Creșe improvizate propuse de Primăria Bacău… și un concurs cu dedicație

Miercuri, 21 Septembrie 2016 | Bacau | 5 comentarii

Că în municipiul Bacău trebuie amenajate mai multe creșe pentru a satisface cererile noilor părinți e un fapt cu care toată lumea este de acord. De asta consider că orice inițiativă de înființare a unor noi locuri de creșă este lăudabilă și merită susținută. Totuși, dacă aceste inițiative sunt de fapt niște improvizații heirupiste (făcute pe repede înainte), există pericolul să strici niște lucruri care înainte mergeau bine.

Unul dintre subiectele discutate și votate la ședința de astăzi a Consiliului Local al municipiului Bacău a fost un proiect pentru înființarea unor grupe de educație antepreșcolară (creșă) în cadrul unor grădinițe din municipiul Bacău, propus de viceprimarul Dragoș Ștefan. Chiar dacă pare lăudabilă și votabilă la prima vedere, propunerea are probleme atât de oportunitate, cât și de legalitate.

Astfel, de dragul înființării a 40-50 de locuri de creșă, executivul a restrâns activitatea a 4 grădinițe din Bacău:

 • a luat sala de teatru și sala de educație fizică de la Grădința nr. 28 (ce aparține Școlii gimnaziale “George Bacovia”);
 • un spațiu de 486 de mp de la Grădinița nr. 27 (ce aparține Școlii gimnaziale “Alecu Russo”);
 • a luat sala de activități opționale de la Grădinița nr. 33 (ce aparține Școlii gimnaziale “Constantin Platon”);
 • a luat sala de activități didactice și extracurriculare de la Grădinița “Rază de Soare” (ce aparține Școlii gimnaziale “Mihai Drăgan”).

Conform articolului 65 din Legea Educației Naționale, planurile-cadru de învăţământ cuprind disciplinele, domeniile de studiu, respectiv modulele de pregătire obligatorii şi opţionale, precum şi numărul minim şi maxim de ore aferente acestora. Ce vreau să spun e că aceste 4 grădinițe aveau în oferta educațională prinse anumite activități opționale pe care nu le mai pot asigura acum din cauza lipsei de spațiu. Așadar, în loc să găsească soluții pe termen lung, Primăria Bacău a recurs la o peticeală de moment.

Așa cum am precizat și astăzi la ședință, mai este și problema legalității. Conform art. 112, alin (6) din aceeași Lege a Educației Naționale, schimbarea destinaţiei bazei materiale a instituţiilor şi unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat se poate face de către autorităţile administraţiei publice locale numai cu avizul conform al ministrului educaţiei naţionale. 

Proiectul propus de viceprimarul Dragoș Ștefan n-a cuprins niciun aviz de la Ministerul Educației. Foarte curioasă mi se pare și maniera în care a fost redactat acest document din punct de vedere juridic. Avizul de legalitate, semnat de secretarul Nicolae Ovidiu Popovici, face trimitere la alineatul 2 al articolului 112 din Legea Educației Naționale, dar omite alineatul 6 ce prevede obligația autorității locale de a avea avizul conform al ministrului educației naționale atunci când dorește schimbarea destinației bazei materiale a unor instituții de învățământ.

Pe de altă parte, secretarul Popovici a spus astăzi la ședință că transformarea spațiilor grădinițelor în grupe de creșă nu reprezintă o schimbare a destinației acestor spații și că de asta nu e nevoie de aviz. Totuși, în toate cele 4 decizii ale consiliilor de administrație ale unităților de învățământ se vorbește despre “schimbarea destinației spațiului”.

Până la urma, proiectul a fost aprobat. Eu, pe baza argumentelor pe care le-am detaliat mai sus, m-am abținut de la vot.

Curiozitatea mea personală rămâne valabilă: o fi o simplă coincidență faptul că singurul candidat admis la interviul pentru postul de director al Centrului Bugetar Creșe este “mâna dreaptă” din campanie a domnului viceprimar Dragoș Ștefan (ALDE), adică domnișoara Diana Buganu, aflată pe locul 4 pe lista de consilieri ALDE? :)

diana-buganu-bacau

5 comentarii la “Creșe improvizate propuse de Primăria Bacău… și un concurs cu dedicație”

 1. Functionar 21 Septembrie 2016 at 18:23 Permalink

  Hai ca nu are gusturi rele domnu’ vice :))

 2. Ana 22 Septembrie 2016 at 11:43 Permalink

  Te apreciez pentru ceea ce faci și pentru implicarea ta, îți urmăresc blog-ul cu mare interes. La fel ca tine, îmi doresc ca nedreptățile în ocuparea locurilor de muncă din domeniul public să se facă pe dreptate și bineînțeles pe merit.
  Dar de această dată te-ai înșelat, deoarece după cum poți verifica în acest material http://www.primariabacau.ro/fisiere/subpagini_fisiere/ANUNT_proba_scrisa_director__crese.2016.pdf, Dra Diana Buganu a câștigat concursul detașat datorită muncii, experienței și efortului depus. Vreau să subliniez faptul că și-a dat demisia din partid cu două luni înainte de a participa la acest concurs, așadar nu a avut absolut niciun amestec cu clasa politică. Va trebui să verifici cu mare atenție atunci când faci astfel de acuzații, altfel riști să-ți pui la îndoială reputația și credibilitatea.

 3. Cătălin Turcitu 25 Septembrie 2016 at 17:27 Permalink

  Sper ca soluția aleasa sa fie una provizorie si între timp sa înceapă demersurile pentru construirea unor creșe corespunzătoare. Altfel mai rămâne sa mai “amestecam” puțin si sectiile din spitale: rupem puțin de la chirurgie si facem psihiatrie etc… ca doar tot pacienți sunt cu toții. In ceea ce privește postul respectiv scos la “concurs” mai interesant mi se pare cine a fost celălalt candidat care a luat doar 30 si ceva de puncte eliberând astfel culoarul câștigător ?!?

 4. Raluca 9 Decembrie 2016 at 19:41 Permalink

  Între timp noua directoare e pusă pe fapte mari și zice că nu are culoare politică. Dar acum am înțeles de ce are sprijinul vice-primarului, au fost colegi

 5. ionica 13 Ianuarie 2017 at 19:44 Permalink

  Cei care vorbesc din auzite!! Precum babele în piața!! Ar trebui să cunoască omul înainte de al judeca și critica!!! Dar nu se poate …pentru că nu se vrea!!!


Lasa un comentariu