Concluziile de la Agora Bicicliștilor

Marti, 30 Iunie 2015 | Bacau, foto, Initiative personale | 1 comentariu

Sâmbătă, în Piața Tricolorului, departe de mirosul de cârnați de la hram, am strâns peste 50 de bicicliști dornici să dezbată problema lipsei infrastructurii dedicate transportului nemotorizat în Bacău și, desigur, să facă o plimbare până pe Calea Moinești, singura insuliță carosabilă din oraș pe care se pot vedea marcaje de pistă pentru biciclete.

Eu cred că Agora Bicicliștilor a fost un succes și nu spun asta pentru că am reușit să ne strângem 50 de pe o zi pe alta (am anunțat acțiunea înainte cu mai puțin de 20-22 de ore, martori fiindu-mi partenerii pe care i-am cam luat prin surprindere), ci mai ales mulțumită impresiilor și sugestiilor pe care le-am adunat.

agora biciclistilor bacau-9

Concluziile:

  • să facem demersuri pentru amplasarea de parcări pentru biciclete la instituțiile publice din Bacău, în special la unitățile de învățământ;
  • să realizăm o hartă a parcărilor pentru biciclete deja existente;
  • să participăm la ședințele Consiliului Local Bacău pentru a pune presiune pe autorități ca să își respecte promisiunea de a include bani în buget pentru concurs de soluții și studiu de trafic, acestea fiind urmate apoi de proiectare, studiu de fezabilitate și accesarea de fonduri europene pentru realizarea pistelor;
  • să demarăm o campanie de educație rutieră atât pentru șoferi, care trebuie să conștientizeze prezența bicicliștilor în trafic, cât și pentru bicicliști, care trebuie să respecte regulile de circulație;
  • să facem marșuri ale bicicliștilor în zilele lucrătoare, la ore de vârf, astfel încât să ne facem mai vizibili în fața autorităților;
  • să cerem Primăriei Bacău realizarea PMUD (Planului de Mobilitate Urbană), strategie necesară pentru atragerea de fonduri europene pe exercițiul bugetar 2014-2020 în domeniul transportului.

agora biciclistilor bacau-30

Vom încerca să le punem pe toate în practică vara aceasta. Pot să dau puțin din casă și să spun că harta parcărilor pentru biciclete este în curs de realizare. Sper să o lansăm până la mijlocul lunii iulie.

După discuțiile de la Agora bicicliștilor, am pornit într-o plimbare până pe Calea Moinești, unde se află prima pistă pentru biciclete din oraș, pe traseul Centru – Strada Războieni – Energiei – Podul Mărgineni – Podul Trebeș și retur. Am constatat mai multe nereguli privind singura pistă din Bacău, cum ar fi marcajul neclar, trecerile la borduri care nu sunt la nivelul carosabilului, neexistența pistelor pe o distanță de 200 de metri, numărul mic de indicatoare rutiere etc.

agora biciclistilor bacau-59

Mulțumim IPJ Bacău și Jandarmeriei pentru asistență, respectiv lui Vlad Pătru și Constantin Amâiei pentru ideea lor de reorganizare a traficului în Bacău pentru rezolvarea problemei pistelor pentru biciclete, prezentată în format fizic de mine și de Marian Damoc de la Cetățeni Activi pentru Bacău bicicliștilor prezenți în Piața Tricolorului.

Mulțumesc partenerilor pentru promtitudinea de care au dat dovadă în promovarea acestui eveniment, întrucât l-am anunțat cu mai puțin de 24 de ore înainte de ora începerii: Elephant Bike Club, Probike Group Bacau, NOI#Bacau, I Love Bacau, Cetateni Activi pentru Bacau, Romanian Youth Movement for Democracy, Surf the Earth Project – STEP, Be Great Romania etc.

Mai jos puteți vedea fotografii realizate atât de mine, cât și de Liviu Terinte (Fox), căruia îi mulțumesc pentru disponibilitate și mai ales pentru frumoasele cadre!

1 comentariu la “Concluziile de la Agora Bicicliștilor”

  1. Laurentiu 4 Iulie 2015 at 15:41 Permalink

    nu divulga pozitia parcarilor de biciclete,afla si hotii …


Lasa un comentariu