Dacă nu voi, elevii, atunci cine?

În aprilie, câștigam Conferința studențească anuală „CONSTANT” cu un studiu despre transparența și consultarea cetățenilor în administrația publică locală. Spuneam acolo că instituțiile publice de la nivel local sunt în continuare reticente la utilizarea mijloacelor moderne în comunicarea cu cetățenii și că e nevoie de programe de formare pentru dezvoltarea competențelor funcționarilor publici în acest sens.

Pe funcționari îi pot înțelege. Mulți au crescut în vremea în care comunicau prin scrisori. În schimb, ce scuză pot avea reprezentanții elevilor din zilele noastre, călare pe internet de dimineață până seara?

Ca exemplu, să vorbim despre Consiliul Județean al Elevilor Bacău, organizația din care nu numai că am făcut parte, dar am condus-o și am adus-o la un anumit nivel. Dacă intrăm pe site-ul oficial al organizației care reprezintă elevii băcăuani, putem spune că CJE Bacău n-a mai făcut nimic din luna mai și până astăzi. Asta nu e adevărat, s-au mai întâmplat niște lucruri prin Consiliul Județean al Elevilor Bacău, dar comunicarea lasă de dorit și dă multor elevi impresia că CJE Bacău stă pe loc.

Sedinta CJE  la Inspectorat - 31.05 (4)

Consiliile elevilor sunt în plină campanie de promovare a alegerilor pentru Consiliile Școlare ale Elevilor și cred că niște informații suplimentare pe site-urile oficiale ale organizațiilor locale nu ar strica, pe lângă cele postate pe ConsiliulElevilor.org la nivel național. Ajută și pagina de Facebook, dar este nevoie și de un loc din care elevii dornici de implicare să afle cum pot candida, când sunt alegerile la ei în școală (deci un tabel cu toate datele la nivelul județului) și, dacă CJE se va ocupa (sper să o facă), ce observatori externi vor avea în ziua alegerilor în școală. Am făcut treaba asta când am organizat alegerile în județul Bacău în 2011 și treaba a mers brici. În niciun județ din țară nu s-au mai organizat alegeri într-un mod atât de transparent cum am reușit noi atunci. Sper să repete performanța actuala conducere a CJE Bacău. Detalii, în zilele următoare.

Revenind, poți spune că ți-ai dat interesul să promovezi alegerile pentru Consiliul Elevilor când în presa locală nu a apărut niciun articol despre acest eveniment ce urmează să se întâmple în toate liceele din județ? Ce face biroul de presă, ales cu mare fast în primăvară? Dați, dragi elevi, comunicat! Informați-vă tinerii pe care îi reprezentați! E un subiect de maxim interes pentru mediul educațional și presa e receptivă la astfel de știri.

Paradoxal, județul Bacău se află în topul numărului de candidaturi depuse pe Wedu.ro. Bacăul e pe locul 3 cu 146 de elevi înscriși în bătălia pentru funcțiile din Consiliile Școlare ale Elevilor, după Constanța și Suceava. Îi felicit pentru asta! De ce e Constanța pe primul loc e simplu de explicat. Poziția fruntașă se datorează luptei pe care CJE Constanța a dus-o la nivel local cu administrația Mazăre pentru subvenționarea transportului public pentru elevi așa cum spune Legea Educației, dar și numărului mare de școli din județ.

Dacă CJE Bacău se află pe podium fără a promova alegerile așa cum trebuie, vă dați seama cât de prost stau organizațiile elevilor din celelalte județe?

P.S.: Candidați, nu-i lăsați pe alții să decidă pentru voi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *