Miercuri, 7 Septembrie 2016 | internet, Pareri personale | 6 comentarii
Nu de puține ori mi s-a întâmplat ca ceea produc și public pe internet, și anume texte, fotografii și tot felul de alte materiale, să le găsesc preluate prin alte părți fără ca respectivul furăcios să mă fi întrebat dacă le poate lua sau măcar să fi precizat sursa. Există greșita tendință printre mulți dintre tinerii din România să considere că tot ce e pe internet e gratis și că poate fi preluat, multiplicat și asumat fără vreo reținere. Asta pentru că în școală sau în facultate nu ni se spune ce e aia proprietate intelectuală, iar profesorii, în general, închid ochii atunci când văd că tinerii se prezintă la cursuri cu referate realizate prin metoda copy-paste. Zilele trecute, niște comisii ale Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) din cadrul Ministerului Educației, în contextul analizării doctoratelor scrise de Petre Tobă (deja fost ministru al Internelor) și Florentin Pandele (soțul Gabrielei Firea), au emis următoarea inepție: Internet-ul nu poate fi considerat o persoana in acceptiunea legii, ci doar un fond documentar incomensurabil, care sta la dispozitia tuturor utilizatorilor, la acest fond documentar apeland inclusiv persoanele care desfasoara activitati de cercetare stiintifica. Acest precedent ar fi fost foarte periculos pentru că ar fi dat apă la moară tuturor celor care își însușesc conținutul pe care alții îl produc și postează online. În cei aproape 10 ani de blogging pe care îi am la activ, am întâlnit mulți furăcioși. Unii au înțeles cu vorba bună că nu e ok ce fac, eliminând conținutul copiat sau precizând sursa, în timp ce alții au ajuns în cele din urmă să fie arătați cu degetul de o comunitate întreagă pentru “agregările” pe care le făceau. Auzi, agregări! Astăzi, slavă Domnului, Consiliul General al CNATDCU a respins rapoartele comisiilor care, în încercarea de a-l spăla pe Petre Tobă, au folosit prostia de mai sus drept argument în favoarea fostului ministru! În rest, rămâne cum am stabilit: educația nu e doar despre doctorate, plagiate și comisii de etică.
Search
Articole Recente
- Sesizare penală pentru vandalii care distrug mobilierul stradal din Bacău
- Ziua Culturii Naționale la Teatrul Municipal Bacovia și cele 4 momente ce merită remarcate
- Reparații curente la iluminatul public din Bacău
- Ședința Consiliului Local Bacău din 11 ianuarie 2021 (rezumatul proiectelor)
- Burse pentru peste 10 mii de elevi care învață în municipiul Bacău
Comentarii recente
- Q on Reparații curente la iluminatul public din Bacău
- Kristofer on 2021. Play!
- Petcu Constantin on 2021. Play!
- Stan on Transparență totală: absolut toate contractele și cheltuielile vor fi publicate pe site-ul Primăriei Bacău
- Kristofer on Ședința Consiliului Local Bacău din 18 decembrie 2020 (rezumatul proiectelor)
- Iorga stefania alexandea on Transparență totală: absolut toate contractele și cheltuielile vor fi publicate pe site-ul Primăriei Bacău
- Stan on Ședința Consiliului Local Bacău din 18 decembrie 2020 (rezumatul proiectelor)
- Kristofer on Ședința Consiliului Local Bacău din 18 decembrie 2020 (rezumatul proiectelor)
- stan on Ședința Consiliului Local Bacău din 18 decembrie 2020 (rezumatul proiectelor)
- Diegis on Istorie Radio Deea
pai nu pentru asta postati poze si filme… sa fie luate de altii?
Nu chiar. Din dorința de a informa, arăta, învăța etc.
hai sa nu fim ipocriti! cum iti faceai referatele in facultate, nu-mi spune ca nu te “inspirai” de pe internet….
Asta e o afirmație pe care o faceți fără vreo bază reală.
Se pare ca internetul a fost dezvoltat pentru a circula informatia liber si pt posibilitatea de a fi informat. Poti sa beneficiezi de aceste bunuri sau poti sa le ignori. Stiu ca sunt metode de protejare al continutului prin drepturi de copyright. Deci actiunea in instanta trebuie sa aiba efect!
stimate domn, te contrazici! in raspunsul dat lui marica ai spus ca printre altele internetul este utilizat si pentru “invatat” (ma rog, eu stiam altfel). Se poate deduce ca referatele au avut si surse de informare de pe internet (atentie, nu m-am referit la lucrarea de licenta, ca este deja alta discutie).