraina.

awacs nato bacau romania realimentare

Lasa un comentariu