Ce zic aleșii locali europeni despre Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime

Vineri, 12 Octombrie 2012 | stiri | Comenteaza

Știu că este al doilea material despre pescuit de astăzi (după cel în care am anunțat târgul de la Bacău) și că ar putea fi puțin cam mult pentru cei neinteresați de acest domeniu, însă găsesc mult prea intrigantă concluzia la care au ajuns aleșii locali europeni în ceea ce privește activitățile piscicole la cea mai recentă întâlnire a Comitetului Regiunilor.

Membrii CoR salută propunerea Comisiei Europene referitoare la acel FEPAM (Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime), dar doar din perspectiva ajustării flotei (acordarea de subvenţii navelor care rămân în port în anumite perioade pentru a favoriza refacerea stocurilor de peşte, de exemplu) și nu din cea a susținerii activităților comerciale legate de domeniul maritim. De fapt, avizul dat de CoR pentru FEPAM are peste 30 de amendamente și poate fi descărcat de aici.

Ce înseamnă asta pe românește? Pe lângă faptul că se dorește modernizarea navelor pentru a obține un grad sporit de siguranță, în același timp se urmărește practicarea unui pescuit durabil la nivelul Uniunii Europene. Pescuit durabil, adică desfășurarea activităților pisciole în strânsă legătură cu reducerea consumului de energie și a poluării.

Citind printre rândurile Proiectului de aviz al Comitetului Regiunilor legat de “Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime (FEPAM)”, constantăm că aleșii locali pun sub semnul întrebării sprijinul pe care îl oferă acest FEPAM pentru viitorul pescuitului ca profesie.

Foto via © European Union / Tim De Backer.

Lasa un comentariu