Cum e cu dreptul de vot al elevilor în consiliile de administrație ale liceelor

Miercuri, 8 Mai 2013 | Bacau, Pareri personale | 1 comentariu

Până în 2011, mai exact până la adoptarea Legii Educației Naționale 1/2011, reprezentanții aleși ai elevilor nu numai că participau în consiliile de administrație ale liceelor ca observatori, ci aveau drept de vot, așa cum mi se pare normal. Ca reprezentant al elevilor, am prins perioada în care elevii aveau drept de vot.

Astăzi, Consiliul Județean al Elevilor Bacău a organizat, în Sala mare a Consiliului Județean, o dezbatere publică exact pe această temă. Evenimentul face parte dintr-o serie de acțiuni la nivel național din cadrul proiectului “CiNE Votează”, organizat de Asociația Elevilor Mehedințeni și finanțat prin Programul Tineret în Acțiune.

Elevi Ferdinand

Țin minte și acum că, la un moment dat, în liceul meu se intenționa transformarea claselor în cabinete. Astfel, în lipsa unor spații pentru depozitarea bagajelor, noi, elevii, eram nevoiți să ne mutăm catrafusele în fiecare pauză prin liceu. Ieșea un balamuc generalizat, vă dați seama. Valul de nemulțumire era uriaș în rândul elevilor.

Colegii mei nu au fost de acord, evident, iar eu am purtat acest punct de vedere unanim exprimat în Consiliul de administrație. M-am simțit dator față de colegii mei să iau atitudine, că de asta m-au votat, să îi reprezint și să le apăr interesele. Mi-am atras câteva critici din partea profesorilor, dar eu știu că mi-am făcut treaba de reprezentant.

Este doar unul dintre multele argumente pentru care cred că elevii trebuie să aibă din nou drept de vot în forurile decizionale ale instituțiilor de învățământ preuniversitar. Părerea mea este că toate atribuțiile care intră în sarcina C.A. îi privesc pe elevi. De ce părinții și reprezentanții administrației publice locale să aiba drept de vot și elevii nu? Educația centrată pe elev, parcă acesta era principiul pe care Guvernul Boc a construit Legea Educației Naționale.

Voi susține până în pânzele albe această dorință a elevilor, chiar dacă acum sunt student. Am activat mai bine de doi ani de zile în Consiliul elevilor și știu ce înseamnă să te lupți pentru drepturile celor pe care îi reprezinți, mai ales atunci când chiar vrei să o faci și nu doar să mimezi ideea în sine.

Aștept cu interes rezoluția/concluziile punctate astăzi la dezbatere din partea prietenilor din CJE Bacău.

Foto via Bacau Expres
dezbatere cje bacau drept de vot consiliul de administratie

1 comentariu la “Cum e cu dreptul de vot al elevilor în consiliile de administrație ale liceelor”


Lasa un comentariu