Bacău – zonă liberă de fondul școlii!

Joi, 27 Mai 2021 | Bacau, Initiative personale | Comenteaza

Ca urmare a sesizărilor elevilor și părinților, dar și a solicitării primarului Lucian Stanciu Viziteu de a mă ocupa de această problemă, am demarat astăzi o campanie publică pentru stoparea colectării fondului școlii sau fondului clasei, pe fondul alocărilor bugetare consistente pentru bunurile și serviciile necesare în unitățile de învățământ.

Pentru anul 2021, bugetul alocat pentru finanțarea complementară a învățământului la nivel local atinge suma record de 30,6 milioane lei pentru bunuri și servicii, cărora li se adaugă alte 10,2 milioane lei pentru investițiile pe care ni le-am propus. Orice nevoie din școală trebuie asigurată de unitatea de învățământ, iar dacă unitatea de învățământ nu dispune de fondurile necesare, conducerea acesteia are obligația de a întocmi referatul de rigoare către primărie.

Existența fondului școlii este de fapt o dublă cotizație la sistemul public gratuit de educație, întrucât atât elevii, cât și părinții plătesc deja taxe și impozite din care statul și administrația locală au obligația să finanțeze învățământul. Acest fond este ilegal și trebuie tratat ca atare!

Conform Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), aprobat de Ministerul Educației prin OMEC 5547/2020, este interzisă și constituie abatere disciplinară implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învățământ în strângerea și/sau gestionarea fondurilor (art. 170, alineatul 3).

Pe cale de consecință, vă invităm să ne semnalați toate cazurile în care fie ca elevi, fie ca părinți, ați fost constrânși sau abordați de cadrele didactice (profesori, învățători, diriginți, direcțiune etc) să contribuiți la fondul clasei sau la fondul școlii. Sesizările voastre ne vor ajuta să avem școli mai curate și mai bine finanțate. Vă mulțumim!

Sesizările pot fi transmise aici și le așteptăm ca pâinea caldă: forms.gle/39deqkzcmiQ9mbAU7

bacau zona libera fondul scolii

Lasa un comentariu