Consiliul Național al Elevilor nu a fost primit în OBESSU

Duminica, 14 Decembrie 2014 | stiri | 1 comentariu

Profitând de faptul că noii aleși ai elevilor din toate județele României se află în acest weekend la Botoșani pentru desemnarea președinților de regiuni, deci a celor 8 noi vicepreședinți ai Consiliului Național al Elevilor, am scris aseară un material pe Adevărul.ro în care am punctat cauzele care au stat la baza respingerii solicitării CNE pentru a deveni membru cu drepturi depline în OBESSU, organizația reprezentativă a elevilor la nivel european.

Având în vedere că știam de decizia OBESSU în legătură cu membershipul CNE încă de la sfârșitul lunii noiembrie, când a avut loc Adunarea Generală Extraordinară a acestei structuri la Bratislava, trebuie să vă spun că am publicat articolul abia aseară nu doar pentru că toți liderii proaspăt aleși ai elevilor din țară se află în aceste zile împreună și, sper eu, se vor delimita de unele voci suave și vor citi cu atenție materialul, reușind în cele din urmă se dezbată și să conștientizeze problemele cu care se confruntă structura reprezentativă a elevilor din România. Ci și pentru că le-am dat un răgaz de două săptămâni celor care încă se află la cârma CNE să dea un comunicat de presă referitor la participarea la evenimentul OBESSU din Bratislava (29-30 noiembrie 2014) sau măcar să trimită o comunicare propriilor membri. Da’ de unde?

Prin urmare, fiind un atent observator al activității organizațiilor de tineret din țară, mă simt obligat să le transmit elevilor din România lucrurile pe care le cunosc despre structura care ar trebui să le apere interesele. Și știu, spre exemplu, motivele pentru care CNE nu a fost acceptat în OBESSU, probleme care de altfel stau la baza unei accentuate neîncrederi a elevilor în consiliile elevilor, fie că vorbim de structura centrală, fie de cele regionale, județene sau școlare.

probleme consiliul national al elevilor

  • liderii elevilor din 11 judeţe, deci 25% dintre organizaţiile judeţene care alcătuiesc Consiliul Naţional al Elevilor, au acuzat în luna septembrie liderii CNE că se lasă influenţaţi de mediul politic;
  • statutul juridic al CNE este incert, lucru mai mult decât evident dacă ne uităm la răspunsurile oficiale ale Ministerului Educaţiei privind Constiliul Naţional al Elevilor;
  • CNE nu are personalitate juridică (adresă, cont, număr de cod fiscal), ceea ce face imposibilă aderarea la OBESSU. Structura europeană a elevilor este o federaţie înregistrată în Belgia, iar Codul Civil din acea ţară prevede clar faptul că federaţiile sunt alcătuite din asociaţii non-guvernamentale cu personalitate juridică, exact ca în România;
  • relaţia instituţională dintre Ministerul Educaţiei (Guvern) şi CNE este mai degrabă una de subordonare decât de colaborare.

Articolul integral îl găsiți pe Adevărul: Pe bună dreptate, OBESSU spune pas Consiliului Naţional al Elevilor

P.S.: Mă bucur că rezultatele primului demers, prin care am solicitat informații publice la Ministerul Educației Naționale cu privire la statul juridic și bugetul CNE, a fost luat în calcul de cei de la OBESSU, organizația europeană a elevilor.

obessu alex enacica consiliul national al elevilor
foto via OBESSU

1 comentariu la “Consiliul Național al Elevilor nu a fost primit în OBESSU”

  1. nina 15 Decembrie 2014 at 16:54 Permalink

    Sunt niste copii. Pe ei nu-i indruma nimeni? Au coordonatori, profesori formatori. Aia ce fac?


Lasa un comentariu