Copiii din Norvegia? Dar despre cele 843 de cazuri din județul Bacău de anul trecut ce spuneți?

Luni, 15 Februarie 2016 | Bacau, Tineret | 2 comentarii

Am evitat să comentez cazul copiilor români bătuți de părinții lor în Norvegia și apoi luați în grijă de Barnevernet, instituția care se ocupă cu protecția copiilor în regatul norvegian, deoarece plouă cu manipulări și evit să pun paie pe foc atunci când vine vorba de subiecte menite să ne dezbine și să ne radicalizeze.

Prefer ca în genul ăsta de dezbateri, mai ales dacă nu mă pasionează subiectul, să stau în banca mea. Nu de alta, dar nu sunt genul de om care să comenteze tot ce se întâmplă în societate, mai ales dacă unii sau alții stau la pândă și sunt gata să mă prezinte drept exponentul local al unei conspirații mondiale care, vezi Doamne, vrea să pună mâna pe copiii noștri. Aviz celor care ar fi în stare să plătească articole de propagandă.

Totuși, n-am cum să tac atunci când la doi pași de locul în care stau se întâmplă un lucru pe care nu îl înțeleg. Orice cetățean e liber să protesteze pentru orice vrea, aici nu încape vreo discuție, însă avem o problemă dacă suntem deranjați mai mult că statul norvegian aplică strict legea, în dauna neajunsurilor de lângă noi, din comunitatea noastră.

copil aparat foto

Sâmbătă, cu o fanfară ca antemergător și cu pancarte frumos colorate în mânuțe (sigur făcute de  protestatari acasă și nu primite de la agentul local de propagandă naționalist-religioasă), vreo 200-300 de persoane au mărșăluit în centrul orașului și au scandat în fața Prefecturii pentru, spun ei, susținerea familiei Bodnariu, într-un eveniment organizat de bisericile evanghelice din județele Bacău și Neamț. Majoritatea participanților erau școlari și liceeni.

Să recapitulăm puțin situația din județul Bacău:

 • 843 de sesizări privind situații de abuz/neglijare/violență asupra copiilor au fost înregistrate anul trecut în județ;
 • În 2015, DGASPC Bacău (adică Barnevernetul nostru local) a instituit măsuri în regim de protecție pentru 211 copii abuzați;
 • Numai în 2015, aproape 1.800 de copii din județ separați temporar sau definitiv de părinți au beneficiat de servicii pentru protecția copilului;
 • Există primari în județul Bacău care au refuzat proiectul UNICEF;
 • 41% dintre autoritățile publice locale din județ nu oferă nicio facilitate copiilor cu dizabilități, în timp ce 56% furnizează doar servicii primare.

Pentru realitățile astea locale când protestăm?
Cifrele sunt extrase din raportul de activitate al DGASPC pe anul 2015, prezentat de directorul Sorin Brașoveanu în ședința Consiliului Județean Bacău care a avut loc pe 27 ianuarie 2016.

sorin brasoveanu raport activitate dgaspc bacau 2015

Chiar dacă protestul de sâmbătă a fost girat cu prezența de Ilie Bîrzu, viceprimar liberal, anumite voci susțin că aceste acțiuni care au loc în țară pe această temă sunt puternic susținute prin filiera Titus Corlățean, fost ministru de externe PSD. De ce și pentru ce, nu știu, dar această teză am auzit-o din mai multe surse credibile.

Un alt aspect interesant este felul în care a fost comunicat evenimentul. Comunicatul de presă e semnat de pastorul Dani Lela, însă adresa de e-mail de pe care am primit comunicatele îi aparține lui Gabriel Măgurianu, coordonator de voluntari și manager în cadrul Fundației de Sprijin Comunitar (FSC), o organizație de utilitate publică a cărei activitate de protecție socială este susținută financiar de Consiliul Județean condus de PSD. Culmea, majoritatea fondurilor din care FSC trăiește și își desfășoară activitatea vin din granturi acordate de statul norvegian.

foto miting: Bogdan Baraiac

protest copii norvegia bacau 2

2 comentarii la “Copiii din Norvegia? Dar despre cele 843 de cazuri din județul Bacău de anul trecut ce spuneți?”

 1. Marius 15 Februarie 2016 at 22:34 Permalink

  Eram la plimbare la ora aia si am vazut afise si pancarte chiar si cu mesaje tipic ortodoxe: “nu casatoriei intre persoane de acelasi sex”, “sustinem familia traditionala”. Mie chiar mi se pare ca si BOR are un cuvant de spus in toata manipularea asta.

 2. Romeo 16 Februarie 2016 at 02:24 Permalink

  I-ai bătut pe PSD-iști cu propriile statistici… iar pentru asta RESPECT!


Lasa un comentariu