Luni, 9 Noiembrie 2015 | Bacau | 2 comentarii
Dacă vă gândeați că orașele sunt pentru oameni doar pentru că stăm noi în ele, vă înșelați. Un oraș pentru oameni nu îi obligă pe locuitorii săi să meargă pe carosabil din cauză că pe trotuare sunt parcate mașini. Un oraș pentru oameni e prietenos pentru cei care vor să facă sport, pentru cei care vor să se plimbe, pentru cei care vor să desfășoare activități în oraș. Un oraș pentru oameni dă importanță în primul rând pietonilor și transportului nemotorizat și sustenabil. În Bacău încă stăm bine la capitolul mașini parcate pe trotuare, însă nu pentru mult timp va mai fi așa, având în vedere felul în care evoluează lucrurile: parcări supraterane/subterane nu construim, aprobăm ridicarea de blocuri și clădiri de sticlă fără să aibă locuri de parcare prevăzute în proiect sau fentând această condiție și nu mișcăm niciun deget pentru a face o planificare pe termen lung în acest domeniu. În schimb, mă îngrijorează raportarea actualei administrații locale, condusă de primarul Romeo Stavarache, vizavi de circulația pietonilor. Am să vă dau trei exemple: Chiar dacă a costat circa 8 milioane de euro și a fost realizat cu fonduri europene, Pasajul subteran (care leagă centrul de vestul orașului) nu are căi de acces pentru pietoni și bicicliști. Mai mult, accesul acestora este strict interzis, conform indicatoarelor rutiere. Pasarela Letea (Podul de la Narcisa) a fost și ea reabilitată recent cu fonduri europene. Lucrările au fost recepționate, banii s-au cheltuit, însă ceva foarte important din proiect lipsește în realitate: o pasarelă de 3,5 m lățime pentru pietoni și bicicliști. Atât pasarela cât și pasajul subteran de la Gara Bacău sunt dezafectate și murdare, situație care îi face pe cei care traversează zilnic multele linii de cale ferată să își riște viața escaladând peroanele și făcând slalom printre trenurile din gară. Între timp, asociațiile luchianiste mimează lupta cu autoritățile pentru rezolvarea problemei. Partea cea mai amuzantă (care de fapt e de de plâns) e că în urmă cu 40 de ani exista trotuar pe podul de la Narcisa. Dovada o găsiți într-o fotografie realizată de Willy Pragher, publicată în urmă cu doi ani de cotidianul Deșteptarea.
Search
Articole Recente
- Ședința Consiliului Local Bacău din 26 februarie 2021 (rezumatul proiectelor)
- Planul de Mobilitate merge mai departe cu două proiecte semnate astăzi de primarul Bacăului
- Concursuri pentru posturi în Primăria Bacău: peisagist și dispeceri
- Audiențe din izolare
- Luptă continuă și contratimp pentru repararea mobilierului urban
Comentarii recente
- Petre on Luptă continuă și contratimp pentru repararea mobilierului urban
- Kros on Ce mai coacem în birourile primăriei: 7 regulamente pe care le avem în lucru
- Kros on Ședința Consiliului Local Bacău din 28 ianuarie 2021 (rezumatul proiectelor)
- Radu on Ce mai coacem în birourile primăriei: 7 regulamente pe care le avem în lucru
- Gabriel Gabor on Schimbarea nu e ușoară și pe alocuri doare, dar ține de noi toți să avem un oraș din ce în ce frumos!
- Sorina on Schimbarea nu e ușoară și pe alocuri doare, dar ține de noi toți să avem un oraș din ce în ce frumos!
- Stan on Schimbarea nu e ușoară și pe alocuri doare, dar ține de noi toți să avem un oraș din ce în ce frumos!
- Q on Reparații curente la iluminatul public din Bacău
- Kristofer on 2021. Play!
- Petcu Constantin on 2021. Play!
,,Chiar dacă a costat circa 8 milioane de euro și a fost realizat cu fonduri europene, Pasajul subteran (care leagă centrul de vestul orașului) nu are căi de acces pentru pietoni și bicicliști. Mai mult, accesul acestora este strict interzis, conform indicatoarelor rutiere.IN ACEASTA ZONA FIUL MEU CIRCULAND CU BICICLETA A FOAST ACROSAT DE O MASINA A CARUI CONDUCATOR AUTO ISI BUTONA TELEFONUL,I A STRICAT BICICLETA SI NICI NU A OPRIT.DACA NU II BATEA IN GEAM NICI NU SI DADEA SEAMA CA L A ACROSAT !
Bacăul nu mai e demult un oraş, e doar o comună…