Comisarul-sef Vasile Oprisan, la Divanul VIP

Duminica, 24 Iulie 2011 | Bacau, foto, Pareri personale | 3 comentarii

Seria intalnirilor Divanul VIP, organizate periodic de bloggerii bacauani, a ajuns la editia a noua. Aceasta l-a avut ca protagonist pe seful politiei bacauane, Vasile Oprisan. Pentru rigurozitate, Oprisan ocupa functia de comisar-sef in cadrul Inspectoratului de Politiei Judetean Bacau, insa am observat ca stand de vorba cu noi a incercat sa se detaseze de importanta pe care i-o dau scaunul pe care il ocupa.

Era 19:30, vineri seara, iar Vasile Oprisan era deja la masa si comanda o apa plata cu lamaie care avea sa il duca pe parcursul celor 3 ore de discutii. Era culmea ca seful politistilor sa nu fie punctual. Intalnirea a debutat, spre suprinderea tuturor, foarte lejer, cu trei-patru poante ale comisarului-sef. A stiut din start ca vrem o discutie libera care sa nu aiba amprenta oficialului. Nu a venit cu rapoarte, nu a venit sa ne streseze cu statisticile politiei de care suntem satui, ci pur si simplu s-a lasat purtat de subiectele si de intrebarile noastre.

A facut Liceul Nr. 2 (actualul Mangeron), iar in 1981 s-a inscris la admitere la Economie Agrara la Iasi. Nu a reusit sa intre la ASE, prin urmare s-a angajat la IMU pe profilul din liceu – prelucrare prin aschiere. In 1985 s-a dus la Scoala de ofiteri, fiind, evident, rampa lui de lansare catre o cariera in politie. Ii era greu sa creada pe atunci ca va ajunge atat de sus ca si grad.

Stiti cum povestesc pescarii despre capturile lor? Cam asa ne-a relatat si Oprisan despre infractorii pe care i-a prins personal, dar si despre anchetele sale. A repetat de mai multe ori pe parcursul serii ca “Ancheta de la fata locului este sfanta”. N-a impuscat niciodata un om, dar a tras focuri de avertisment. A facut-o in zona Aviatori, zona de care raspundea. Zambea amintindu-si de bataile si conflictele din deceniul trecut din cartierul URA. A zis ca nu a folosit niciodata alte mijloace de interogare a infractorului decat cele legale, dar putea sa o recunoasca?

Oprisan are o oroare pentru crime si este de-a dreptul intrigat ca pedeapsa maxima este de 25 de ani. Ne spunea ca, daca ar fi dupa el, ar introduce pedeapsa cu moartea pentru cele mai grave cazuri. Intrebat de noi despre cazul Elodiei, ne-a dat de inteles ca femeia poate fi in viata si ca poate fi un soi de agent plecat in nu stiu ce misiune.

Vom continua seria Divanului VIP. Astazi, l-am avut la masa pe Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale. Din motive personale, nu am participat la intalnire. Despre Divanul VIP cu Valerian Vreme veti putea citi in zilele urmatoare pe blogurile colegilor mei.

3 comentarii la “Comisarul-sef Vasile Oprisan, la Divanul VIP”


Lasa un comentariu