Când doi centrează și al treilea marchează

Sambata, 17 Octombrie 2015 | Bacau, Politica | 3 comentarii

Cu riscul să mi-o fur din nou de la postacii lui Necula și ai lui Luchian (uneori chiar tind să cred că sunt aceiași), trebuie să recunosc că astăzi m-a încercat un sentiment de izolată apreciere la adresa primarului Romeo Stavarache.

Am o bilă albă strict pentru mutarea politică pe care a făcut-o, nu și pentru propunerile și deciziile sale schizofrenice legate de taxa de salubritate, căci despre asta urmează să vă vorbesc.

O iau pe etape, ca să înțeleagă tot omul:

1. Începând cu anul acesta, taxa de salubritate se plătește pe apartament și nu pe numărul de persoane. Astfel, dacă o persoană care locuiește singură plătea anul trecut 72 de lei, anul acesta cotizează 144 de lei pentru gunoi. Unii chiar au dat în judecată administrația pentru această decizie.

2. Chiar dacă foștii consilieri locali PSD au votat pentru plata pe apartament a taxei de salubritate, Cosmin Necula, aflat în plin avânt electoral pentru anul 2016, a propus recent înjumătățirea acestei taxe de la 12 la 6 lei pe apartament.

3. Dragoș Luchian, probabil viitorul candidat al PNL la primărie, a sărit imediat și l-a făcut populist pe Necula, adăugând că, citez, “creșterea taxelor este o condiție obligatorie”.

4. Vineri, la o conferința de presă în care a prezentat proiectul referitor la taxele și impozitele locale pentru anul 2016 în municipiul Bacău, Romeo Stavarache a aruncat bomba: se renunță la taxa de 12 lei/apartament și se revine la taxa de 6 lei/persoană. Game over! Asta după ce anul trecut chiar el a propus plata taxei de salubritate pe apartament. S-or fi strâns așa, oare, mai puțini bani la buget? E posibil.

Cert e că Romeo Stavarache a tăiat din fașă o eventuală temă de campanie, încercând în ceasul al 12-lea să culeagă laurii pentru o modestă decizie prin care se revine la starea de fapt din 2014.

cosmin necula luchian stavarache lupu

Cât despre restul taxelor, observ că proiectul nu a fost postat nici pe site-ul primăriei, nici pe pagina de Facebook a instituției. Cel mai probabil, “inimosul” inspector de specialitate doarme. Halal dezbatere publică! Totuși, am aflat din Deșteptarea că vom avea impozite mai mari:

Astfel, pentru cladirile rezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, majorarea va fi de 0,1 la suta din valoarea impozabila, in timp ce pentru cladirile nerezidentiale, cum sunt spatiile comerciale, aflate tot in proprietatea persoanelor fizice, majorarea va fi de 0,8 la suta, desi legea permitea o crestere cu 1,3 la suta. Persoanele juridice vor datora impozite pe cladirile nerezidentiale mai mari cu 0,8 la suta, iar pentru cladirile rezidentiale cu 0,1 la suta.

Totuși, chiar dacă dezbaterea privind taxa de salubritate e ca și încheiată, nu vreau să trecem cu vederea contractul dintre primărie și SOMA. Dar despre asta voi scrie altă dată.

foto via Aghiuță

3 comentarii la “Când doi centrează și al treilea marchează”

  1. zippo 17 Octombrie 2015 at 20:48 Permalink

    bacaul e fruncea… si a meritat cheltuilelile primarului, peste hotare, privind chestia asta, inteleg ca tot tanti de la bacovia a depus dosarul.. numai astia de la minister nu stiu de el:

    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Cultura/Stiri/Nivelul+de+cultura+in+cele+sase+orase+candidate+la+titlul+de+cap

  2. PSD=ipocrizie 18 Octombrie 2015 at 00:32 Permalink

    http://www.primariabacau.ro/fisiere/PROCES_VERBAL_30.01.2008.pdf

    De studiat de la pagina 18-20 si pana la pagina 23. De retinut cine, din partea carui pardid si cu ce obiective a propus prelungirea contractului cu SOMA. Necula este candidatul PSD-ului care a furat Bacaul!


Lasa un comentariu