Pentru că cine seamănă vânt culege furtună, întreg județul (deci inclusiv municipiul Bacău) s-ar putea trezi peste câteva zile fără apă la robinet din cauză că cei doi pesediști ajunși în fruntea Primăriei Bacău și a Consiliului Județean, Cosmin Necula și Sorin Brașoveanu, în loc să dialogheze cu sindicaliștii Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB), au început să-i facă în toate felurile pe cei peste 700 de angajați ai societății și să le pună acestora în cârcă prostul management al frăției PSD-PNL care conduce în continuare compania.
Departe de mine să mă transform într-un apărător al Companiei Regină a Avariilor Bacău, mai ales că anul trecut am fost cel care a chemat conducerea societății să dea explicații. Nu asta am de gând, ci să clarific niște lucruri pe care cei doi politicieni pe care i-am menționat mai sus fie nu le înțeleg, fie le pricep și fac un joc dubios la capătul căruia se află niște interese de grup ori de partid.
1. SC C.R.A.B. S.A. are zeci de acționari, dar principalii jucători din AGA (Adunarea Generală a Acționarilor) sunt Municipiul Bacău (51,36%) și Județul Bacău (45,83%). La propunerea primarului Cosmin Necula, municipalitatea băcăuană este reprezentat în AGA de Breahnă-Pravăț Ionela-Cristina (consilier local PSD și totodată sora vicepreședintelui CJ Bacău). În partea cealaltă, Consiliul Județean a delegat-o pe Mitrea Gabriela în AGA, la propunerea lui Sorin Brașoveanu. Așadar, mâinile ridicate ale acestor două doamne propuse și susținute de cei doi lideri locali ai PSD valorează peste 97% atunci când se iau deciziile în Adunarea Generală a Acționarilor de la CRAB.
foto: ZDBC.ro
2. Compania Regională de Apă Bacău are un Consiliu de Administrație (C.A.) format din 5 personaje care încasează remunerații de câteva mii de lei/ședință și care totodată ne arată cât de bine funcționează frăția PSD-PNL din județul Bacău:
- Răzvan Găina (da, fostul director al companiei, prietenul PSD-iștilor băcăuani de frunte, care de fapt a rămas la conducerea entității dar din simpla calitate de membru în C.A.);
- Valentin Palea (care în același timp este și administrator public al Consiliului Județean Bacău, și membru în organul de conducere al nou-înființatei Societăți de Servicii Publice Municipale, ajuns acolo la propunerea primarului Cosmin Necula. De asemenea, el este vicepreședinte al Organizației Municipale a PSD, unde Cosmin Necula este președinte);
- Marius Petru Danciu (fost consilier județean PNL, declarat definitiv incompatibil de ANI din cauză că în același timp a deținut calitatea de administrator și membru în CA-ul de la CRAB în timp ce era consilier județean. Și-a pierdut calitatea de consilier local, dar a râmas la CRAB…);
- Lupu Gabriel Stănică (membru PNL și totodată unul dintre oamenii de încredere ai fostului primar Romeo Stavarache. A condus în ultimii ani Direcția de Adminstrare Baze Sportive din cadrul Primăriei Bacău);
- Turcu Ovidiu-Leonard (decan al Facultății de Științe din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” Bacău, apare pe lista profesorilor băcăuani care au girat „lucrările științifice” scrise de deținuți în pușcării. În prezent este președinte de CA la CRAB);
Toți aceștia se vor afla în funcție până la finalul anului 2018. Bine că nu sunt pe viață… 🙂
3. Anul trecut, costurile pentru remunerarea acestui C.A. format din 5 oameni au crescut de la 123.200 lei (2015) la 170.900 (2016). O majorare de aproape 40%! În cazul directorilor CRAB, creșterea e puțin mai mică, dar semnificativă și ea: circa 30%: 176.693 în 2015, respectiv 224.126 lei în 2016.
Raportate la ceilalți 700 de salariați, majorările salariale pentru funcțiile de conducere sunt uriașe! Toată „anvelopa” salarială din 2016 este mai mare cu vreo 3,5 milioane, adică 14%. Așadar, în timp ce „băștărimea” cu mapa beneficiază de creșteri de 30, 40%, truditorii cu sapa se bucură de un plus mediu de 14%. Cifrele sunt extrase din raportul CRAB pe anul 2016.
4. Conform Actului Constitutiv al SC CRAB SA (aprobat prin HCL 291/2010), art. 11 alin. (2) lit i., AGA stabilește, respectiv modifică remunerația cuvenită membrilor Consiliului de Administrație. Așadar, dacă primarul Necula și președintele Brașoveanu aveau cu adevărat o problemă cu salariile „băștărimii” de la CRAB, luau legătura cu cele două doamne puse de ei în AGA și se rezolva. Apropo, același Act constitutiv arată că inclusiv salariul ăla uriaș al directorului CRAB este aprobat de AGA.
5. Că tot veni vorba de domnul director Ioan Bejan, acesta unde s-a ascuns? Pentru că-mi place să vorbesc pe hârtii și cu legea în față, tot Actul constitutiv al companiei prevede clar la art. 15, al. (2) că directorul este cel care negociază și aprobă contractele de muncă. Contractul colectiv de muncă al salariaților CRAB a expirat și e normal ca sindicatul să militeze pentru perfectarea unui nou acord care să includă nici mai mult nici mai puțin decât drepturile salariale câștigate anul trecut.
6. Prin lege, sindicatele există și funcționează cu scopul de a apăra drepturile salariaților dintr-o unitate sau dintr-un anumit domeniu. Constituțional vorbind, ele fac parte din societatea civilă și sunt protejate de lege, iar pesediștii trebuiau să fie primii care să înțeleagă asta. Reacția publică a unui sindicat nu poate fi catalogată drept un „șantaj mediatic” și este foarte, dar foarte trist că primarul Cosmin Necula apelează la astfel de manipulări populiste, mai ales în condițiile în care și-ar fi asumat niște angajamente față de personalul CRAB în campania electorală de anul trecut. Cel puțin asta susțin sindicaliștii.
Pentru situația de la CRAB nu sunt vinovați angajații pe care îi vedeți pe teren și care, în mod absolut normal, vor un nou contract colectiv de muncă, ci administratorii și directorii ținuți în continuare în brațe de frăția PSD-PNL. Cu un ton sfidător, primarul tot afirmă că cei de la CRAB nu pot face grevă, fără a cunoaște de fapt Legea 62/2011 a dialogului social:
În unităţile sanitare şi de asistenţă socială, de telecomunicaţii, ale radioului şi televiziunii publice, în transporturile pe căile ferate, în unităţile care asigură transportul în comun şi salubritatea localităţilor, precum şi aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură şi apă, greva este permisă cu condiţia ca organizatorii grevei să asigure serviciile, dar nu mai puţin de o treime din activitatea normală.
În final, îi solicit „primului cetățean al orașului” că este cazul să înceteze să se mai joace cu focul și să pornească un dialog cu angajații Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB), nu să îi catalogheze în toate felurile prin conferințe de presă în care numai responsabil nu se poartă față de cetățenii pe care cică îi reprezintă!
Iar colac peste pupăză din ce am auzit, se pare că nici marea ”afacere” cu gudureli pe lângă tanti Shaideh în legătura cu fonduri pentru rezerva de apă a orașului a fost o glumă, că nu există fonduri aprobate, deci din nou începe o vară, fără țevi reparate și fără rezervă de apă în oraș. Adunătură de proști ce sunt în primăria aia!