Castelul Bran si cacealmaua de acolo

Miercuri, 11 August 2010 | foto, Pareri personale | 13 comentarii

Saptamana trecuta am vizitat pentru prima oara Castelul Bran. Ma asteptam la ceva misto, dar n-a fost sa fie cum credeam eu. Singurele lucruri care mai sunt vechi aici sunt cetatea in sine cu zidurile sale si fantana si pavelele din curtea interioara.

In schimb, erau o gramada de turisti straini, dar si romani. Mi-era mila de ei. Sunt prostiti pe fata, mai ales strainii. Erau vreo doi-trei ghizi acolo care povesteau cu mare convingere ca mobilierul dateaza de sute de ani si ca Vlad Tepes se aseza pe nu stiu ce scaun si ca apoi dormea in nu stiu ce pat. “Uitati patul! Perfect autentic!” Si turistii nemti: Wooow! “Uitati armurile cat de vechi sunt!” – luceau, va dati seama cat de vechi erau. Turistii nemti din nou: Wooow!

Tot mobilierul este cumparat sau adus de prin alte parti. Dupa retrocedarea castelului catre Arhiducele Dominic de Habsburg, toate colectiile (ceramica, mobilier, arme, armuri, etc.) au fost mutate la Vama Medievala. La ora actuala in castel se afla numai inventii, nici macar replici ale colectiilor din trecut.

Am facut mai multe poze la Castelul Bran pe care le puteti vedea mai jos.

13 comentarii la “Castelul Bran si cacealmaua de acolo”

 1. Anonymous 11 August 2010 at 09:37 Permalink

  De unde stii tu ca au fost mutate la Vama Medievala?

 2. DramuletZ 11 August 2010 at 10:43 Permalink

  pai bun ma … daca tu zici ca pur si simplu e o prosteala pe fata … tu care vad ca nu esti prea sarac … si care iti permiti vacante in turcia … grecia si unde ai mai fost … (sau ai tai parinti iti permit) cand mai vizitezi unele atractii turistice din romania exact asta spui .. prosteala pe fata . tu nu ai fost acu vreo 10 ani la bran (probabil erai prea mic sa realizezi 😉 … sa vezi in ce hal arata … si acu arata de mii de ori mai bine. bine ca acu arata asa decat deloc 😉 si nu mai critica atata …

 3. TipuldinUmbra 11 August 2010 at 12:20 Permalink

  Presupun ca turistii straini si.au dat seama… Oricum, nu cred ca vormai pasi vreodata pe la Bran. cel putin pe mine nu ma atrage deloc.

 4. ovidiu 11 August 2010 at 12:47 Permalink

  Am fost la Bran de 2 ori: prima data in '99 si a doua oara in 2001. Toate erau autentice atunci, inclusiv multimea de japonezi si coreeni ce faceau poze cu sapuniere la care ne uitam ca la SF. Noi inca eram la aparate cu film :).
  Si primul lucru pe care-l ziceau ghizii este ca legenda lui Dracula de la Bran nu e decat…o legenda. In rest iti ofereau informatii foarte corecte si f. interesante.
  Nu stiu acum cum o fi dar atunci vizitarea Branului era la fel de interesanta precum cea a Escorialului (sa zicem). Adica invatai o gramada nu holbai ochii si iti cumparai tricouri cu Dracula.

 5. Xandrinna 11 August 2010 at 13:14 Permalink

  @DramuletZ – si daca omul poate merge in alte tari, de asta nu mai poti tu ? Din moment ce are dreptate si piesele de mobilier au fost mutate, vad comentariul tau egal cu zero barat. Informeaza-te apoi arunca cu orgoliul saracului.

 6. kristofer93 11 August 2010 at 13:47 Permalink

  Eu asa stiam. Dupa retrocedare piesele autentice au fost luate de acolo, dupa care au fost aduse alte lucruri, total diferite.

  Scrie si pe Wikipedia.

 7. DramuletZ 11 August 2010 at 23:04 Permalink

  @xandrina : nu sunt sarac draga … dar sa nu mai critice atata atractiile turistice din romania … si ca in afara e marea cu sarea … chiar de promovare turistica externa nu e nevoie 😉

 8. camera rosie 11 August 2010 at 23:27 Permalink

  Kristofer are dreptate. Toate obiectele expuse la Bran in trecut au fost mutate la Vama. Un ghid de la Bran mi-a spus asta. Un articol mai detaliat despre Bran voi posta si eu pe blogul meu in cateva zile. Mai astept cateva puncte de vedere oficiale ale reprezentantilor muzeului referitoare la proasta organizare, lipsa de indicatoare si placute de informare, impertinenta angajatilor s.a.m.d

 9. kristofer93 11 August 2010 at 23:34 Permalink

  Dramuletz, si eu sunt patriot si tin la Romania, dar sa stii ca imi place ca intr-o vacanta sa am confort, liniste, curatenie, ospitalitate, etc.

 10. Anonymous 12 August 2010 at 13:32 Permalink

  am fost si eu cu ceva ani in urma..si as putea spune ca nu m-a impresionat.peles mi s-a parut mai frumos..acum fiecare cu parerea lui..
  ar trebui sa fim multumiti cu ce avem..si sa ne mandrim ca macar avem si noi ce vizita in tara noastra..:)

 11. Anonymous 13 August 2010 at 15:47 Permalink

  Intrun fel ai dreptate ghizii plm fac ce li se spune de sus nu poate sa vina si sa spuna asta e din 1998 sau din 2010 pt ca ii da afara 😉

 12. Anonymous 14 August 2010 at 00:32 Permalink

  Radu

  Dece nu am face si noi un ban din ceva , dece sa nu dam inainte pe unde se poate , ce ma doare pe mine capu sa vad ce face capra vecinului ,foarte bine ca sa adus ,foarte bine ca sa putut , dece sa nu se faca un ban din asta , nu te inteleg ce te ingrujoreaza pe tine !
  Englezi cum fac cu castelele lor cu fantome si tot felul de kk de astea , noi nu am putea . mai promoveaaza si tu acolo unde se poate promova , eu nu cred ca asta e o problema , ar fi o problema daca sa adus si nu sunt turisti .

 13. camerarosie 26 August 2010 at 23:37 Permalink

  Si articolul meu legat de Bran: http://camerarosie.wordpress.com/2010/08/26/bran-intre-mit-si-realitate/


Lasa un comentariu