Primarul Necula vrea să pună domeniul public și privat ale orașului direct în brațele SC SSPM Bacău SA (document)

Luni, 11 Decembrie 2017 | Bacau, stiri | 4 comentarii

Pentru finalul acestui an, când puterea locală probabil mizează pe faptul că cetățenii intră în acea atmosferă lejeră a sărbătorilor de iarnă, primarul Cosmin Necula pregătește o adevărată manevră administrativă în urma căreia jucăria lui preferată, adică Societatea de Servicii Publice Municipale (SSPM), urmează să primească în dar domeniul public și privat care se află în proprietatea orașului.

Inițiativa este ambalată pompos sub denumirea de proiect de hotărâre privind stabilirea modalităţii de gestiune a serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local din Municipiul Bacău și prevede delegarea directă a gestionării acestui patrimoniu către SC Societatea de Servicii Publice Municipale Bacău SA.

Conform contractului propus de primarul Necula, SSPM urmează să pună mâna pe următoarele servicii/activități:

 • construirea, modernizarea și întreținerea tuturor străzilor și drumurilor din oraș;
 • organizarea circulației rutiere și montarea tuturor tipurilor de indicatoare și marcaje rutiere;
 • toate locurile de parcare și de afișaj publicitar de pe străzi (amenajare, întreținere și exploatare – inclusiv economică);
 • cimitirele și serviciile de pompe funebre;
 • spațiile publice;
 • toate zonele verzi (parcuri, grădini publice etc).

Ce înseamnă asta? Simplu: o primărie paralelă, comercială, care va da mult mai puțină socoteală în fața cetățenilor pentru banii publici pe care deja îi consumă prin activitățile pe care cică le desfășoară. Ne-a spus SSPM Bacău ce a făcut cu cele 2 milioane de lei primite la înființare? Nu, iar pentru asta i-am dat în judecată. Din păcate, instanța a considerat ieri că acțiunea mea este “neîntemeiată” (așa îmi trebuie dacă nu mi-am luat avocat în acest proces), dar asta în niciun caz nu mă descurajează să monitorizez în continuare această jucărie cu acces la resurse a primarului. Și insist pe termenul de jucărie a primarului deoarece legăturile sale de familie ori personale primesc contracte directe de la SSPM și se află în conducerea acestei societăți.

Întorcându-mă la intențiile socialiste ale primarului, nu pot să nu înțeleg de ce nu demarează licitații pentru asigurarea acestor servicii publice. Frumos, transparent, competitiv, așa cum îi stă bine oricărui oraș care dă cel puțin doi bani pe mediul de afaceri. Sunt foarte curios ce are de spus Consiliul Concurenței despre acest proiect de delegare directă pe care primarul Cosmin Necula vrea să îl treacă prin Consiliul Local până la finalul acestui an.

Voi ce părere aveți? Vi s-ar părea normal ca toate bunurile de mai sus să ajungă pe mână acestei societăți comerciale care funcționează de numai un an de zile și care a avut în această perioadă mari probleme în a răspunde întrebărilor legate de folosirea fondurilor publice?

sspm bacau

Update: Drept la replică semnat de primarul Cosmin Necula (pdf).

4 comentarii la “Primarul Necula vrea să pună domeniul public și privat ale orașului direct în brațele SC SSPM Bacău SA (document)”

 1. ionut 11 Decembrie 2017 at 14:22 Permalink

  Eu cred ca da.Este ok.Este ok atata timp cat se vad si rezultate.Poate lucrarile se vor face mai rapid si se va interveni mai repede acolo unde sunt probleme.Vom vedea

 2. Laurentiu 11 Decembrie 2017 at 18:26 Permalink

  “Copy-paste” dupa amatoarea de la Bucuresti.

 3. Kros 14 Decembrie 2017 at 12:57 Permalink

  Consider ca este o ideie buna.Orice rupere de primarie va duce la rezultate mai bune.Actualul system in care si o banca in parc trebuie montata cu aprobarea primarului este total depasit.

 4. Mikhalis 16 Decembrie 2017 at 12:17 Permalink

  Ionut si Kross, doi postaci pesedisti. Primul crede ca e ok daca … si poate … iar al doilea vrea sa creeze impresia ca e o rupere de Primarie. De fapt e o apropriere de PSD si NEcula care vor putea strangula mai bine sistemul. Pana acum, culmea, birocratia impusa de faptul ca Primaria era unitate contractanta ne mai salva cat de cat. Acum va fi totul la secret.


Lasa un comentariu