Cu blitz-ul la teatru

Miercuri, 14 Iulie 2010 | Bacau, Pareri personale | 11 comentarii

Cat de prost si nesimtit poti sa fii sa faci fotografii cu blitz-ul la teatru? Daca nu te tine aparatul/lentila te inteleg. Tragi un cadru-doua si gata. Bine, chiar si cateva sunt deranjante, dar esti iertat pentru niscaiva fotografii.

Am asistat la fiecare piesa de la Ingenious Drama Festival 2010 pana in momentul de fata si am facut sute de fotografii. Eu nu am tras cu blitz. Unu la mana nu imi place blitz-ul stock, doi la mana n-am avut nevoie, trei la mana la teatru nu se foloseste blitz-ul. Deranjezi spectatorii si, mai grav, actorii.

La ID Fest sunt cel putin vreo 8-10 fotografi la fiecare piesa. Prieteni, ziaristi, rude, pasionati de fotografie, toti incearca sa prinda cele mai tari cadre. Multi trag cu blitz. Trag o data, de doua ori, de trei ori, de patru ori, de zece ori, de o suta de ori. Bai frate, dar cand ai de gand sa te opresti? Am vazut oameni cu Nikon D80/90 plus lentila cu f/3.5 care trageau cu blitz. Asta se numeste prostie.

Prezentatorii si organizatorii le-au atras atentia in repetate randuri fotografilor care folosesc blitz-ul in timpul pieselor sa se opreasca pentru ca este deranjant. Ei nu. Trageau in continuare cu blitz-ul. Asta e nesimtire.

11 comentarii la “Cu blitz-ul la teatru”

 1. biu 14 Iulie 2010 at 13:36 Permalink

  Si crezi ca lor le pasa ca sunt nesimtiti? Crezi ca pe ei ii intereseaza ca deranjeaza actorii si spectatorii?
  Tot ce ii intereseaza pe ei este ca poza sa fie reusita. De restu` nu ii doare capul.

 2. Laura 14 Iulie 2010 at 13:50 Permalink

  Good point!

 3. Mircea 14 Iulie 2010 at 14:28 Permalink

  kristofer, azi e vreun spectacol? Ca tare as veni si eu (fara blitz evident).
  Apropo, am gasit o poza de-a ta si am postat-o pe blog:

  http://www.mirceafechet.com/2010/07/kristofer/

 4. kristofer93 14 Iulie 2010 at 15:19 Permalink

  Astazi si maine nu sunt spectacole. Mersi pt poza. Super!

 5. Anonymous 14 Iulie 2010 at 20:02 Permalink

  Fox (Photo)

  Nu stiu cum se face, dar cand am zis in sala "hai profesionistilor, sa va vad fara blituri daca sunteti buni…" mai de'al draqu s-au apucat sa faca fotografii cu blitul… respectiv "fotograful" de la loja din mijloc (care degeaba avea BARBA pana la clavicula) cat si celalat de aceeasi talie care identic facea la fel…

  Aparatele lor erau bune si fara blitz, dar nu stiu sa le foloseasca fara blit.

  P.S. In schimb stiu sa le foloseasca pe AUTO, nu'i asa domnilor fotografi cu bun "gust" ?

 6. Anonymous 14 Iulie 2010 at 20:05 Permalink

  AFARA din spectacol cu EI (recomandat marca ID FEST)

 7. Anonymous 15 Iulie 2010 at 08:55 Permalink

  sonya spunea…
  Adevarul este ca si eu am facut poze la teatru(nu la ID fest) o singura data, nu stiu daca am tras cu blitzul asa cum spui tu :-)) insa am asteptat sa se termine spectacolul, si abia la sf sa ii pozez pe toti. Pt ca din pacate nu toti isi permit un aparat profi ca al tau :-)
  In rest am preferat sa filmez ca sa nu distrag atentia celor din jur sau sa ii incurc.

 8. Anonymous 15 Iulie 2010 at 22:47 Permalink

  Hey am observat tehnica d-lui Cojan Alin, folosind bliţul său de la aparat îndreptat în tavan. Acest efect e pentru reflecţia luminii sau profesioniştii care ştiu să facă poze ? 😀

 9. kristofer93 15 Iulie 2010 at 23:00 Permalink

  E pentru reflectia luminii, sa nu se izbeasca direct de subiect, ci sa se izbeasca de tavan, in asa fel incat lumina sa fie distribuita uniform pe subiect. Totusi, nici asa nu e ok sa faci poze la teatru.

 10. ursaqe 15 Iulie 2010 at 23:12 Permalink

  @anonim @kristofer
  Faci bounce cand ai tavanul la maxim 1,5 m deasupra capului, altfel este fara sens!
  Nu numai bunul simt te obliga sa nu tragi cu blitz, ci si cutuma fotografilor! La teatru tragi fara pentru ca sa surprinzi atmosfera! Daca tu o luminezi excesiv, ce-ai rezolvat?

 11. Maff 17 Iulie 2012 at 18:48 Permalink

  Am vazut si eu oameni cu aparate care il surclaseaza clar pe al meu (Sony Alpha 100 vechi de ceva ani) care trag cu blitzul.In primul rand, ai dreptate, la teatru nu e foloseste blitzul, e ca si cand ai baga laserul in ochiul actorului.In al doilea rand, cum de eu cu “rabla” mea pot face poze bune (ramane si la aprecierea voastra) fara blitz ( pozele de la “Ziarul de Bacau” ) si altii nu? Plus ca imi baga si mie lumina aia si nu-mi mai iese poza. Ori suntem fotografi, ori nu mai suntem.


Lasa un comentariu