Ca să eliminăm orice dubiu care în mod greșit a fost strecurat pe agenda publică locală: așa cum scrie în HCL 10/2021 și am discutat cu reprezentanții elevilor în întâlnirea pe care am avut-o la începutul săptămânii cu Asociația Elevilor și Consiliul Județean al Elevilor, bursele pentru primul semestru al anului școlar în curs intră la plată imediat după aprobarea bugetului local. E doar o chestiune de timp și de formalitate legală.
Încă din primele zile de mandat am demarat procedurile pentru punerea în legalitate a întregului sistem de burse, aflat în afara legii încă din 2011, timp în care niciun reprezentant al elevilor nu a trimis puncte de vedere sau ultimatumuri (în condițiile în care cât am fost consilier local am avut poziții și demersuri în acest sens).
Până acum, din cauza mecanismului ilegal de acordare a burselor, puțini elevi se bucurau de acest drept, bugetul alocat anul trecut, de exemplu, fiind de 3,3 milioane de lei, în baza unei metodologii care stabilea burse „la paușal” (așa le numesc eu), pe lângă criteriile din OMECTS 5576/2011.
Adoptând în premieră la nivelul municipiului, în luna ianuarie, HCL 10/2021 privind cuantumul și numărul burselor, am stabilit clar și transparent cadrul necesar astfel încât să respectăm Legea educației și criteriile legale de acordare a burselor. Astfel, numărul beneficiarilor ajunge la peste 10.000, iar efortul bugetar se va ridica la circa 18 milioane de lei.
Având în vedere că acești bani nu erau prevăzuți în bugetul din 2020 și fiind constrânși de prevederile Legii finanțelor publice locale referitoare la această perioadă „tampon” de funcționare pe bugetul de anul trecut (art. 40), este foarte clar că plata burselor aprobate prin HCL 10/2021 se va putea efectua imediat după adoptarea bugetului local pe anul 2021.
4 comunicate pe această temă și amenințările cu judecata pe fondul nesocotirii prevederilor legale sunt, totuși, parcă prea mult în contextul în care ultimele două administrații au încălcat flagrant legea timp de 10 ani de zile, nerespectând drepturile elevilor.
Administrația din care fac parte a fost nu doar deschisă dialogului și colaborării cu elevii, ci și proactivă în privința burselor elevilor încă din data de 2 noiembrie 2020, în prima săptămână de mandat, când am demarat demersurile ce ne-au pus pe traiectoria ireversibilă de a recompensa peste 10.000 de elevi băcăuani.
P.S. 1: m-a întrebat o cunoștință din Măgura de ce se pune atâta presiune pe municipiul Bacău, unde bursele sunt stabilite și gata să intre la plată, iar despre alte localități din județ, care nici măcar HCL de aprobare a burselor nu au, nu se vorbește deloc. N-am știut ce să îi răspund, dar sunt sigur că reprezentanții elevilor își vor îndrepta atenția și către elevii din mediul rural, văduviți de burse și investiții în educație ani la rând, așa cum arată și raportul Școli Curate pentru județul Bacău.
P.S. 2: dacă cineva chiar trebuie dat pe mâna justiției, sunt decidenții fostelor administrații, care au subdimensionat mecanismul de acordare a burselor și în mod repetat și continuu au încălcat Legea educației și OMECTS 5576/2011, prejudiciind în final elevii băcăuani.