Marti, 8 Martie 2016 | Pareri personale | 4 comentarii
Mă știți, apreciez, relatez și practic implicarea civică, numai că această atitudine nu ține de foame și nici nu cred că ar trebui să constituie mijlocul prin care un om cu aspirații spirituale, civice, politice să pună mâna pe niște bani. Fie că faci curățenie pe casa scării sau ceri coșuri de gunoi pe strada ta, fie că faci un proiect pentru protecția animalelor sau pentru promovarea transparenței decizionale în rândul autorităților, implicarea în comunitate ar trebui să vină la pachet cu calitatea de cetățean, nu în urma unui proiect finanțat cu nu știu câte zeci/sute de mii de euro din nu știu ce grant extern. Să nu mă înțelegeți greșit, n-am nicio problemă cu cei care se luptă pentru rezolvarea unor probleme din societate de ani de zile și, pentru a mări impactul demersurilor, apelează la un grant. Totuși, cred că am tot dreptul să-i privesc cu suspiciune pe cei care prima dată au în vedere cum să își monetizeze eforturile (prin salarii) și abia apoi iau în calcul modalitățile prin care pot rezolva o problemă a comunității/societății. Am luat contact cu mai multe organizații non-guvernamentale în ultima perioadă. Nu de puține ori le-am adus în atenție tot felul de probleme prezente mai ales la nivel local, iar discuția cam asta era: Ce-ar fi să vedem implicarea civică nu ca pe un pretext pe care să îl folosim ca să ne câștigăm traiul, ci ca pe un dat care vine împreună cu calitatea de cetățean? Sau măcar să stați în banca voastră și să nu pozați în cocoși sau salvatori ai orașului? Asta dacă vreți cu adevărat să fiți “cetățeni activi”. Și pentru Bacău, dar și pentru România. Dacă ar fi să mă iau după această specie de ONG-iști, mă încadrez la categoria “fraieri”. Niciuna dintre isprăvile mele civice din ultimii ani nu a venit ca rezultat al vreunei finanțări externe, așa cum încearcă unii să spună. Da, am fost voluntar al unor organizații naționale, dar remunerația mea pentru proiectele pe care le-am desfășurat în ultimii este fix 0. Ba chiar îmi dă cu minus dacă e să calculez toate eforturile pe care le-am făcut. Eu, spre deosebire de alții, nu mi-am decontat drumurile până la ședințele/evenimentele autorităților publice și cu asta am spus tot.
Articole recomandate:
Search
Articole Recente
- “Cei 12” au făcut harcea-parcea o bună parte a bugetului local
- Ședință a Consiliului Local Bacău pentru aprobarea bugetului local pe anul 2021
- Invităm societatea civilă să facă parte din Comisia de Circulație!
- Galerie foto: spălat mecanizat al străzilor și trotuarelor din Bacău
- Observații din stradă după prima tură cu bicicleta din 2021
Comentarii recente
- Sorin on Invităm societatea civilă să facă parte din Comisia de Circulație!
- adrian on Invităm societatea civilă să facă parte din Comisia de Circulație!
- Mike on Pe cine deranjează contractul de management obligatoriu dintre directorii de școli și primar?
- George on Ședința Consiliului Local Bacău din 31 martie 2021 (rezumatul proiectelor)
- Mihnea on A13: Bacău-Brașov sau Răcăciuni-Brașov?
- Mike on Ședința Consiliului Local Bacău din 5 martie 2021. Externalizarea salubrizării sau SMUP?
- Kristofer on Consultări pentru strategia de dezvoltare urbană la nivel metropolitan
- Kristofer on Ședința Consiliului Local Bacău din 5 martie 2021. Externalizarea salubrizării sau SMUP?
- Stan on Ședința Consiliului Local Bacău din 5 martie 2021. Externalizarea salubrizării sau SMUP?
- Kuru on Ședința Consiliului Local Bacău din 5 martie 2021. Externalizarea salubrizării sau SMUP?
Te referi cumva la FSC? Sau la RYMD?
Articolul meu e la modul general și nu face referire la nimeni în mod special.
a fi activ nu inseamna sa pui presiune pe autoritati… ci chiar cum spunea persoana din dialogul tau: sa faci ceva pozitiv !!!
Ideal este sa fie o combinatie intre o buna planificare, capacitate de anticipare, viteza de reactie si atitudine proactiva. In acest caz trebuie sa conlucreze caracterele puternice, hotarate si cu capacitatea de a se completa si modela impreuna. Fara un front comun, lucrurile nu se schimba.