Câteva considerații personale despre accidentul aviatic din Apuseni

Miercuri, 22 Ianuarie 2014 | Pareri personale | 1 comentariu

Nu am de gând să fac pe deșteptul și să pozez în marele cunoscător de aviație, meteorologie, aeronautică și telecomunicații, dar nu mă pot abține să fac câteva comentarii atât despre nefericitul eveniment din Munții Apuseni, cât și despre discuțiile din spațiul public vizavi de accident.

1. Cei care până ieri-alaltăieri se dădeau cu fundul de pământ că e inadmisibil ca într-o societate democratică să fii urmărit și localizat cu ajutorul telefonului mobil s-au trezit peste noapte să țipe la adresa STS și SRI: De ce nu ne urmăriți?! Dacă se întâmplă vreun accident și suntem de negăsit, ce faceți?!

2. Am scris în Adevărul: Să-i facem statuie studentei care a murit în urma accidentului aviatic din Apuseni!

yr-bnp bn-2 accident aviatic muntii apuseni

3. În timp ce ne mor doctorii în urma unor accidente aviatice în care sunt implicate aeronave vechi de 40-50 de ani, Avionul SMURD stă degeaba în hangar la Aerostar Bacău. A costat 1 milion de euro și a fost cumpărat din banii românilor care au direcționat 2% din impozitul pe venit către Fundația SMURD.

4. Apropo de experți: Numărul experţilor în accidente aviatice l-a depăşit pe cel al experţilor în cianuri

5. Nu-i deloc ușor să găsești acul în carul cu fân. Mai ales noaptea, într-o zonă înconjurată de munți, unde semnalul lasă de dorit. Totuși, n-ar fi stricat folosirea unui aparat de depistare termică.

6. Ce spun străinii de pe un site de nișă5 hours is an incredible response time given the weather.

7. Bonus! Prostii pe care le-am auzit la televizor:

  • Lavinia Șandru: Dacă eram Victor Ponta, mă urcam în elicopter, luam cei mai buni băieți de la antitero cu mine și mă duceam direct la Cluj. :)
  • Iovan a pilotat “giganticile” Boeing 737. Mai ușor cu giganticile alea! Daca 737 e aeronavă gigant, 747-800 sau A380 ce mai sunt?

În fotografia de mai sus apare chiar avionul prăbușit, Britten-Norman BN-2 Islander, cu numărul de înmatriculare YR-BNP, staționând pe Aeroportul Bacău. Foto via Corneliuxsf @ Airplane-pictures.net.

1 comentariu la “Câteva considerații personale despre accidentul aviatic din Apuseni”

  1. Alex 22 Ianuarie 2014 at 23:09 Permalink

    Radu zice ca nu e asa simplu nici cu termoviziunea (http://www.nwradu.ro/2014/01/presupunand-ca-ii-localizau-rapid-cum-ii-salvau-prin-teleportare/).

    “Termoviziunea este focalizată, adică trebuie să îndrepți camera spre un punct și să vezi dacă-i ceva cald acolo, nu poți scana ca din satelit cu ea. În plus, ceața difuzează căldura, limitând posibilitățile tehnice.”


Lasa un comentariu