Joi, 27 Octombrie 2016 | Bacau, stiri | 2 comentarii
Unul dintre proiectele care se află pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local al municipiului Bacău de luni, 31 octombrie 2016, se referă la aprobarea contului de execuție bugetară pe trimestrul al III-lea al anului în curs. Înainte să vă descriu situația alarmantă în care se află Primăria Bacău cu privire la îndeplinirea planului de investiții publice pe 2016, vă voi explica ce este acela un cont de execuție bugetară. La începutul fiecărui an, Consiliul Local aprobă bugetul de venituri și cheltuieli, la propunerea Primăriei Bacău, în urma unor dezbateri publice care ar trebui să fie destul de serioase. Asta pentru că bugetul anual nu înseamnă doar de chestiuni ce privesc funcționarea și asigurarea serviciilor publice locale, ci reprezintă în primul rând un program de investiții, un plan pe care municipalitatea se angajează să îl îndeplinească în următoarele 365 de zile. La fiecare trei luni, primarul vine în fața Consiliului Local cu o situație a îndeplinirii acestui plan de venituri, cheltuieli și investiții, acesta numindu-se cont de execuție bugetară. Ei bine, luni avem pe masă execuția bugetului din primele 9 luni ale anului. Dacă execuția bugetară din primul semestru (1 ianuarie – 30 iunie), votată la ședința din 29 iulie, poate fi pusă numai în cârca fostei administrații liberale (obiective de doar 8 milioane de lei realizate din cele 90 planificate până la acea dată), pentru următoarele 3 luni schimbăm foaia. De când a preluat mandatul, primarul Cosmin Necula a reușit să finalizeze investitiții de doar 3,3 milioane lei, ceea ce înseamnă că din secțiunea de dezvoltare prognozată pentru acest an Primăria Bacău a reușit să ducă la bun sfârșit până în clipa de față circa 12% din investițiile prevăzute în buget. Dezastru! Dacă executivul condus de primarul Cosmin Necula o ține tot așa, la sfârșitul anului vor rămâne multe zeci de milioane de lei în buget. Pe cifre: Cu atâtea lucruri de făcut și de rezolvat în municipiul Bacău, ar fi de-a dreptul scandalos să rămânem cu ditamai excedentul bugetar la finalul anului. Nici la venituri nu stăm excelent: Anul trecut, excedentul bugetar a fost de 26,8 milioane. Va depăși în 2016 noua administrație acest record negativ?
Articole recomandate:
Search
Articole Recente
- Ziua Culturii Naționale la Teatrul Municipal Bacovia și cele 4 momente ce merită remarcate
- Reparații curente la iluminatul public din Bacău
- Ședința Consiliului Local Bacău din 11 ianuarie 2021 (rezumatul proiectelor)
- Burse pentru peste 10 mii de elevi care învață în municipiul Bacău
- Toată comunitatea trebuie să aibă un cuvânt de spus în privința directorilor de școli, nu doar profesorii
Comentarii recente
- Kristofer on 2021. Play!
- Petcu Constantin on 2021. Play!
- Stan on Transparență totală: absolut toate contractele și cheltuielile vor fi publicate pe site-ul Primăriei Bacău
- Kristofer on Ședința Consiliului Local Bacău din 18 decembrie 2020 (rezumatul proiectelor)
- Iorga stefania alexandea on Transparență totală: absolut toate contractele și cheltuielile vor fi publicate pe site-ul Primăriei Bacău
- Stan on Ședința Consiliului Local Bacău din 18 decembrie 2020 (rezumatul proiectelor)
- Kristofer on Ședința Consiliului Local Bacău din 18 decembrie 2020 (rezumatul proiectelor)
- stan on Ședința Consiliului Local Bacău din 18 decembrie 2020 (rezumatul proiectelor)
- Diegis on Istorie Radio Deea
- florin on Transport public local 100% gratuit pentru elevii din Bacău, fără trasee și perioade limitate
Din cele de mai sus inteleg ca excedentul bugetar este de rau!
Definitie Excedent bugetar
Surplusul veniturilor peste cheltuielile bugetului public. Cresterea excedentului bugetar si preponderenta lui pe termen lung favorizeaza nerecurgerea la imprumuturi sau diminuarea datoriei publice (desi unele resurse financiare sunt neutilizate sau incomplet utilizate).
Si atunci cum este cu recordul negativ!i
La ce nivel, clasa de gimnaziu se invata asta?
În cazul acesta, este. Să ai 90 de milioane în buget pentru investiții, pentru dezvoltare, și să cheltuiești abia 12% din acesti bani, e nasol.
Cum le explici oamenilor treaba asta? “Da, nu v-am reabilitat blocurile, nu am făcut străzile, nu am dat burse pentru elevi, nu am terminat Insula sau spitalul, dar hei, e bine, am rămas cu banii în buget”.