Bombastic versus tradiţional, balurile bobocilor versus alaiul datinilor

Luni, 2 Ianuarie 2012 | Bacau, foto | 1 comentariu

Ne-am dus rău de tot la vale. Companiile mari, agenţii locali mai răsăriţi şi politicienii se bat pe publicitatea din ziarele de scandal şi se îngrămădesc să sponsorizeze concursurile de miss şi premiile muzicale aranjate, însă tratează cu sictir evenimentele de genul Alaiul Datinilor, la care iau parte, de exemplu, mii de băcăuani care îndură frigul nu mai puţin de 5-6 ore ca să vadă un spectacol promovat doar de bloggeri şi de două-trei ziare şi televiziuni.

Eu, dacă m-aş fi numărat printre premianţii de la Topul Firmelor, aş fi sponsorizat Alaiul Datinilor. Eu, dacă aş fi fost boss printr-o instituţie media, aş fi promovat la greu Alaiul Datinilor pentru că publicul asta caută în prag de sărbători. Eu, dacă aş fi fost politician în prag de an electoral, nu aş fi ezitat să îmi bag nasul la Alaiul Datinilor cu câteva mii de lei pe care oricum le dădeam nu din buzunarul meu, ci tot din cel al celor pe care îi aştept la vot.

Eu, dacă aş fi colindător ieşean, aş merge la Bacău doar dacă aş avea transportul asigurat. M-aş aştepta la un vin fiert şi la o masă caldă. Mi-aş dori să nu fiu tratat ca un sclav care vine la Bacău doar din obligaţie. Mi-ar plăcea să urc pe scenă şi să fiu văzut şi de publicul din spate. Şi aş vrea să mă aud. Ştiu, cer multe lucruri normale.

Nu sunt naiv şi nici idealist. Pur şi simplu cred că publicul care a participat la Alaiul Datinilor a fost unul trecut de 40 de ani (trecând cu vederea câteva sute de copii), numai bun de bombardat cu mesaje publicitare din partea unor eventuali sponsori. Nu ştiu ce resurse au avut la dispoziţie organizatorii (nr. Ansamblul Busuiocul), dar ştiu că sutele de colindători din toată Moldova vin la Bacău în fiecare an pe cheltuiala lor.

Logistica a lăsat şi ea de dorit. Sistemul de sonorizare învechit se auzea şi nu prea în Piaţa Tricolorului, iar scena a fost joasă şi mică. Anul ăsta sunt alegeri şi politicienii bagă bani în balurile bobocilor, adică acolo unde nici naiba nu are drept de vot. În schimb, la Alai în centru erau oameni care votează într-o proporţie de 80%.

1 comentariu la “Bombastic versus tradiţional, balurile bobocilor versus alaiul datinilor”

  1. Oana 4 Ianuarie 2012 at 14:16 Permalink

    Corect! Insa pe acest subiect trebuie “batuta toba” undeva prin lunile septembrie – noiembrie astfel incat sa se poata misca ceva, respectiv sa se poata amplasa o scena mai inalta, sa fie un ecran pe care sa poata vedea si oamenii din spate, si bineinteles, sa li se ofere celor care participa transport si o ceasca de ceai cald.

    In alta ordine de idei, balurile bobocilor sunt adevarate pepiniere pentru traficantii de carne vie (cu aluzie directa la cazul Damaschin, unde se vehiculeaza din ce in ce mai mult ideea de implicare a oamenilor cu stare din zona). Asadar, acolo sponsorizarile se fac cu un scop bine determinat.


Lasa un comentariu