E adevărat, sunt investiții pe fonduri europene în municipiul Bacău în întârziere sau care capătă contur în ritm de melc, acestea făcând viața cetățenilor un calvar. Mă refer acum în special la modernizarea străzile Milcov și Ștefan cel Mare, respectiv la înlocuirea și eficientizarea rețelei de termoficare. Totuși, asta nu înseamnă că nu trebuie să avem viziune și să privim și în viitor, adică dincolo de 2016.
Tocmai de aceea, am profitat de startul Săptămânii Europene a Mobilității și am emis o poziție publică cu privire la Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), un document strategic de care Bacăul are nevoie ca de aer și veți înțelege de ce dacă citiți rândurile următoare.
Prin comunicatul emis ieri dimineață, Bacăul Civic, Cetățeni Activi pentru Bacău (RYMD), Băcăuanii vor piste pentru biciclete și Asociația Elevilor din Bacău atrag atenția autorităților locale că trebuie să adopte cât mai repede Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), impus de Comisia Europeană pentru atragerea de fonduri europene pentru perioada 2014-2020.
Având ca punct de pornire un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă realizat în urma consultării cetățenilor și a tuturor părților interesațe, am putea avea în Bacău, în următorii ani, piste și parcări pentru biciclete, autobuze electrice, parcări supraterane sau subterane de tipul park & ride, pasaje pietonale, stații intermodale pentru mijloacele de transport în comun, un sistem inteligent de gestionare a biletelor, benzi dedicate transportului public, zone pietonale în locul celor rutiere (mai ales în zona centrală), ba chiar putem introduce transport electric public în anumite zone ale orașului.
Toate sunt posibile până în 2020, cu fonduri europene, având la bază Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, care trebuie realizat cât mai curând de Primăria Bacău. Fără plan, aceste investiții nu sunt eligibile!
Fiind un document strategic ce cuprinde politici și măsuri bine definite, care vizează toate modurile și formele de transport din întreaga aglomerație urbană, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) este obligatoriu pentru un oraș a cărui administrație intenționează să atragă fonduri europene pentru devoltarea oricărui tip de infrastructură de transport pe perioada exercițiului bugetar european 2014-2020.
Astfel, dacă administrația locală nu va realiza de urgență un PMUD, Bacăul nu va putea să atragă bani europeni pentru îmbunătățirea transportului și a infrastructurii stradale în următorii ani. Conform ghidului publicat de Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, peste 2,3 miliarde de euro de la Uniunea Europeană este bugetul estimat a fi utilizat exclusiv în mobilitatea urbană, mult mai consistent comparativ cu orice alt domeniu al programului REGIO.
Grației axelor 3.2 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon și 4.1 – Dezvoltare Urbană ale POR 2014-2020, pot fi finanțate investiții destinate îmbunătățirii transportului public urban, a transportului electric și nemotorizat, dar și proiecte destinate reducerii emisiilor de dioxid de carbon în zona urbană.
Planul de Mobilitate Urbană Durabilă trebuie extins pe planurile existente de dezvoltare, în speță pe Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PMUD), și corelat cu planurile urbanistice generale, respectiv cu Master Planul General de Transport al României.
Pe lângă anunțurile legate de transportul public, la masa rotundă de ieri, care a deschis Săptămâna Mobilității, s-a discutat și despre realizarea PMUD în Bacău. Poziția autorităților și dezbaterile pe această tema le veți afla într-un articol viitor.
Important este să înțelegeți de ce avem nevoie de acest PMUD. Dacă nu v-am lămurit, aștept cu mare deschidere întrebări!
Kris, nu ai cu cine.. Ce plan, ce viziune.. Astia sunt pusi pe furat si pe imparteala, ei nu se gandesc la viitor