Culmea culturii romanesti

Duminica, 20 Decembrie 2009 | Pareri personale | 4 comentarii

Kelemen Hunor, presedintele executiv al Uniunii Democrate Maghiare Romane, este pe lista ministrilor propusi pentru guvernul Boc 4. Maghiarul Hunor va fi Ministrul Culturii.

Nu sunt si nici nu vreau sa par xenofob sau mai stiu eu, rasist, dar intreb, asta-i tara mea? O Romanie in care Ministerul Culturii este condus de un cetatean roman de etnie maghiara? Nu zic nu, bravo lor, sunt un partid ca oricare altul si au dreptul sa fie la guvernare. Totusi, da-o in pisicii ma-sii, sa le dai maghiarilor de la UDMR cultura?

Hai sa o luam altfel. Va putea promova un maghiar valorile culturale romanesti mai bine decat un roman? Eu cred ca nu. Pana la urma tot aia-i. Ungur, roman, niciunul nu cred s-ar agita sa miste ceva in acest domeniu, dar asta deja face subiectul unei alte discutii. Insa, “cred cu tarie” (ca sa il parafrazez pe Geoana) ca nu da bine ca un maghiar sa fie in fruntea Ministerului Culturii. Boc, te-ai gandit mult?

Oare Fara Filtru, care mi se pare “mai” in masura sa comenteze aceasta situatie, ce parere are?

4 comentarii la “Culmea culturii romanesti”

 1. Gabriel Ursache 20 Decembrie 2009 at 13:20 Permalink

  @kristofer
  Ți s-a părut ca "românul" Paleologu și-a rupt nădragii pentru valorificarea potențialului românilor în acest domeniu?
  În plus, ești născut în 1993! Nu ar trebui să gândești așa! Voi chiar nu vedeți înspre ce ne îndreptăm? Ce e prostia asta cu români sau unguri sau germani???? E vorba de interese de grup, nu de popoare, naționalități sau cum vreți voi să le mai spuneți!

  Două chestii:
  1. UDMR nu este partid politic!
  2. dă-o în pisicii măsii => mă-sii

 2. Anonymous 20 Decembrie 2009 at 13:26 Permalink

  A primit Ministerul cu cele mai putine fonduri si oportunitati doar pentru votul lor in Parlament. UDMR nu are sustinere intre proprii electori asa ca mana de oameni ramasa cauta locuri caldute si fara responsabilitati. Afacerile adevarate sunt la alte ministere. De la Cultura au vandut altii (romani) ce era de vandut. Dar opinii ca ale tale vor fi folosite daca se vor certa intre ei si vor dori sa schimbe aliantele.

 3. Fara Filtru 20 Decembrie 2009 at 14:49 Permalink

  Kristofer, mai in gluma si mai in serios, este posibil ca, daca vom avea un ministru al culturii de etnie maghiara, sa avem in curind doua limbi oficiale in România, româna si maghiara. 🙂 Dupa cum vedem, dumnealor cistiga incet dar sigur multe teritorii ale vietii publice.

  Din alt punct de vedere, cel corect din punct de vedere politic, roman sau maghiar cam tot aia poate fi dupa cum merg lucrurile. Daca in ultimii ani i-am avut la conducerea ministerului pe românii Caramitru, Theodorescu, Musca, Iorgulescu sau Paleologu se simte cultura mai bine? Sub conducerea lor monumentele de patrimoniu au intrat in paragina si in general in sectorul cultural e o mare tristete. Mai mult, domnul Iorgulescu a avut probleme cu DNA-ul.

  Kelemen Hunor, de altfel medic veterinar, a mai fost secretar de stat la MCC.

  In 2010, cultura va fi ultima grija a României, asa ca poate sa nu conteze prea mult cine administreaza acest minister.

  Exemplul ultimilor ani de politica româneasca si in special exemplul rezultatului alegerilor prezidentiale de anul acesta ma conduc sa cred ca nu conteaza ce credem noi, ci ca iese cine trebuie. E vorba de o negociere pe parale in care "abstractiuni" precum cultura, sanatatea, educatia s.a.m.d sint doar niste nume puse unor institutii care invirt bani si resurse de putere.

 4. Gabriel Ursache 20 Decembrie 2009 at 16:11 Permalink

  Limba oficiala se poate modifica doar prin schimbarea art 13 din Constitutia Romaniei. Ca sa intre in vigoare, Constitutia are nevoie de votul romanilor.
  Nu cred ca ar trece asa ceva la referendum!

  Dupa cum spunea si "Fara filtru", poate sa fie ministru la cultura si Adrian Mutu sau chiar Banel Nicolita…oricum nu se va intampla mare lucru!

  Dar cand am avut ministru de interne de la alta minoritate de ce nu te-ai suparat?


Lasa un comentariu