În primul rând, municipalitatea trebuie să se implice activ în crearea unei infrastructuri sportive care să sprijine atât sportul pentru toți, cât și pe cel de performanță, urmând a încheia un parteneriat cu Universitatea Vasile Alecsandri pentru a transforma Bacăul într-un cluster sportiv-recreativ în zona de est a României ca prioritate a mandatului 2020-2024.
Zona vizată va fi cea a actualui complex sportiv, unde actualul Stadion Municipal trebuie modernizat la standardele UEFA minimale și redat mai ales cetățenilor, care au tot dreptul să folosească baza sportivă publică pentru a face mișcare. Programul va fi realizat de așa natura încât sportivii de performanță să se poată antrena și eventual să participe în competiții fără a se suprapune cu activitatea de sport de masă.
De asemenea, trebuie să încercăm să preluăm printr-o negociere cu actorii privați terenurile din spatele stadionului, unde putem amenaja o bază sportivă de antrenament pentru copii și juniori, atât pentru fotbal, cât și pentru tenis, volei și alte sporturi.
De asemenea, bazele sportive Letea și Proletarul vor intra într-un program de modernizare și amenajare pentru desfășurarea unor competiții de rang secund ori terțiar, iar Bazinul de înot va beneficia de reparații capitale după 15 ani de la modernizare.
Susțin 100% programul de inițiere în 10 sporturi a copiilor care se nasc și învață în Bacău pe care îl propune Lucian Stanciu Viziteu, candidatul alianței pentru Primăria Bacău, dar și planurile sale de susținere a sportului de masă prin diverse competiții și facilități locale.
Terenurile și sălile de sport de la școli și licee vor fi reparate, iar comunitatea locală va avea acces la aceste baze sportive de cartier în afara orelor, inclusiv în sălile de sport care în prezent sunt folosite de instituțiile de învățământ pentru producerea de fonduri necesare activităților de management a bazei materiale. În plus, viitoarele parcări supraterane vor cuprinde și mici terenuri de sport ori facilități publice de fitness, astfel încât posibilitățile de menținere în formă să fie cât mai aproape de cetățean.
În Parcul Cancicov și pe malurile Lacului Bacău II vor fi amenajate piste de alergare din material sintetic special, iar în preajma locurilor de joacă din municipiu vor fi amplasate aparate publice de fitness.
Municipalitatea va sprijini și organiza campionate anuale, pe ramuri de sport, între licee, care să aibă scopul nu doar de a încuraja elevii să facă sport, dar și să aducă împreună comunitatea.
În ceea ce privește sportul de performanță (iar asta este strict viziunea mea), eu cred că municipalitatea trebuie să sprijine în primul rând copiii și juniorii, cu echipamente și condiții adecvate, în timp ce echipele profesioniste (de handbal, fotbal și volei) pot fi ajutate printr-o infrastructură publică de calitate și premii semestriale, dar și printr-o strategie locală de sport care să angreneze mediul privat în susținerea sportului profesionist. Liceul cu Program Sportiv și cluburile de copii și de juniori vor avea prioritate.
Fotografie din anii trecuți, când am militat pentru deschiderea terenurilor de sport de la școli și licee în cadrul inițiativei “Lăsați-ne să batem mingea”. Atunci le-au deschis, dar între timp primăria s-a culcat pe o ureche și nu a mai ordonat directorilor să respecte HCL 172/2009 sau noile reglementări naționale adoptate anul acesta.