5 partide împotriva reparării deficitului de locuri de parcare provocat de Regulamentul Local de Urbanism

Vineri, 27 Noiembrie 2020 | Bacau | Comenteaza

Pentru că majoritatea consilierilor locali (PSD, PPU-SL, PER, PMP, alături de o parte din PNL) au votat astăzi împotriva proiectului pe care l-am inițiat cu primarul Lucian Stanciu Viziteu, deficitul de parcare va fi în continuare accentuat de ridicarea noilor construcții de locuințe.

Nimeni nu poate spune că reprezentanții celor 5 partide nu au înțeles proiectul, ba chiar putem admite, așa cum am văzut că ați observat și în transmisiunea live a ședinței, că aceștia s-au transformat în veritabili avocați ai rechinilor imobiliari. Mă refer acum strict la “afaceriștii” pentru care contează numai și numai profitul, nu și interesul public atunci când ridică un imobil de locuințe.
Am auzit vaste pledoarii despre “interesul economic”, despre cum 1,5 locuri de parcare în loc de unul/apartament vor băga în faliment dezvoltatorii, dar prea puține vorbe spre deloc despre calitatea spațiului public, despre cum în multe cartiere spațiile verzi și trotuarele sunt ocupate de autovehicule, inclusiv în preajma noilor imobile.

Revenirea la reglementările inițiale ale Regulamentului Local de Urbanism în ceea ce privește locurile de parcare pentru construcțiile noi de locuințe era simplă: 1,5/apartament și spațiu de depozitare pentru 2 biciclete/locuință (față de 1 loc /apartament atât pentru mașini, cât și pentru biciclete, cum anapoda este începând din 2016, când la inițiativa semnată de Dragoș Ștefan a fost modificat regulamentul fără niciun studiu la bază, fără nicio dezbatere publică). Din păcate, au respins-o, ignorând nevoile cetățenilor sufocați de mașini.

Respectivele modificări din 29 decembrie 2016, realizate fără nicio dezbatere publică sau vreun argument de ordin tehnic (totul a fost pur economic, cu dedicație pentru anumiți rechini imobiliari), au perpetuat deficitul de locuri de parcare din municipiul Bacău, scos în evidență de Politica de parcare din municipiului Bacău, aprobată prin HCL 518/2018. Cel mai mare deficit de locuri de parcare apare în zonele rezidențiale, cu un deficit mediu de 1.000 de locuri de parcare/cartier.

De asemenea, majoritatea din consiliu a respins astăzi rectificarea bugetară care includea și alocarea a 24 de mii de euro pentru începerea aplicării politicii de parcare: cu un audit al situației și măsurilor de până acum, cu identificarea tuturor locurilor care astăzi nu sunt luate în evidență și care ar fi venit la pachet și cu o soluție GIS pe care să construim viitorul regulament de parcare și viitorul mecanism de închiriere a locurilor de parcare.

Sper ca acest mandat să nu fie unul în care să fim blocați la orice proiect și la orice pas pe care vrem să îl facem în direcția rezolvării problemelor curente și lăsate în aer de ani de zile. Nu ne putem permite să pierdem 4 ani doar pentru că unii sunt în campanie electorală sau au firul scurt față de diverși rechini imobiliari!

Lasa un comentariu