Bazin olimpic fara inot de performanta, la Bacau

Miercuri, 11 Martie 2009 | Bacau, stiri | 7 comentarii

Despre Bazinul Olimpic de Inot de la Bacau am vorbit in urma cu doua saptamani, atunci cand am anuntat inchiderea lui pentru o saptamana.

Regulament nou, probleme mari. De atunci pana in momentul de fata s-a intamplat ceva: Consiliul Local Bacau a adoptat un regulament de functionare al Bazinului de Inot. Din cate am inteles, odata cu acest regulament trebuie incheiate niste intelegeri/contracte intre Primaria Bacau si asociatiile, cluburile si liceele sportive din Bacau care au elevi ce isi desfasoara antrenamentele in acest bazin. Acest lucru nu s-a intamplat iar sportivii care vor sa se antreneze trebuie sa plateasca pentru a se antrena. Este inadmisibil! Eu invat in Liceul cu Program Sportiv Bacau si pot sa va asigur ca niciun sportiv nu poate face antranament acum la bazin!

La cheremul primarului. Romeo Stavarache este plecat din oras, lucru care prelungeste aceasta situatie de incertitudine. In acest moment, Bazinul Olimpic de Inot este baie comunala pentru ca este deschis doar pentru agrement, antrenamentele inotatorilor de performanta urmand sa se desfasoare abia dupa ce vine Romeo Stavarache in oras si aceste contracte intre cluburi si licee vor fi semnate.

Vreti performanta in conditii jalnice? Nu a fost de-ajuns ca cea mai frumoasa baza sportiva din Moldova sa fie distrusa. S-a ajuns in situatia in care sportivii platesc pentru a se antrena! Cantonamentele sunt platite de parinti, echipamentul pentru competitie la fel, de echipamentul de antrenament nu mai spun. Stadion nu, terenurile de antrenament pentru fotbalistii juniori sunt jalnice, spre ce ne indreptam? Ce pretentii putem avea de la sportivii care se antreneaza in asemenea conditii?

7 comentarii la “Bazin olimpic fara inot de performanta, la Bacau”

 1. Florin P. 11 Martie 2009 at 19:21 Permalink

  Eu cred ca, asa cum FCM ar trebui sa plateasca pentru stadionul municipal, asa si cluburile de inot sau balaceala ar trebui sa contribuie la bugetul Bazinului. N-am auzit ca vreun campion antrenat in Bacau sa se intorca si sa doneze ceva din renta lui viagera (in cazul olimpicilor). Sau sa faca munca pro-bono.
  Ai prezentat un punct de vedere frust si-mi pare ca esti victima unei manipulari. Verifica-ti sursele, sa nu fie unele interesate. S-ar putea sa ai surprize. Pina si tonul difera de stilul tau de pina acum.
  Unii jurnalisti mai cad in plasa antrenorilor, care, la un spritz, se pling de cite-n luna si-n stele. Adevarul e, de obicei, la mijloc.

 2. Imperfectul 11 Martie 2009 at 20:24 Permalink

  Foarte corect Florin P.. Daca tanarul nostru se plange ca nu are unde sa se antreneze as vrea sa-i amintesc ca aceste investitii au fost facute de catre comunitate si sunt intretinute de catre comunitate, nu de catre liceul sportiv sau cluburi. Si atunci, de ce ar trebui sa aiba acces gratuit? In afara, Kristofer, se antreneaza “gratuit” doar adevaratele sperante si asta in baza unui contract care stipuleaza foarte clar ca un procent destul de marisor din ceea ce va castiga sportivul de-a lungul vietii se va intoarce catre clubul, liceul sau universitatea care a subventionat antrenamentele sale. Daca eu ca sportiv amator trebuie sa platesc ca sa joc fotbal, tenis etc, atunci si tu, care vrei sa faci din sport o meserie, trebuie sa platesti.
  Si mai las-o moarta cu “baia comunala”! Ai vazut tu pe careva ca intra in bazin cu sapunul si samponul legate de slip?
  Suntem in democratie, totul costa. Vrei sa dai cu sutu-n minge? Vrei sa sari in bazin? Plateste!!!
  Crezi ca ar fi rau ca la bazin sa se mearga in masa, sa se faca mega incasari si ca urmare sa fie foarte bine intretinut? Nu! Ar fi foarte ok.
  Kristofer, exista o regula de aur pentru marea performanta, una pe care Romania nu o respecta si vad ca nici tu nu o intelegi: ca sa ajungi sa ai sportivi de performanta, trebuie sa ai sport de mase, trebuie ca lumea sa faca sport in masa, numai asa vei avea si performeri. Toate tarile pe care le vezi pe podiumuri la concursuri au foarte, foarte dezvoltata reteaua de sportivi amatori. Tu te plangi de lipsa de performanta? De unde performanta? Ai 30-40% din copii obezi si inca pe atata copii care nu fac sport in mod regulat. De unde sa alegi viitorii sportivi?
  Asa ca fa ce spunea mai sus Florin P..
  Mai gandeste-te!

