Câștigătorii ID Fest 2013 – o ediție de pomină

Luni, 22 Iulie 2013 | Bacau, foto | 1 comentariu

Pe cât de urât arată și sună construcția adjectivală de pomină, pe atât de încărcată cu semnificații pozitive este. Cam așa stă treaba și cu ediția a XIV-a a Festivalului național de teatru în limba engleză Ingenious Drama Festival, ce a avut loc între 14 și 20 iulie 2013 la Teatrul Municipal Bacovia.

premiere id fest 2013-1

Ca să mă explic, n-a fost deloc trecut cu vederea faptul că anul acesta în competiție au fost numai șase trupe. Organizatorii spun că acest lucru s-a întâmplat datorită (și nu din cauza!) rigurozității mult mai mari în procesul de selecție de dinaintea festivalului. Gurile rele și anumite surse din interiorul echipei ce a pus umărul la desfășurarea în bune condiții a evenimentului spun altceva: acesta este numărul trupelor care s-au înscris și că nu a existat o selecție.

În fine. Important e că la Bacău au venit zeci de adolescenți pentru a învăța și pentru a juca teatru în limba engleză, determinându-i și pe tinerii băcăuani să vină la teatru. Sala a fost neîncăpătoare la toate spectacolele, iar acest fapt nu poate fi decât îmbucurător.

premiere id fest 2013-11

Secțiunea experimentală “Work-in-progress” s-a dovedit a fi un succes și sper că o vom vedea în program și la edițiile viitoare. Aceasta a fost câștigată de băcăuanii Eric Țuțuianu și Cristian Ioan, care vor susține fiecare un spectacol în cadrul Galei Star din 2014; cel puțin asta este promisiunea Teatrului Municipal Bacovia, partenerul principal al Asociației “Ingenious Drama”.

Îmi pare rău că nu am fost prezent vineri și sâmbătă la festival. A trebuit să plec la Sibiu, la modulul al treilea al Bursei FES 2013. Mi-am făcut însă datoria de partener și fan al ID Fest și am delegat-o, ca să zic așa, pe Dana pentru ultimele zile ale festivalului.

searching for identity id fest 2013-10

Ultima zi a început la 15:30 cu tradiționalul “Searching for IDentity”, un moment care dă ocazia trupelor participante să se prezinte, să se îmbrățișeze, dar și să se ironizeze. Spre suprinderea mea, organizatorii au luat anul acesta ciudata decizie de a nu trece acest spectacol în programul oficial, cel pentru publicul larg. Păcat.

Sar la festivitatea de premiere și țin să încep cu precizarea că am văzut toate spectacolele din concurs, le-am fotografiat și le-am filmat, deci punctul meu de vedere e unul cât se poate de obiectiv.

Omul ediției este Raul Gîrliștean de la The Hooleelogans, despre care am spus că este foarte talentat și că îl văd favorit pentru “Best actor”. Într-adevăr, acesta a câștigat titlul pentru “Best actor”, a fost nominalizat pentru “Best use of english” și, poate cel mai important lucru, a primit un premiu special din partea actriței Coca Bloos, președintele de onoare al juriului.

premiere id fest 2013-10

Ca să nu vă mai țin în suspans, cel mai important premiu, “Best performance”, s-a dus la Timișoara, la trupa Heavenly Hell. Da-da, cei cu degetele. Au mai luat cu ei premiile pentru “Best stage direction” (cea mai buna regie), “Best use of light”, “Best use of music”, “Best costumes” și “Best actress” (șase componente, personaj colectiv). 6 premii pentru Heavenly Hell! Le merită!

searching for identity id fest 2013-5

Sucevenii de la The Knockers au băgat în ghiozdane 3 premii: “Best use of english” (Eduard Buhac), “Best original script” (cel mai bun scenariu original, scris de Eduard Buhac), plus prețiosul premiu al publicului. Carol Ionescu a salvat Bucureștiul, premiul pentru “Best supporting actor” (cel mai bun actor în rol secundar) a ajuns în posesia trupei Brainstorming.

La categoria alte premii, “For always being a professional” (ceea ce e destul de greu de multe ori printre adolescenți, dacă mă înțelegeți) a mers la George Bejan, în timp ce premiul pentru “cel mai bun organizator” a fost adjudecat de Alexandra Dârlău și Codrin Ciobanu.

premiere id fest 2013-4

Băcăuanii de la In The Spot și Nobody’s Group n-au pupat nici premii, nici nominalizări. Chiar mă așteptam să îi găsesc pe cei de la In The Spot măcar printre nominalizați.

 • Cei mai buni organizatori: Alexandra Dârlău și Codrin Ciobanu;
 • Premiul publicului: The Knockers;
 • Cel mai bun one-man show: Eric Țuțuianu și Cristian Ioan;
 • Cea mai bună muzică: Heavenly Hell;
 • Cele mai bune lumini: Heavenly Hell;
 • Cele mai bune costume: Heavenly Hell;
 • Cea mai bună utilizare a limbii engleze: Eduard Buhac (The Knockers);
 • Cel mai bun actor în rol secundar: Carol Ionescu (Brainstorming);
 • Cea mai bună actriță: Heavenly Hell (personaj colectiv);
 • Cel mai bun actor: Raul Gîrlișteanu (Hooleelogans);
 • Premiul special al juriului: Raul Gîrlișteanu (Hooleelogans);
 • Cea mai bună regie: Heavenly Hell;
 • Cel mai bun scenariu original: Eduard Buhac (The Knockers);
 • Cel mai bun spectacol: Heavenly Hell.

1 comentariu la “Câștigătorii ID Fest 2013 – o ediție de pomină”

 1. carmen 24 Iulie 2013 at 07:59 Permalink

  Felicitari timisorenilor si sucevenilor !!! buni,f.buni !!!
  Intradevar, sectiunea “search” nu trebuie ratata. acolo se vad improvizatiile, “criticile”, punctul pe “i”.


Lasa un comentariu