Curiozități de cetățean: tineret, sport, pavele, termoficare și religie

Marti, 4 Noiembrie 2014 | Bacau, Politica | 3 comentarii

Mânat de autosuficiența multora că votul e de ajuns pentru a schimba ceva în această țară, fix în ziua alegerilor am publicat pe blog și pe Facebook un text prin care spuneam că votul este un start, însă n-am făcut nimic dacă, după ce votăm, stăm pe margine 4, 5 ani de zile și așteptăm de la cei pe care i-am pus în funcții numai lapte și miere.

M-au aprobat mulți și sper ca mesajul să fi ajuns mai ales la tinerii care nu se implică și care au impresia că viitorul lor se decide numai la vot. Nu. Se decide mai ales când se iau decizii ordinare atât la nivel central, cât și local, când banii noștri sunt în joc. Au fost însă și voci care m-au ironizat, apostrofat și, în fine, întrebat cum să se implice. Mijloace sunt multe, dar m-aș opri la unul dintre drepturile cele mai puțin exercitate de cetățenii români: dreptul la liberul acces la informațiile de interes public, consfințit de Legea nr. 544/2001.

Știați că puteți afla cine asfaltează la voi pe stradă și pentru câți bani? Sau ce cheltuieli se fac la voi în cămin din bani publici? Sau de ce (în sensul de oportunitate) s-a eliberat o autorizație pentru ridicarea unui… gard? Sau să cereți Guvernului motivele pentru care nu se face o autostradă mai repede? Pe scurt, să aflați exact ce se întâmplă concret cu banii voștri. Aveți acest drept. E o formă concretă de implicare în viața publică care v-am demonstrat în trecut că funcționează: exemplu biciclete, exemplu CNE.

bacau black white alegeri prezidentiale

Am apelat din nou la ea când am fost ultima oară la Bacău.
Am depus cereri prin care am solicitat Primăriei Bacău informații publice în 5 domenii de interes:

 • tineret (subvenții transport public pentru elevi și studenți, strategie de tineret, fond de tineret, strategii și proiecte pentru tineri);
 • sport (finanțare Stadionul Municipal, investiții în bazele sportive pentru copii și juniori, strategia pentru modernizarea bazei sportive, metodele prin care Primăria susține sportul băcăuan);
 • pavele (suprafețe, străzi, costuri, firme și surse de finanțare pentru pavelele montate în ultimii ani în oraș);
 • termoficare (lămuriri despre falimentul CET Bacău, cine din Primărie răspunde legal acum de Thermoenergy Group, fonduri acordate și investiții făcute către CET Bacău în ultimii ani);
 • religie (valoarea investițiilor de la bugetul local în biserici în ultimii ani, care-i treaba cu gardul-fortăreață din centrul orașului: oportunitate, autorizație etc.)

În așteptarea răspunsurilor, Primăria Bacău primește o bilă albă pentru că mi-au trimis notificări pentru fiecare cerere în parte că volumul de muncă pentru strângerea informațiilor durează mai mult de 10 zile, respectând astfel Legea 544/2001. Așa da! Informațiile solicitate ar trebui să îmi parvină în termen de 30 de zile lucrătoare.

Vă îndemn și pe voi să adresați instituțiilor publice tot felul de întrebări pe Legea 544/2001! Așa se vor simți monitorizați și, desigur, forțați să nu facă prostii.

bacau insula de agrement

3 comentarii la “Curiozități de cetățean: tineret, sport, pavele, termoficare și religie”

 1. Alt cetatean 4 Noiembrie 2014 at 19:49 Permalink

  Daca toti ne apucam de cereri si curiozitati cine mai lucreaza in Primarie???

 2. George 5 Noiembrie 2014 at 08:02 Permalink

  Dacă poţi bloca activitatea unei primarii doar prin cateva cereri atunci primăria aia îşi merită soarta. Dacă toţi ne apucăm de cereri, majoritatea cererilor noastre se vor referi la acelaşi lucru, nu ar trebui ca asta să fie o problemă.


Lasa un comentariu