 3. Anonymous 12 Martie 2009 at 11:10 Permalink

  Pacat ca in acesta lupta de a aduna bani pentru edili sufera copiii.Cand am ajuns luni la bazin cu fetita si am gasit usa inchisa cu interdictia de a intra la antrenament nu stiam cum sa ii explic sa inteleaga de ce nu putem intra. Vedea pe geam alte persoane care erau in bazin . Deci, apa calda era, curent era, antrenorul era si el, de ce nu se putea tine antrenamentul? I-am spus ca lipseste primarul Stavarache doamna Viorica Marcu,si tot consiliul local pentru ca vor sa faca ei performanta in locul copiilor.Nu intelegea ironia.Ea intelege ca ramane in urma cu pregatirea ,ca atunci cand va merge in competitii va pierde din cauza lacunelor in pregatirea ei ,lacune aparute din cauza deselor intreruperi pe care edilii nostri stiu sa le faca prin trimiterea copiilor acasa din diferite motive,ba intervine CET-ul ba racordeaza bazinul la alt transformator de energie (pentru ca asta vara in graba lor de a deschide bazinul era bun orice, chiar daca era de fapt insuficient de bun) ba trebuie incheiat un “contract” intre un club si asa sarac si municipalitate. Asa cum am spus la inceput pacat ca sufera copiii, iar acest oras va avea performante cu generatiile nascute peste 4 ani cand se va schimba actuala conducere a municipalitatii noastre si poate cei ce vor veni vor avea mai multa intelegere pentru sportul acesta ,cat despre aceasta generatie nu se stie, ei sunt la mana unei conduceri careia nu ii place sportul .De aceea “dragi” edili va rugam in numele acestor copii, lasatii sa se antreneze in liniste in siguranta si sa le multumim acestor antrenori minunati ,care pe niste salarii de mizerie inceaca sa faca din acesti copii campioni de care sa fim cu totii mandri , pentru ca ei apartin acestui oras.

 4. Anonymous 12 Martie 2009 at 11:31 Permalink

  Cluburile vor sa plateasca si nu le sunt primiti banii. In concluzie nu sunt primite.
  Scopul este ca in bazin sa fie un program relaxant pentru agrement iar sportul de masa sa nu aiba acces pentru ca disturba pe unii sau pe altii. Cum sa faci sport de masa cu usile inchise? Doar sa faci inot pe aleile din jurul bazinului sau gropile pline cu apa din oras.
  Bazinul a fost deturnat de la scopul sau – sportul- catre agrement.

 5. suiefan 12 Martie 2009 at 12:13 Permalink

  Kristofere tata. “Lasa-o jos ca macane” vorba sudistului. Pai cum poti si aia in ruc si cu sufletul in Rai. Pai ca ai bazin unde sa faci sport amator nu iti convine dar stii ca Andrei Pavel si-a “tras” bazinul numai pentru el o zi cand a fost in Bacau. Eh, de asta ce mai spui.

 6. Anonymous 12 Martie 2009 at 15:50 Permalink

  dak te injur imi accepti commentu?

 7. Imperfectul 14 Martie 2009 at 10:38 Permalink

  Sunt de acord ca:
  – salariile antrenorilor sunt de mizerie.
  – cluburile sunt sarace.

  Nu sunt de acord ca:
  – sa se bage bani publici in antrenamentul gratis al unora; nu cred ca va veni cineva peste ani cd se va realiza, probabil, sa doneze bani pt bazin, asa, pt ca s-a antrenat acolo. De ce nu cred? Pt ca suntem romani! Si ma uit cum pleaca cei care au facut medicina pe banii nostrii in alte tari. Un an de medicina costa cam 10000-15000 de euro. Daca-l veti intreba, va spune ca e meritul lui, ca el a muncit! Asa si cu sportivii! Daca se faceau contracte cu copiii de la inceput, nu mai erau cluburile sarace. I toata lumea, pana nu esti vazut ca o adevarata valoare, platesti antrenamentul. Nu stiu de unde ideea asta cretina ca ar trebui sa fie gratis ceva…
  Asta este democratia! Faci ce vrei, daca ai cu ce!


Lasa un comentariu