Dezbatere cu tineri despre Raportul MCV și Schengen, la Casa de Cultură a Studenților

Vineri, 28 Iunie 2013 | Politica | 1 comentariu

S-a discutat intens și s-au scris mii, poate zeci de mii de rânduri în 2012 despre Mecanismul de Cooperare și Verificare în presa europeană, dar mai ales în mass-media din România.

Asta spune și un raport al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, dezbătut ieri, 27 iunie 2013, la Casa de Cultură a Studenților București, de europarlamentarul Cătălin Ivan, tânăra deputată Cătălina Ștefănescu, Gabriel Petrea (viceprimar Sector 6 și coordonator TSD București) și Claudia Țapardel (consilier general al Mun. București), alături de 40 de tineri, majoritatea studenți la drept, interesați în mod direct de domeniul justiției.

dezbatere raport mcv casa de cultura a studentilor iunie 2013-1

Raportul arată că peste 30,7% din totalul articolelor din presa centrală au avut ca subiect raportul MCV, în timp ce chestiunea Schengen a fost abordată într-un procent destul de scăzut, de numai 15,4%. De asemenea, din analiză reiese că 1 din 2 articole apărute pe domeniul justiției vizează Mecanismul de Cooperare și Verificare și Schengen.

În timp, Mecanismul de Cooperare și Verificare s-a transformat dintr-unul tehnic, care viza doar problemele din justiție, reforma din justiție, într-o chestiune pur politică. Ultimul raport MCV dat de Comisia Europeană este unul și penibil, și hilar, și total neprofesionist. Am avut o dezbatere întreagă în Parlamentul European cu europarlamentari străini, nu români, despre acest raport MCV pentru România. Erau și ei șocați de cât de multă lipsă de profesionalism transpare prin acest raport. Pur și simplu eu am senzația că a fost scris de PDL împotriva USL. Nimic concret, nimic despre justiție. – Cătălin Ivan, europarlamentar PSD

Bun, o anumită formațiune politică din România, mai cu seamă PDL, a folosit raportul MCV ca armă împotriva USL, profitând de forțele politice prietene de la nivel european. De aici și curiozitatea mea pentru Cătălin Ivan, pe care l-am întrebat în ce măsură pot ceilalți europarlamentari români să facă lobby la Bruxelles, susținând sus și tare că raportul e politizat și reprezintă o înscenare. Mi-a răspuns că e greu, că e complicat. Pe bună dreptate, nu e ușor să te lupți cu familia popularilor europeni (PPE), majoritari în structurile europene de conducere pe actualul mandat.

dezbatere raport mcv casa de cultura a studentilor iunie 2013-2

În fine, Claudia Țapardel a venit cu un exemplu juridic de la nivelul Capitalei, cazul Costanda – Parcul Bordei, Gabriel Petrea a fost moderatorul dezbaterii, în timp ce Claudia Ștefănescu, cel mai tânăr parlamentar român la cei 23 de ani ai săi, a argumentat de ce Parlamentul României ar trebui, în opinia sa, să audieze și să tragă la răspundere magistrații.

Eu, unul, nu mă împac cu această propunere. În primul rând, pentru că s-ar încălca independența procurorilor și a judecătorilor. În al doilea rând, riscăm ca politizăm justiția.

1 comentariu la “Dezbatere cu tineri despre Raportul MCV și Schengen, la Casa de Cultură a Studenților”

  1. Rares B. 29 Iunie 2013 at 01:46 Permalink

    De acord cu tine in ceea ce priveste acea propunere cu audierea magistratilor. Dar nu pot sa fiu de acord ca raportul MCV e politic, ca e scris de PDL… asta propaganda USLista.


Lasa un comentariu