În urma întâlnirii de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău pe care am facilitat-o tocmai în ideea de a găsi un răspuns la întrebarea dacă poate fi Bacăul oraș candidat la titlul de Capitala Tineretului din România în 2017, împreună, adică organizațiile de tineret și municipalitatea, am decis că da, merită să facem acest exercițiu.
Așadar, așa cum ați citit deja în presa locală, Bacău intră în cursa pentru titlul de Capitala Tineretului din România în 2017. Asta în ciuda timpului scurt rămas până la termenul final pentru depunerea candidaturii, 14 octombrie 2016, dată până la care organizațiile de tineret băcăuane și municipalitatea s-au angajat să lucreze în vederea înscrierii în competiție. Se lucrează deja intens la candidatură. 😉
Această candidatură este gândită nu ca un trofeu, ca o cireașă ce trebuie așezată pe un tort frumos care deja există, ci în primul rând pentru rezolvarea unor nevoi ale tinerilor din Bacău. Astfel, printre temele discutate la întâlnirea de la universitate s-au numărat amenajarea unui centru de tineret, realizarea unui calendar al tuturor activităților de tineret pentru anul viitor și o bugetare prealabilă a acestora, exodul tinerilor, includerea unui compartiment care să se ocupe de sectorul de tineret în viitoare organigramă a Primăriei Bacău, realizarea unei strategii de tineret, respectiv o alocare bugetară mai mare pentru tineri.
Toate aceste lucruri sunt susținute și asumate de primarul Cosmin Necula „indiferent dacă vom deveni sau nu Capitala Tineretului din România în 2017”, a spus el. Este exact ceea ce organizațiile de tineret voiau să audă, dar mai ales să vadă că se întâmplă în următorul an. Iar eu voi avea grijă ca lucrurile astea să nu rămână la stadiul de promisiuni.
Întâlnirea de la universitate, găzduită de Liga Studenților din Universitatea “Vasile Alecsandri”, moderată de Mihai Dragoș, președinte al Consiliului Tineretului din România (CTR) și facilitată de subsemnatul în calitate de consilier local, a adunat reprezentanți ai organizațiilor de tineret din Bacău, ai autorităților locale, respectiv elevi și studenți interesați de dezvoltarea sectorului de tineret.
Ce ne propunem prin programul Capitala Tineretului din România este să elaborăm strategii de dezvoltare locală pentru tineri și să îi implicăm pe aceștia activ în procesele decizionale din orașele lor pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei. În același timp, vrem să stimulăm autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului. Anul acesta, titlul este pilotat de Timișoara. – Mihai Dragoș, președinte al Consiliului Tineretului din România
Programul național a fost inițiat de Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația SHARE Cluj-Napoca, Grupul PONT, Banca Comercială Română (BCR), aceste entități urmând să fie implicate și în procesul de jurizare a candidaturilor. Până în acest moment, au anunțat că iau în calcul candidatura orașe precum Constanța, București, Iași, Brașov și Arad.
În final, fac un apel foarte important: așteptăm alături de noi cât mai multe organizații de tineret și persoane interesate pentru scrierea candidaturii. Nu e un proces deloc ușor și nici timpul nu e tocmai de partea noastră, dar tot acest demers trebuie să fie cât mai transparent și deschis tuturor celor interesați să pună umărul, astfel încât activitățile asumate în candidatură să fie cât mai diverse!
Persoanele interesate să contribuie la candidatura Bacăului pentru Capitala Tineretului din România 2017 sunt rugate să lase un mesaj pe pagina de Facebook facebook.com/tineribacau. În acest moment, din grupul de lucru fac parte organizații ca Surf The Earth Project (STEP), Ingenious Drama (ID Fest), Romanian Youth Movement for Democracy (RYMD), Be Great, Liga Studenților din Universitatea “Vasile Alecsandri”, Asociația Elevilor din Bacău, Asociația pentru Dezvoltare Activă (ADA) etc.
Si cam ce credeti ca face ca Bacaul sa merite aceasta titulatura? Ce sa facut pentru ca tinerii din Bacau sa ramana in zona? Stiti de finantarea de catre guvern a celor care daca vor sa lucreze la o distanta mai mare de 50km li se acorda un ajutor de 15.000 ron?Este pentru ca Ardelenii sa vina in Moldova?Eu cred ca Moldova a mai primit o lovitura.