La cald, despre protestul din Bacău

Miercuri, 4 Noiembrie 2015 | Bacau | 1 comentariu

Cu bune, cu rele, cred că protestul anticorupție care a avut loc în această seară în Piața Tricolorului din Bacău este un mare pas înainte la nivel local: peste 2.000 de oameni prezenți (Deșteptarea spune 2.500). E un semnal la adresa întregii clase politice, fie că vorbim de cei de la nivel național, fie de corupții care ne conduc în continuare în Bacău. Îi numesc corupți deoarece sunt deja dovediți de instanță. Nu mai dau nume acum pentru că am țipat suficient în piață.

A fost un eveniment spontan, organizat pe genunchi, fără lozinci sau alte chestiuni regizate. În plus, inițiatorii (iar aici mă includ și pe mine) n-au prea mare experiență în organizarea de mișcări de stradă. Că am mai avut evenimente cu bicicliști de-a lungul ultimilor 2 ani, aia e o treabă total diferită. Eu am încercat să preiau mai toate nemulțumirile pe care le-am auzit în public și să le transmit mai departe la portavoce. Vă asigur că nu am o agendă personală și vă mărturisesc că au fost momente în care am fost copleșit de mulțime. De aici poate și anumite erori din care am învățat deja niște lucruri: nu mă mai urc pe treptele Prefecturii și stau cât mai departe de lumânări.

this is bacau protest

foto via This is Bacau

Cât despre cei care au fost trimiși să deturneze acțiunea, agitatorii de meserie, chiar nu avem cum să controlăm acest fenomen. Strada are propriile sale reguli, iar la genul acesta de manifestări fiecare e liber să strige ce vrea. Eu am ales să articulez problemele pe care le avem la nivel local și să scot în evidență ce avem în ogradă: un blat politic PSD-PNL, un primar condamnat, un președinte de CJ cu o clică bine închegată în spate etc. Mi se pare normal să discutăm și problemele pe care le avem în comunitate, nu doar cele de ordin politic de la nivel național. Dacă greșesc, mă scuzați.

Ce urmează? Pe lângă alte mișcări de stradă, care vor avea loc în următoarele zile tot la ora 19:00 și care sper să se transforme în niște discuții de tip agora, deci cumva centrate pe soluții, e foarte posibil să apară și niște dezbateri la nivel local care să aibă ca temă ce putem face în continuare: ce, unde și mai ales cu cine putem produce acea schimbare (mai ales la nivel local) pe care am cerut-o astăzi în stradă.

Protestul din această seară este un important punct de plecare. În final, nu pot spune decât că îmi pare foarte rău că a fost nevoie de o asemenea tragedie pentru a ne trezi. De data asta poate mergem până la capăt.

Bonus10 motive care ne fac să ieșim diseară în stradă!

hashtag

1 comentariu la “La cald, despre protestul din Bacău”

  1. Andrei 5 Noiembrie 2015 at 13:19 Permalink

    Am auzit, aseara, ceva zumzete despre faptul ca unii au vrut sa mearga acasa la Stava. Frate, nu asa se face. Daca vreti sa-l prindeti luati-o frumos de dimineata si asteptati-l la Biblioteca!


Lasa un comentariu