Cea mai bună farsă de 1 aprilie: Centura Bacău

În urmă cu fix un an, pe 1 aprilie 2015, Victor Ponta (atunci încă premier), Dragoș Benea (președintele CJ Bacău), Ioan Rus (ex-ministru al Transporturilor), Narcis Neaga (ex-director CNADNR), respectiv turcii Halim Balkaya și Cengiz Koksal de la Eko Insaat Ve Tic As s-au întâlnit în Sala mare a Consiliului Județean ca să făcă cea mai bună și totodată tristă farsă de 1 aprilie din toate timpurile: au semnat contractul de execuție a șoselei de centură a municipiului Bacău, fără a avea certitudinea finanțării europene. Drept dovadă, lucrările nu au început.

3 semnare contract centura dorian pocovnicu ioan rus victor ponta dragos benea cengiz Koksal

foto: BacauInfo.ro

Doua farse bune de Ziua păcălelilor am făcut și eu la viața mea, însă nu pe banii și nervii oamenilor. În 2011 am anunțat că voi candida la Primăria Bacău și, chiar dacă nu aveam 23 de ani (vârsta minimă necesară), câțiva dintre liderii politici locali au mușcat-o și m-au întrebat imediat cine m-a cooptat, unde și ce am de gând. Asta așa, ca să vă dați seama că cei care ne reprezintă azi la nivel local sunt atât de slab pregătiți încât nici prevederile Constituției României nu le cunosc. A doua a fost în 2012, când mi-am schimbat data nașterii de pe Facebook, primind sute de mesaje cu urări și toate cele. Nu știu cum scoteam cămașa dacă cineva îmi cumpăra vreun cadou sau îmi făcea vreo petrecere surpriză. 🙂

Revenind la ce ne doare, și anume Centura Bacău, am fost primul care le-a spus băcăuanilor adevărul, și anume că acest obiectiv, chiar dacă are un contract de lucrări semnat, nu are în spate acea mult promisă finanțare din fonduri europene. Cu astfel de subiecte nu te joci! Liderii PSD Bacău nu m-au crezut și, în naivitatea lor, au continuat să susțină că centura va fi gata, comandând fel de fel de articole în presa de casă. Pentru că am fost criticat chiar în ședința Consiliului Județean pentru această afirmație, m-am blindat cu documente oficiale și am întrebat instituțiile de la București dacă varianta ocolitoare a Bacăului a avut vreodată finanțare.

Ei bine, și Ministerul Fondurilor Europene, și CNADNR au confirmat păcăleala: centura noastră dragă, promisă de mai bine de 12 ani de toate partidele care s-au aflat la conducere, nu a avut niciodată o finanțare europeană contractată. Sunt șanse să fie prinsă pe POIM 2014-2020, însă semnarea contractului de finanțare s-ar putea realiza abia spre finalul anului.

Anul ăsta ce urmează? Să inaugurați o școală fictivă, să chemați copii la cursuri și la începutul anului școlar să le spuneți că îi trimiteți acasă pentru că n-ați avut finanțare pentru construcția ei?

sigla centura bacau jpg

One thought on “Cea mai bună farsă de 1 aprilie: Centura Bacău

  1. si cand mi-l amintesc pe prietenasul tau Benea mancand cacao cu polonicul anul trecut, imi vine sa rad pana la lacrimi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *