De ce două tururi sunt bune pentru alegerea viitorului primar al Bacăului

Luni, 20 Ianuarie 2020 | Bacau | Comenteaza

Mă tot întreabă băcăuanii de ce susțin și îmi doresc cu toată forța revenirea la alegeri în două tururi, unii dintre ei punând în discuție șansele mele la Primăria Bacău dacă se modifică legea. E simplu: șansele unui candidat sau altul contează mult mai puțin în comparație cu importanța alegerii unui primar care să aibă legitimitate și care să se bucure cu adevărat de susținerea cetățenilor pentru implementarea măsurilor drastice și pe alocuri nepopulare pe care și le asumă.

Pentru că, da, nu trebuie să ne ascundem că există o serie de politici și măsuri care trebuie luate cât mai curând astfel încât să oprim picajul în care se află Bacăul față de alte comunități din regiune. Mai bine ești criticat în primul an de mandat că vei coborî milităria din pod și în următorii ani te vei bucura de roadele acelor măsuri hotărâte și nu tocmai iubite la prima strigare.

Iar pentru asta ai nevoie de un primar care să fie legitim, învestit prin votul a cât mai mulți cetățeni, nu ales într-un singur tur cu 19,2 mii de voturi, așa cum s-a întâmplat în 2016 la Bacău.

19,2 mii de voturi dintre cele 54,4 de mii exprimate în 2016 înseamnă 35%, dar dacă raportăm numărul de sufragii cu care Cosmin Necula a ajuns primar la totalitatea alegătorilor înscriși în listele electorale (166 de mii), ajungem la 11,5%. Sau, ca să fim îngăduitori, 13,3% din numărul populației de la ultimul recensământ.

Ei, uite de asta avem nevoie de două tururi: ca să dezbatem mai mult, ca să cernem sita mai bine, ca să întoarcem candidații pe toate fețele, ca să ne uităm și la capacitatea lor de a aplica ce promit și de a nu-i uita pe oameni după ce ajung acolo și, în cele din urmă, ca cel care va sluji comunitatea să fie legitim și gata de gospodărire.

Că de asta avem nevoie în primul rând la cârma orașului: de un om care iubește aceste locuri, care se dedice total Bacăului și care să fi dovedit asta până acum, nu de unul oarecare pentru care primăria e doar o gară în trenul său politic.

cristian ghinghes centrul de afaceri bacau

Lasa un comentariu