Începem campania Școli Curate!

Joi, 1 Februarie 2018 | Initiative personale | 1 comentariu

Zilele trecute, fostul ministru al Educației Naționale a publicat pe Facebook o dureroasă listă cu numărul de unități școlare din fiecare județ care au grupurile sanitare “în exterior”: 2.418, adică peste 12% dintre cele care funcționează acum în România.

Desigur, el doar a constatat și nu ne spune cum de am ajuns în situația ca în anul de grație 2018 să avem câteva mii de grădinițe, școli și licee unde elevii trebuie să iasă afară, în frig, în multe cazuri fiind nevoiți să treacă chiar și prin noroaie. Totuși, măcar știm de unde plecăm și că nu mai ascundem gunoiul sub preș.

Cum noi, cei de la România Curată, suntem pe cale de a începe o campanie națională pentru școli curate, vom trata acest subiect nu într-o cheie politică, ci în spiritul care a consacrat platforma: să fim cu ochii pe ei, să găsim soluții și pe acestea să le propunem autorităților, iar pe urmă să monitorizăm felul în care primarii ne vor da ocazia să tăiem de pe hartă, una câte una, unitățile școlare cu WC în curte.

Ce vom face noi? ⤵️
Am realizat deja o cartogramă cu numărul de unități școlare care au toaleta în curte pe fiecare județ în parte (imagine sus), urmând ca astăzi să solicităm oficial ministerului lista detaliată a celor 2.418 școli. După ce o primim, vom realiza o hartă interactivă pe care vom afișa toate aceste unități școlare și care ne va ajuta să ne dăm seama ce comune și orașe trebuie să petiționăm și să monitorizăm pentru a-i face pe conducătorii acestora să acționeze.

numar unitati scolare wc curte

Ce puteți face voi?
Succesul acestei campanii, ca oricare alta ce urmărește un impact la nivel local, depinde în primul rând de gradul de implicare al cetățenilor din respectivele comunități. Există asemenea școli unde locuiești tu? Copiii tăi merg la o asemenea școală? Ești director sau profesor la o școală ca asta? Consiliul tău local nu are sau nu vrea să dea fonduri pentru modernizarea școlii?

Sunt întrebări la care așteptăm răspunsurile voastre. Ia legătura cu noi, scrie-ne sau trimite-ne imagini pe România Curată! Împreună vom transparentiza bugetele școlare și vom responsabiliza autoritățile centrale și comunitățile locale!

P.S.: da, vom avea o grămadă de activități și în județul Bacău!

1 comentariu la “Începem campania Școli Curate!”

  1. Max 2 Februarie 2018 at 01:25 Permalink

    Asteptam lista cu scolile “problema” din jud Bacau! Lista rusinii!


Lasa un comentariu