Ocupantul scaunului de primar propune Consiliului Local îndatorarea municipiului Bacău pe următorii 10 ani cu suma de, țineți-vă bine, 250.000.000 lei!
Pentru niște investiții, spune el, dar lista încă nu a publicat-o. Asta după doi ani în care a aruncat cu bani în bâlciuri, paranghelii, bannere LED, studii de fezabilitate și multe alte cheltuieli iresponsabile.
Întâi de toate, nu înțeleg de ce nu îi spune pe nume, cu subiect și predicat. Și în conferința de presă de ieri, dar și în comunicatul cu dragi băcăuani de astăzi, OSP Lucian Stanciu-Viziteu a repetat ca o moară stricată că vrea o „finanțare rambursabilă”, evitând ceea ce este de fapt: un credit bancar, o îndatorare a bugetului local.
I-am spus-o și lui și o spun și public: înainte să vorbim despre îndatorarea fiecărui locuitor al Bacăului cu peste 1.700 de lei, trebuie rezolvate trei aspecte foarte importante.
1. Pentru multe dintre investițiile publice care trebuie realizate în Bacău există fonduri europene de mai multe tipuri: structurale (programele operaționale), de reziliență (PNRR), dar și unele sub management european (Horizon, LIFE, Urbact etc).
De ce orașe precum Galați, Zalău, Lugoj, Uricani, Carei pot să facă locuri de joacă folosind fonduri europene (prin axa 9 din POR, de exemplu), iar noi trebuie să îndatorăm băcăuanii pentru aceste proiecte?
2. Sunt o grămadă de taxe locale care nu sunt colectate la ora asta, așa cum sunt cele pentru parcare din cauza debandadei administrative din Primăria Bacău. Parcările rezidențiale sunt în continuare neorganizate, iar cele publice sunt la liber, inclusiv cele care cândva produceau venituri la bugetul local.
Dacă taxele din parcări ar fi colectate și sistemul ar funcționa așa cum ne indică obligațiile asumtate și în Planul de Mobilitate Urbană, și în Politica de parcare, anual am avea în bugetul local sume de ordinul milioanelor de lei pe care să le folosim pentru realizarea de parcări supraetajate în zonele critice din oraș, fără a fi nevoie de credite bancare în acest sens.
3. Este culmea tupeului să ceri băcăuanilor să fie de acord cu îndatorarea cu 50 de milioane de euro când la Direcția de Taxe și Impozite se fură banii ca în codru prin favorizarea a tot felul de persoane și de firme, fiind prejudiciat în mod continuu bugetul local.
Și DNA, și Curtea de Conturi ne arată negru pe alb că la DITL se taie din pix și/sau din softul informatic impozite pe proprietăți, taxe de salubritate, amenzi și alte taxe prevăzute de lege. Dacă vrea bani la bugetul local pentru investiții, OSP trebuie să pună de urgență lucrurile în ordine la structura care colectează dările locale și să închidă această gaură neagră a Bacăului.
După rezolvarea acestor trei mari probleme de politică publică locală putem vorbi și despre alte surse de finanțare. Am soluții, am energie, știu ce trebuie făcut, dar am nevoie de atribuții pentru a face lucrurile să meargă.