Toată comunitatea trebuie să aibă un cuvânt de spus în privința directorilor de școli, nu doar profesorii

Miercuri, 6 Ianuarie 2021 | Bacau, Pareri personale | Comenteaza

În chestiunea directorilor de școli, am citit astăzi un articol foarte bun scris de Antonia Pup (fostă președinte CNE, acum la Școli curate) în care compară eventuala alegere prin vot a directorilor doar de către profesorii titulari, propusă de noul ministru al Educației, cu un găunos concurs de miss și mister popularitate.

Din punctul meu de vedere, ar fi o greșeală imensă să transformi niște posturi de manager, care ar trebui să fie ocupate de niște experți în management școlar în baza unui concurs cât mai transparent și independent, în unele care ar depinde în permanență de doleanțele punctuale ale unor cadre didactice cu diverse preferințe și cereri – cumva visul sindicatelor.

Contează mult cine sunt directorii școlilor și liceelor în economia funcționării serviciului public de educație la nivel local și tocmai de aceea cred că în proces trebuie să fie implicați toți actorii (părinți, elevi, autorități locale, agenți economici unde este cazul, cadre didactice), iar totul să fie făcut cu gândul la beneficiarii finali, și anume la elevi.

Am pretenția de la noua majoritate și coaliție guvernamentală să închidă cât mai curând toate portițele care există în legislație pentru numirile politice din sistemul de învățământ (inspectori școlari, directori ș.a.m.d.) și să demareze concursuri pe bune. Dar să țină cont de lecțiile și semieșecurile din 2016 și să se uite și la recomandările din raportul România Educată pentru care sper să nu fi ars gazul degeaba. Să nu ne facem că nu vedem cum după 4 ani am ajuns să avem în mare parte aceiași directori detașați și unși politic an de an de la organizația județeană a partidului X sau Y.

Până se lămurește treaba cu concursurile, sper ca Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Bacău să organizeze preselecții publice pentru posturile vacante de directori ce trebuie ocupate în următoarea perioadă. Competența acestora se va răsfrânge direct asupra calității actului educațional, iar eu urmăresc cu mare atenție aceste chestiuni deoarece Primăria Bacău urmează să încheie contracte de management cu directorii și trebuie să conștientizăm că toate lucrurile sunt legate între ele dacă vrem să oferim tot ce e mai bun elevilor noștri.

Lasa un comentariu